17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Basescu vrea sa ne intoarcem la Ialta

Traian Basescu vrea sa ne intoarcem la Ialta

Seful statului este de acord cu propunerea omologului sau georgian, Mihail Saakasvili, de organizare a unei noi conferinte, insa a noilor democratii de aceasta data


Dupa 60 de ani, este timpul sa ne intoarcem la Ialta. Este propunerea presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, de convocare a unei noi Conferinte de la Ialta, la care sa participe de aceasta data noile democratii europene. Semnalul, sustinut chiar de presedintele Statelor Unite prin declaratiile de la Riga – „Acordul de la Ialta va ramine in memorie ca una dintre cele mai mari nedreptati ale istoriei“ – este impartasit si la Bucuresti. Traian Basescu este de acord cu propunerea lui Mihail Saakasvili. „Aceasta discutie a existat. O sustin, sint de acord cu ea“, a afirmat seful statului.


„Vreme de 60 de ani, cuvintul «Ialta» a insemnat tradare si abandonare. Acordul diplomatic dintre Marea Britanie, Uniunea Sovietica si Statele Unite, incheiat in acest loc uitat de lume, a condamnat milioane de oameni la cea mai crunta tiranie“, este captatio benevolentiae folosit de Mihail Saakasvili intr-un articol publicat in Washington Post. Si a continuat: „Acum este rindul nostru sa contribuim la reintregirea unei Europe libere si pasnice. Cred ca a venit momentul pentru o noua Conferinta de la Ialta, o asociatie voluntara a noilor democratii europene, avind trei obiective principale: consolidarea democratiei, extinderea libertatii in regiunea Marii Negre si apoi dincolo de ea“.


„In primul rând – afirma Saakasvili – trebuie sa colaboram, pentru a sustine consolidarea democratiei in propriile noastre tari. Georgia si-a recapatat libertatea in urma cu doar 18 luni. Totusi, mai ramin multe de facut pentru a construi o democratie durabila. Doua importante regiuni, Osetia de Sud si Abhazia, ramin neatinse de libertatea de care ceilalti georgieni se bucura. Putem si trebuie sa rezolvam aceste probleme pe cale pasnica, pentru o viata mai buna a georgienilor“. Presedintele georgian face o analogie cu situatia din Ucraina, unde Viktor Iuscenko intimpina probleme in incercarea de a reconstrui economia tarii si de a combate coruptia si criminalitatea, dupa decenii de represiune si conducere ineficienta.


Al doilea obiectiv al „noii conferinte de la Ialta“ se refera la „extinderea libertatii in regiunea Marii Negre“. Republica Moldova, afirma Mihail Saakasvili, se confrunta cu un regim separatist care mentine pe teritoriul sau arme datind din perioada sovietica si care obtine profit de pe urma traficului de arme, droguri si persoane.


In plus, presedintele Georgiei apreciaza ca noua asociatie ar putea exercita presiuni in vederea sprijinirii opozitiei din Belarus si pregatirii acesteia pentru organizarea de proteste pasnice impotriva regimului lui Aleksandr Lukasenko.


Cel de-al treilea obiectiv al organizatiei ar trebui sa fie „extinderea frontierelor libertatii dincolo de Marea Neagra“. Toate tarile libere au o datorie fata de cei care nu se bucura de acest drept fundamental, cum sint locuitorii din Zimbabwe, Cuba, Myanmar, care traiesc sub conducerea unor „tirani plini de cruzime“, apreciaza el.


„A venit vremea sa ne intoarcem la Ialta. De data aceasta insa, nu vom mai fi partasi la o diplomatie secreta in care valorile noastre sint compromise si oamenii inocenti inrobiti. In aceasta noua asociatie a democratiilor, diplomatia noastra va fi deschisa si concentrata asupra posibilitatilor viitorului. Astfel, vom incepe sa facem din Ialta un simbol al sperantei“, isi incheie pledoaria Mihail Saakasvili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS