16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermocentralele din Oltenia, trase pe dreapta

Termocentralele din Oltenia, trase pe dreapta

• Termocentrala Mintia va produce energie in locul termocentralelor Rovinari, Turceni si Craiova • Productia termocentralelor din Oltenia va scadea cu 90 de megawati • Minerii vor fi afectati, pentru ca nu vor mai exista cereri de carbune


Cele trei mari termocentrale din Oltenia, Rovinari, Turceni si Craiova, sint trase pe dreapta in urma unui aranjament incheiat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) cu Termocentrala Mintia, din Valea Jiului. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, Termocentrala Mintia va produce si va livra energie electrica in contul celorlalte trei termocentrale, in baza contractelor incheiate de acestea, la un pret similar, dupa care acestea vor livra energie Termocentralei Mintia. Ionel Mantog a spus ca aceasta decizie a fost luata pentru ca stocul de carbune al Termocentralei Mintia este maxim, iar hidrocentralele produc in aceasta perioada la intreaga capacitate. Subsecretarul de stat a declarat ca acest schimb de energie este temporar si va dura pina pe 1 iulie: „Termocentralele vor avea o scadere de productie de 90 de megawati. Vom vedea daca exista cerere de energie la export si atunci vor reporni si celelalte grupuri energetice. Specialistii nostri studiaza in prezent aceasta posibilitate. Saptamina viitoare va fi o sedinta si vom interveni pentru a reporni termocentralele din zona Olteniei“.


Minerii din bazinul Olteniei vor completa stocurile termocentralelor


Cel mai afectati de acest aranjament al MEC vor fi minerii din cele trei complexuri energetice si cei din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), pentru ca va scadea cererea de carbune din partea termocentralelor. Ionel Mantog a spus ca minerii vor livra carbune pentru completarea stocurilor celor trei termocentrale: „Am dispus directorului SNLO, Tiberiu Trotea, sa faca un program de livrare astfel incit sa se apropie de normal. Minerii vor furniza carbune pentru completarea stocurilor termocentralelor Turceni, Craiova si Rovinari, dar si pentru termocentralele Halinga si Govora. Minerii vor fi afectati, dar nu foarte mult“. Subsecretarul de stat a adaugat ca in prezent hidrocentralele realizeaza o productie foarte mare de energie electrica.


Minerii ameninta cu greva


Ion Pisc, directorul Complexului Energetic Rovinari, nu stie de aranjamentul incheiat de MEC. „Am auzit de aceast lucru, dar la mine nu a venit nimeni sa semnam vreun contract in acest sens. Ideea este sa nu se inchida minele de huila pentru ca au depozitele pline. Cam 75% din cantitatea de carbune necesara o asigur din productia proprie. In ce priveste Complexul Energetic Rovinari, nu este posibil ca minerii sa nu mai livreze carbune“. Ion Pisc a precizat ca in aceasta saptamina termocentrala functioneaza cu numai doua grupuri energetice, al treilea fiind tinut de rezerva, din cauza productiei mari de energie realizata de hidrocentrale.


Presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), Marin Condescu, a spus ca minerii vor intra in greva in momentul in care nu vor mai exista cereri pentru carbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS