10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii primariei ii dau cu tifla lui Antonie Solomon

Functionarii primariei ii dau cu tifla lui Antonie Solomon

Ziarul nostru a prezentat recent povestea terenului intravilan aflat in incinta ingradita a cantonamentului echipei de fotbal Stiinta Craiova, din bulevardul Stirbei Voda nr. 104, pierdut pe drum de Primaria Craiova si de Directia pentru Sport Dolj. Terenul cu pricina masoara 47.000 de metri patrati, din care lipsesc in actele celor doua institutii mentionate mai mult de 46.000 de metri patrati. Inainte de 1990, terenul a apartinut Institutului de Cercetari Agricole si Silvice (ICAS)Bucuresti, care a cedat, intr-o prima faza, 12.000 de metri patrati pentru construirea microhotelului Sport, iar ulterior alti 35.000 de metri patrati, care au fost dati la schimb Primariei Craiova. In urma tranzactiei, parafate printr-un acord semnat in 1990, pe linga pamintul dat la schimb, situat peste drum de cantonament, municipalitatea trebuia sa mai plateasca ICAS o suma de 103.000 lei, reprezentind valoarea investitiei existente pe teren la acea data. Pentru ca nu a primit banii, ICAS a dat primaria in judecata in 1991, instanta dindu-i cistig de cauza. Dupa 15 ani de la acest schimb, primaria a uitat definitiv de terenuri, acestea intrind cel mai probabil pe „mina“ unor „investitori strategici“.


Dupa aparitia Legii nr. 1/ 2000, doua mostenitoare ale fostului proprietar de dinainte de 1950 au revendicat zece hectare in Lunca Jiului, in care se includ si cei 47.000 de metri patrati aflati in incinta cantonamentului echipei de fotbal.


Imediat dupa aparitia Legii 1/2000, Monica Bazarea si Silvia Ciurezu au cerut Primariei Craiova reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de zece hectare teren situat in Lunca Jiului, pe care il avusese in proprietate pina in 1950 ruda lor comuna, Nicolin Titu, decedat in 1978. Fiecare dintre cele doua mostenitoare a facut cerere in nume propriu pentru aceeasi suprafata, adica zece hectare. Comisia locala le-a validat dreptul de reconstituire pentru suprafata solicitata, trecindu-le pe amindoua la aceeasi pozitie din anexa. Nemultumita de acest lucru, Monica Bazarea a contestat in septembrie 2000 dreptul la reconstituire al Silviei Ciurezu, motivind ca ea mosteneste prin drept testamentar 9,2 hectare din cele zece solicitate, aducind ca dovada certificatul de mostenitor si actul de zestre al matusii lor, Elena Nicolin, sotia lui Titu Nicolin, ruda comuna a celor doua solicitante. „Consider ca, in conformitate cu legea si cu actele depuse la dosar, subsemnata are dreptul la 3/4 din suprafata terenului, recte 9,2 hectare, doamnei Ciurezu Silvia revenindu-i doar 1,3 hectare“, se arata in contestatia nr 2.727, depusa la Primaria Craiova pe 6 septembrie 2000.


Terenul din Lunca Jiului s-a mutat la Cosoveni


Raspunzind contestatiei, Comisia Judeteana a hotarit sa o introduca si pe contestatara pe anexele la Legea 1/2000, initial cu zece hectare in natura. Conform HG 889/2000, Comisia Judeteana a emis Hotarirea 524/2002, prin care valida dreptul de reconstituire in natura doar pentru 3,56 hectare, restul pina la zece hectare fiind trecut la despagubiri banesti. Toate interventiile scrise ale mostenitoarei Monica Bazarea au ramas fara un rezultat favorabil ei, fapt pentru care functionarii primariei au dat curs procedurilor de emitere a titlului de proprietate pentru 3,5 hectare de teren, emitind ulterior pe numele ambelor solicitante un singur titlu de proprietate, cu numarul 2.974. Desi cerusera pamint in Lunca Jiului, functionarii primariei le-au trecut terenul in zona Cosoveni – 2,36 ha, Valea Sarpelui – 1 ha si Cernele – 0,2 ha. Pentru ca titlul de proprietate nu a fost ridicat nici pina in prezent de vreuna dintre cele doua solicitante, se poate presupune, deocamdata, ca s-au declarat nemultumite de amplasamentul terenului oferit. Este posibil ca macar una dintre ele sa se fi adresat instantei de judecata pentru anularea hotaririi Comisiei Judetene de neacordare in natura a celor zece hectare solicitate, si in care se includeau si cei 47.000 de metri patrati de la cantonamentul echipei de fotbal. Ca lucrurile stau asa o dovedeste si faptul ca un anumit consilier municipal, jurist de meserie, s-a interesat indeaproape de dosarul Silviei Ciurezu, asta in conditiile in care consilierul cu pricina il apara in procese pe un anumit investitor cu mari interese la echipa de fotbal. In conditiile in care Silvia Ciurezu nu a contestat niciodata deciziile comisiilor judetene si locale, se poate presupune ca s-a aratat dezinteresata sau ca si-a vindut drepturile succesorale. In Craiova, doar Staicu si Mititelu sint in prezent specialisti in cumpararea drepturilor succesorale.


Ordinele primarului nu ajung la urechile functionarilor


Terenurile de la cantonament (47.000 de metri patrati) au fost cerute prin notificare la Legea10/2001 si de Institutul de Cercetari Agricole si Silvice Bucuresti. Nici pina in prezent municipalitatea nu a raspuns la notificarea depusa de ICAS in 2001, desi, din cite se pare, comisia locala a dat aviz negativ cererii, pe motiv ca solicitantul nu a facut dovada proprietatii. ICAS este aceeasi institutie care cedase cei 47.000 de metri patrati in doua transe, inainte si imediat dupa 1990. Cererea institutului este motivata, deoarece primaria nu a platit niciodata sulta de 103.000 lei la nivelul anilor 1990, in felul acesta acordul de schimb de teren semnat cu primaria devenind nul. Pe terenul din incinta cantonamentului isi disputa proprietatea cele doua mostenitoare, ICAS Bucuresti si Ministerul Tineretului, prin Directia pentru Sport Dolj, in timp ce pe functionarii Primariei Craiova, primii interesati sa afle cui apartine acel teren, ii doare in… cot. Si aceasta, in conditiile in care primarul Antonie Solomon le-a cerut subordonatilor sai sa lamureasca urgent problema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS