9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocurile ANL au inceput sa se deterioreze

Blocurile ANL au inceput sa se deterioreze

Reprezentantul ANL Craiova sustine ca vinovati sint locatarii, dar si constructorul


Pentru sute de tineri din Craiova, visul de a avea o locuinta s-a implinit prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Un apartament sau o garsoniera la standarde europene, pentru care se plateste o chirie modica, i-au determinat pe mii de craioveni sa isi depuna dosarele pentru locuinte ANL. Cei care au obtinut punctaje bune au primit locuintele mult visate. Pentru citiva dintre acestia, norocul s-a transformat in ghinion, deoarece imobilele au inceput sa se deterioreze. Desi acestea au garantie doi ani, locatarii blocurilor afectate sustin ca firma de constructii refuza sa demareze lucrarile de renovare.


Principalele conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a primi o locuinta ANL sint virsta maxima de 35 de ani si situatia materiala. In fiecare an, numarul celor care se inscriu pe listele de asteptare depaseste 4.000. O mica parte dintre acestia au insa sansa de a obtine un punctaj bun, pentru a ajunge pe listele de prioritati. Citeva familii din cartierul Craiovita Noua, care au inchiriat apartamente si garsoniere ANL, se afla acum intr-o situatie neplacuta. Locatarii blocului T1, scara 5, sustin ca de anul trecut blocurile au inceput sa se deterioreze. Vinovati, dupa cum declara acestia, sint angajatii firmei de constructii, care au facut lucrari de mintuiala.


„Au inceput sa cada tiglele de pe bloc, iar cosurile de aerisire nu sint bine prinse de acoperis. Din aceasta cauza, cind ploua sau ninge, apa se scurge pe pereti si s-a distrus zugraveala. Blocurile arata de parca au ani buni. Noi am venit aici la sfirsitul anului 2003, iar acum blocul arata in halul asta. Cind au aparut primele probleme, am anuntat constructorul. Acesta ne-a spus insa ca nu mai tine de el si, daca vrem, sa stringem bani de la locatari ca sa facem reparatiile. Degeaba le-am spus ca stim ca blocurile sint in garantie, ca nu ne-au ascultat“, a spus Ileana Vilcioiu, una dintre persoanele afectate.


Garantia lucrarilor expira dupa doi ani


Conform actului de receptie incheiat pe 5.12.2003, scara a fost predata investitorului – ANL – de constructorul SC Impera Comprest SRL. La predare a participat si o comisie, pentru a verifica starea imobilului. Dupa realizarea investigatiei, comisia a recomandat realizarea de prize de aerisire in bucatarii si scoaterea coloanelor de aerisire pe acoperis. Investitorul ar fi trebuit sa verifice daca lucrarile au fost sau nu finalizate. Dupa expirarea perioadei de doi ani, trebuie realizata receptia finala, pentru a se constata daca locuintele sint sau nu in stare buna. Din acel moment, cladirile vor intra in domeniul public. In acest proiect, Primaria Craiova a pus la dispozitie terenurile pentru constructie si a adus toate retelele pina la intrarea in blocuri. Pe linga locatarii scarii 5 a blocului T1, si cei din scarile 2, 3 si 4 ale blocului T2 au fost afectati de ploi.


Seful de santier, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a precizat ca, probabil, lucrarile ar fi fost terminate mai devreme daca si salariile ar fi fost platite la timp. Din acest motiv, o parte dintre angajati au parasit santierul, dupa cum a declarat acesta.


„Am aflat de aceasta problema inca de vineri. Am vorbit cu seful de santier si mi-a spus ca saptamina aceasta problemele se vor rezolva. Lucrarile nu sint afectate de faptul ca muncitorii si-au primit sau nu salariul. Vinovati de starea de degradare sint atit constructorul, cit si locatarii, care s-au urcat in poduri si au operat diverse modificari“, a mentionat Lucian Panduru, reprezentantul ANL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS