10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE vrea rezultate concrete, nu angajamente si jocuri politice

UE vrea rezultate concrete, nu angajamente si jocuri politice

Neelie Kroes, comisarul european al Concurentei: „Daca as scrie azi raportul privind România, ar fi negativ, ceea ce ar amina aderarea cu un an“


România mai are la dispozitie doar doua luni pentru a demonstra ca doreste cu adevarat sa adere la Uniunea Europeana, a declarat ieri Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta.


Prezent la Bucuresti pentru o serie de intilniri cu membrii cabinetului Tariceanu, comisarul european a precizat ca in luna iulie trebuie sa redacteze un raport privind situatia României in materie de concurenta. De acest document depinde aderarea României la UE in 2007 sau aminarea acesteia cu un an, a precizat Kroes. Comisarul european al Concurentei a avut insa o veste proasta pentru români.


„Daca as face acest raport astazi, el ar fi unul negativ. Daca nu se fac progrese reale in domeniul Concurentei, exista o posibilitate foarte mare ca aderarea României sa fie aminata“, a precizat Neelie Kroes. Comisarul european a precizat ca a avut o serie de intilniri cu membri ai executivului si autoritatile in domeniul Concurentei, printre care Calin Popescu Tariceanu, prim- ministrul României, Ionut Popescu, ministrul de finante, Ioan Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, Ene Dinga, ministrul integrarii europene, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, si Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).


„Am fost placut impresionata de angajamentele luate de autoritatile române si cred ca sint capabile sa schimbe lucrurile. Insa aceste lucruri nu sint suficiente, noi (Bruxelles-ul – n.r.) avem nevoie de rezultate concrete, nu de angajamente sau jocuri politice. Prim-ministrul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se implice mai mult si ca multi dintre membrii cabinetului sau trebuie sa lucreze mai strins impreuna pentru a ne oferi o certitudine in domeniul Concurentei“, a declarat Kroes.


Justitia si industria, probleme majore


Comisarul european a afirmat, de asemenea, ca este necesar ca România sa treaca la o reforma reala a justitiei, domeniu in care „nu trebuie sa existe nici macar o pata de coruptie“, si sa reduca subventiile din industrie, cea mai mare parte a acestora fiind interzisa de regulile UE.


„Autoritatile trebuie sa inteleaga ca trebuie sa notifice Consiliul Concurentei cu privire la fiecare subventie pe care o acorda. Citim, la Bruxelles, presa româneasca si aflam ca se dau subventii despre care nu am fost anuntati de nimeni“, a precizat Neelie Kroes.


Cu privire la faptul ca nu au existat decit doua sanctiuni date de Consiliul Concurentei pina in prezent, comisarul european a precizat ca „aceasta nu este realitatea din România“. „Exista, de exemplu, in domeniul energiei, citeva companii care primesc subventii ilegale uriase, si sa nu uitam ca acesti bani pleaca din buzunarele contribuabililor români, a cetatenilor obisnuiti de pe strada“, a mentionat Kroes. Oficialul european a precizat totodata ca trebuie redusa capacitatea de productie din siderurgie, existind, in caz contrar, riscul crearii unei supracapacitati care ar deforma piata concurentiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS