13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii compensatorii pentru dascali

Salarii compensatorii pentru dascali

Ministerul Educatiei si Cercetarii a intocmit un proiect de lege privind acordarea unor plati compensatorii pentru dascali, in situatia unor concedieri colective din invatamint. Proiectul de lege a fost trimis sindicatelor din aceasta ramura, pentru a-si exprima parerea in legatura cu propunerea.


Pina la 12 salarii compensatorii in cazul concedierilor colective


Conform acestui proiect de lege, personalul din invatamint concediat din motive neimputabile – cum ar fi desfiintarea catedrei sau postului, restringerea activitatii ori chiar desfiintarea unitatii de invatamint, dar si inaptitudinea fizica sau psihica – are dreptul la compensatii, in cazul concedierilor individuale, respectiv la plati compensatorii, in cazul concedierilor colective. In situatia concedierilor individuale, persoanele ar avea dreptul la o compensatie baneasca neimpozabila de 50% din salariul brut al lunii anterioare desfacerii contractului de munca. In schimb, in cazul angajatilor din invatamint care ramin fara loc de munca in urma unor concedieri colective, acestia ar avea dreptul sa primeasca sase salarii brute neimpozabile, pentru cei cu vechime in invatamint intre cinci si zece ani, noua salarii pentru cei cu vechime intre zece si 15 ani, respectiv 12 salarii pentru cei cu vechime in acest sector mai mare de 15 ani. Ministerul propune ca disponibilizatii din invatamint sa nu primeasca in acelasi timp atit salarii compensatorii, cit si ajutor de somaj. Concret, salariile compensatorii ar fi acordate in rate lunare egale, iar ajutorul de somaj se va putea acorda numai dupa incetarea platii acestora.


Viitorul act normativ explica si diferenta dintre concedierile individuale si cele colective. Nu se poate vorbi despre concedieri colective, deci nici despre salarii compensatorii, decit in situatia disponibilizarii a cel putin cinci cadre didactice, in cazul in care unitatea are intre 20 si 50 de cadre didactice, zece cadre atunci cind unitatea are intre 50 si 100 de cadre didactice, respectiv 30 de cadre, daca scoala are mai mult de 100 de cadre didactice. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, cei concediati nu vor primi decit compensatia de 50% din ultimul salariu.


Ministerul Educatiei si Cercetarii impune, totodata, conditia ca posturile sau catedrele desfiintate sa nu fie reinfiintate timp de patru ani, daca cei care le ocupau au fost concediati. Daca, totusi, se impune reinfiintarea acestor posturi, atunci profesorii care le-au ocupat anterior au dreptul sa fie reangajati fara examen, concurs sau perioada de proba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS