12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii se pregatesc de greva

Minerii se pregatesc de greva

• Minerii vor iesi in strada la inceputul saptaminii viitoare • Conducerea Ministerului Economiei si Comertului nu exclude posibilitatea ca unele unitati energetice sa se inchida pentru o anumita perioada


Minerii din bazinul Olteniei vor protesta, incepind de saptamina viitoare, impotriva deciziei Ministerului Economiei si Comertului (MEC), prin care Termocentralele Rovinari, Turceni si Craiova sint trase pe linie moarta. Potrivit unui aranjament incheiat de MEC, Termocentrala Mintia din Valea Jiului va produce si va livra energie in contul celor trei termocentrale la un pret similar. In acest fel, productia de carbune din bazinul Olteniei s-ar reduce semnificativ, iar activitatea minerilor va fi afectata. Reprezentantii MEC spun ca aceasta decizie a fost luata pentru ca la Termocentrala Mintia este suficient carbune, iar minerii din Valea Jiului nu ar mai avea de lucru o anumita perioada.


Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a spus ca, daca nu se va reveni asupra deciziei, minerii vor iesi in strada: „Acum, minerii au de lucru. Sper ca in perioada urmatoare sa nu se mai continue acest schimb. Pierderea unde se va contabiliza, pentru ca Temocentrala Rovinari produce energie la cel mai mic pret din tara? E dezastru daca acest schimb de energie va avea loc pina in luna iulie, asa cum vor ei. Daca nu rezolvam pina vineri, vom trece la actiuni: mitinguri, greva. In nici un caz nu vom pleca acasa. Am discutat cu domnul Radu Berceanu, care a spus ca nu este normal ce se intimpla si va lua atitudine imediat. Noi speram sa rezolvam problemele. Masura ministerului a inceput sa fie pusa in aplicare. Dar, dupa primele reactii, au repornit cite un grup. I-am spus domnului Mantog despre intentia minerilor de a protesta“.


Marin Condescu s-a intilnit cu prefectul de Gorj pentru a-i aduce la cunostinta aceasta situatie. „Am discutat aceasta problema cu Marin Condescu si trebuie sa imi prezinte un raport. Vom face demersurile necesare pentru ca termocentralele sa functioneze la capacitate normala“, a spus prefectul Stefan Popescu Bejat.


Conducerea ministerului va lua astazi o decizie


Ionel Mantog, secretar de stat in cadrul MEC, a declarat ca astazi se va lua o decizie in ceea ce priveste functionarea celor trei termocentrale din Oltenia: „Vom face o analiza miine (n.r. – astazi), cind va fi sedinta colegiului ministerului. Functioneaza si Rovinariul, si Turceniul, si Craiova, si Minitia, dar avind in vedere ca este multa apa, toate functioneaza mai putin decit ar putea sa produca. Vom avea o analiza pe aceasta tema. In conditiile in care hidrocentralele produc cu 60-70% mai mult, ceea ce mai ramine trebuie sa distribuim in functie de mai multe criterii. Nu exista riscul ca unele unitati sa se inchida, cel putin pentru perioada mai – iunie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS