17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNA sapa la afacerea diguri gratuite

PNA sapa la afacerea diguri gratuite

• Procurorii anticoruptie continua cercetarile in cazul Aquaproiect cu audieri pe banda rulanta • Surpriza sau nu, afaceristul Corneliu Iacobov, arestat in dosarul Rafo, este actionar la firma sotiei fostului ministru Constantin Ilie • Anchetatorii cerceteaza modul suspect in care s-au cistigat o serie de licitatii si modul in care s-au executat lucrarile


Informatiile furnizate de ziarul nostru in articolul publicat sub titlul „Americanii ne dau baraje gratuite, noi ii refuzam“ vor face obiectul anchetei procurorilor anticoruptie care cerceteaza legalitatea obtinerii contractelor de executie a lucrarilor de indiguire, precum si modul in care au fost realizate acestea. „In dosarul Aquaproiect avem in vedere acest aspect si vom face verificari“, a declarat Alexandru Chiciu, adjunctul sefului Parchetului National Anticoruptie. In cursul acestei saptamini, procurorii Sectiei a II-a a PNA vor continua audierile, la sediul institutiei fiind invitate alte trei persoane cu functii de conducere in cadrul societatilor mentionate in plingerea Ministerului Mediului. Procurorii anticoruptie si-au propus interpelarea lui Corneliu Iacobov, si el actionar (prin firma Distribution Oil) la Aquaproiect, a sotilor Alexandrina si Mircea Sterian, care controleaza activitatea firmei Apasco din Maneciu, precum si a patronului SC Socot SA Tirgu Mures, Eugen Popa, carora li se vor cere detalii atit in legatura cu modul in care au obtinut contractele (multe dintre ele incredintate direct, desi, legal, ar fi trebuit sa se organizeze licitatii), cit si referitor la calitatea lucrarilor de indiguire si a barajelor.


Afaceristul Corneliu Iacobov, arestat in dosarul Rafo sub acuzatiile de spalare de bani si delapidare, pare sa fie implicat, prin societatea sa Distribution Oil, si in obtinerea mai mult sau mai putin legala a contractelor de executie a lucrarilor de indiguire cercetate de procurorii anticoruptie. Societatea Distribution Oil a luat fiinta in urma divizarii companiei Rafo Imperial Oil, din care s-au format, alaturi de aceasta, alte trei firme – Perla Turism, Turistica si Frigorifer.


La Perla Turism a figurat ca administrator si asociat unic Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova, in timp ce la Turistica a ramas asociat unic Corneliu Iacobov, care a detinut si 80% din Distribution Oil, dar si un pachet de 80% din Frigorifer. In urma divizarii, cea mai mare parte a datoriilor Rafo Imperial Oil, care insumau 720 de miliarde de lei, au fost preluate de Distribution Oil SRL, societate care detine si doua procente din actiunile Aquaproiect.


Povestea Apasco…


In ceea ce-i priveste pe sotii Alexandrina si Mircea Sterian, acestia vor fi audiati de procurorii anticoruptie in legatura cu firma Apasco din Maneciu, una dintre cele patru societati numite in plingerea formulata de Ministerul Mediului. Alexandrina Sterian, sotia lui Mircea Sterian – directorul firmei Apasco SA Maneciu -, a infiintat impreuna cu Liliana Dragan, in martie 2001, firma Apaproiect care, un an mai tirziu, a cumparat actiunile majoritare ale firmei Aquaproiect. La sfirsitul lui 2002, Liliana Dragan a cedat 70% dintre actiuni Leontinei Ilie, sotia fostului ministru Constantin Ilie, scriptic Alexandrina Sterian nemaifigurind nici la Aquaproiect, nici la Apaproiect.


Societatea Apasco, careia fostul presedinte Ion Iliescu i-a acordat premiul pentru cel mai bun constructor de amenajari hidrotehnice, este cercetata de procurori pentru modul in care a primit respectivele lucrari si pentru felul in care le-a executat.


…episodul Socot


Eugen Popa, patronul SC Socot SA Tirgu Mures, detinator a 21 la suta dintre actiunile societatii, va fi audiat in legatura cu obtinerea ilicita a unor licitatii si cu executarea defectuoasa a lucrarilor, in conditiile in care, doar in judetul Timis, mai multe diguri de pe riurile Bega, Birzava, Timis si de pe piraiele Timisina si Discsani s-au deversat, iar digul de pe malul drept al riului Timis a fost rupt de ape. Ancheta procurorilor Sectiei a II-a a PNA a demarat in urma unei solicitari a Ministerului Mediului de a verifica activitatea a patru firme, una de proiectare si trei de executie, specializate in lucrari de gospodarire a apei, carora le-au fost atribuite lucrari de indiguire in zonele afectate de inundatii. In sesizare se face referire la societatile Aquaproiect, Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si Socot SA Tirgu Mures.


Pe 6 mai, procurorii PNA s-au deplasat la sediul Administratiei Nationale Apele Române, pentru a purta discutii preliminare cu functionarii acesteia si a solicita documentele necesare anchetei. Prima persoana audiata de anchetatori, pe 9 mai, a fost Liliana Dragan, directoarea Aquaproiect, urmata, a doua zi, de sotia fostului ministru al mediului, Leontina Ilie, actionar al societatii Apaproiect. Al treilea afacerist care a dat cu subsemnatul in fata procurorilor anticoruptie, pe 11 mai, a fost Mircea Nistreanu, director general al Repcon SA din Oradea, in cazul acestuia existind posibilitatea ca procurorii sa dispuna inceperea urmaririi penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS