17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMansardarea blocurilor, salutata de autoritatile locale

Mansardarea blocurilor, salutata de autoritatile locale

Problema infiltratiilor de la ultimele etaje ale blocurilor este reclamata tot mai mult de craioveni in ultimele luni. In timp ce o parte dintre craioveni incearca prin forte proprii sa impovizeze un acoperis, iar altii sint ajutati de restul locatarilor, citiva au incercat sa faca apel la construirea de mansarde. Costurile suportate de investitor, dar si realizarea unor lucrari in folosul proprietarilor reprezinta avantaje care ii determina pe locatari sa opteze pentru aceasta varianta. Locatarii blocurilor mansardate au, conform legii, intiietate la cumpararea apartamentelor nou-construite.


Infiltrarea apei prin tavane si distrugerea intrerupatoarelor electrice sint urmari directe ale degradarii acoperisurilor blocurilor. Lipsa banilor l-a determinat si pe Gheorghe Carbunaru, care locuieste pe strada Basarabia, la blocul F3, scara 1, sa apeleze la mansardare, pentru a stopa scurgerile de apa. Pentru inceperea lucrarilor este insa nevoie de acordul tuturor locatarilor de pe scara respectiva, dar si de avizele necesare. Desi a incercat in numeroase rinduri sa obtina incuviintarea vecinilor, barbatul s-a lovit de un refuz inversunat din partea acestora.


„Probleme cu acoperisul am avut inca din 1989, cind am construit o sarpanta, angajind singura firma autorizata din Craiova. Lucrarea a fost gata abia in 1993. Datorita faptului ca unii locatari au cerut ca acest acoperis sa fie cit mai ieftin, a fost folosita tigla de categoria a doua. Pe unii dintre vecini a trebuit sa-i dam in judecata pentru a-i determina sa achite cota parte din aceasta lucrare. Pe 3 noiembrie 1993 a fost un viscol napraznic, care a facut sa intre zapada in pod cam de un metru inaltime, iar la noi, cei de la ultimul etaj, s-a infiltrat apa prin acoperis, ajungind pe pereti pina la intrerupatoarele electrice. Am fost nevoiti sa intrerupem curentul prin desurubarea sigurantelor de la tabloul electric. Ne-am judecat cu aceasta firma citiva ani pentru a obtine refacerea acoperisului. In urma hotaririi judecatoresti, au pus mai intii trei scinduri de trei centimetri, carton asfaltat si apoi tigla pe care o aveam. Lucrarile au fost facute tot prost si apa se infiltreaza in continuare prin acoperis. Intre timp, firma, care era de stat, s-a privatizat si apoi a dat faliment“, a povestit Gheorghe Carbunaru.


Mansardarea, refuzata de vecini


Unul dintre motivele pentru care ceilalti locatari din blocul F3 nu sint de acord cu mansardarea, dupa cum a spus barbatul, este acela ca nu sint siguri daca imobilul va rezista ridicarii unui nou etaj. Inainte insa de a fi initiate lucrarile de constructie, este necesara o expertiza in care sa se stipuleze ca structura de rezistenta suporta o greutate in plus. „Ideea mi-a venit citind o revista de specialitate, in care am vazut ca exista o firma care a facut mansardari la peste 130 de blocuri din Sibiu, fara ca locatarii sa plateasca. La Sibiu nu au fost probleme nici cu locatarii, nici cu autoritatile, iar la Galati consiliul judetean a lansat un program de mansardare a blocurilor cu patru etaje. S-au folosit solutii tehnice prin care structura blocurilor a fost usurata cu aproximativ 50 de tone de material de umplutura, care a fost indepartat de pe acoperis. Le-am spus si vecinilor ca o sa vin la GdS, ca poate vor intelege ca nu avem nimic de pierdut“, a incheiat Carbunaru. In luna iulie 2004, acesta a facut rost de un tabel de la o firma specializata in lucrari de mansardare, pentru a obtine semnaturile de la vecini si a demara lucrarile. S-au gasit totusi citiva vecini care nu au vrut sa semneze, ei fiind aceiasi care au refuzat sa participe la repararea initiala a acoperisului.


Avantajele mansardarii sint multiple, dupa cum a spus Gheorghe Carbunaru, unul dintre ele fiind acela ca locatarii nu trebuie sa contribuie financiar. Apoi, conform actului care trebuie incheiat cu investitorul, maximum zece la suta din valoarea lucrarilor de mansardare va fi folosita de acesta pentru diverse lucrari in folosul proprietarilor. La blocul F3, scara 1 au fost deja instalate interfon, usi noi, precum si senzori pentru aprinderea luminii, banii utilizati in acest scop urmind sa fie decontanti de investitor in cazul in care mansardarea va fi acceptata.


„Mi se pare o idee foarte buna mansardarea blocurilor, pentru ca avem probleme cu oamenii care vin si se pling ca le ploua in casa. In acest mod s-ar rezolva si criza de locuinte existenta in prezent in Craiova. Daca locatarii se inteleg intre ei, demarare constructiilor este o idee foarte buna. Nu depinde insa de mine eliberarea unor astfel de autorizatii, deoarece nu ma ocup de urbanism“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU