10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMartor audiat sub protectie

Martor audiat sub protectie

Procesul in care Vasile Anton Codoban si Nicolae Pisiu sint judecati pentru ultraj contra bunelor moravuri, fiind acuzati ca au batut un politist aflat in afara programului de lucru, a inregistrat o premiera in sistemul judecatoresc din judetul Gorj. Un martor a fost audiat sub protectie, ceea ce inseamna ca identitatea acestuia nu va fi cunoscuta. Este pentru prima data in judetul Gorj cind se apeleaza la aceasta lege, a protectiei martorilor. Aceasta lege asigura protectia martorilor a caror viata, integritate corporala sau libertate sint amenintate ca urmare a detinerii unor informatii.


Audierea martorului protejat a avut loc miercuri dupa-amiaza, la Judecatoria Tirgu Jiu. Depunerea marturiei trebuia sa inceapa in jurul orei 14.00, dar s-a aminat o ora si jumatate din cauza montarii aparatelor video si audio. Instanta, avocatii, procurorul si ceilalti participanti la proces care se aflau in sala de judecata puteau sa intre in contact cu martorul prin intermediul unei imagini care era proiectata de un videoproiector pe o plansa. Martorul era in alta incapere, in timp ce era filmat, iar imaginea si vocea lui erau transmise in sala de judecata. Imaginea martorului era neclara, fiind intunecata, pentru a nu i se recunoaste chipul, iar vocea ii era distorsionata. Acest martor a fost audiat si in faza de urmarire penala, printr-un ordin al procurorului. Martorul a cerut sa i se protejeze identitatea pe motiv ca inculpatii sint persoane violente si au fost condamnati pentru fapte de violenta.


Martorul protejat a declarat ca a vazut cind Codoban si Pisiu l-au batut pe agentul de politie Nicolae Vasile, dupa ce, inainte de producerea scandalului, au stat impreuna la masa. Declaratia acestuia a fost in favoarea politistului, despre care a spus ca nu a participat la scandal si nu a lovit pe nimeni. Martorul a fost audiat timp de aproape doua ore.


Declaratii fabricate de politisti


Conflictul dintre Vasile Anton Codoban, Nicolae Pisiu si politistul Vasile a avut loc la sfirsitul lunii iunie a anului trecut. Codoban si Pisiu au spus ca totul a fost un aranjament intre martor si politist, pentru ca in timpul procesului au depus marturie mai multe persoane.


Acest dosar este mai complicat pentru ca doi colegi ai politistului Nicolae Vasile sint cercetati de Parchetul de pe linga Crtea de Apel Craiova, pentru ca au „fabricat“ declaratiile unor martori, pentru a-i gasi vinovati pe Codoban si Pisiu. Comisarul Mihai Popa si agentul Cristian Bordea sint acuzati de abuz in serviciu. Mai multi martori si-au schimbat declaratiile in fata instantei de judecata, afirmind ca au fost pusi sa semneze niste declaratii pe care nu le-au dat ei. Mitica Vaduva si Florin Butucel au spus ca nu erau de fata in momentul producerii incidentului si ca se aflau in alta parte. Cei doi au afirmat ca au semnat declaratiile, in care spuneau ca i-au vazut pe Coboban si Pisiu batindu-l pe politist, la cererea politistului Cristian Bordea. Mitica Vaduva era cercetat pentru furt, iar Florin Butucel trebuia sa isi „scoata“ actul de identitate pentru a-si obtine un pasaport si li s-a promis sprijinul pentru rezolvarea problemelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS