14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sanatatii da semne ca pierde friiele sistemului

Ministerul Sanatatii da semne ca pierde friiele sistemului

• Dupa ce a amenintat initial furnizorii de „produse proaste“ cu blocarea accesului la licitatii, institutia a realizat ca asemenea decizii pot fi luate doar de instanta • Culmea, raportul echipei de control a MS nu prea justifica zelul razboinic al institutiei


Sistemul sanitar face pasi rapizi spre colaps, avind reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) drept spectator. Noul conflict declansat, la inceputul acestei saptamini, intre furnizorii de produse medicale si MS se acutizeaza. Dupa cum se stie, firmele din cadrul Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) au decis sa sisteze livrarile de materiale sanitare din cauza datoriilor din anii 2003-2004 pe care spitalele din subordinea MS le au la ele. Imediat, Mircea Cinteza a iesit la rampa cu declaratii potrivit carora in tara exista 38 de spitale cu datorii foarte mari. A promis ca va lua masuri dure impotriva acelor directori de unitati spitalicesti care aveau fonduri cu care sa plateasca restantele, dar nu au facut acest lucru.


Mai mult, Cinteza a amenintat ca va face curatenie pe piata materialelor sanitare, prin eliminarea furnizorilor care „dau materiale sanitare de proasta calitate“. In urma cu doua zile, MS a dat publicitatii un comunicat de presa in care se precizeaza ca ministerul „a realizat o centralizare preliminara a principalelor litigii care exista intre spitale si firmele membre ale AFPM“. Aceasta in conditiile in care, la inceputul acestei saptamini, Cinteza nu a stiut sa spuna cite spitale sint in litigiu cu furnizorii.


„La sfirsitul saptaminii, MS va finaliza ancheta privind datoriile spitalelor catre AFPM si va stabili ce directori de unitati medicale vor fi propusi pentru sanctionare si din ce motive. In situatiile in care exista litigii intre firme si spitale, pina la finalizarea acestora, dreptul firmelor de a mai participa la licitatii va fi suspendat. In cazurile in care ancheta va dovedi ca vina apartine firmelor, in sensul ca acestea au furnizat unitatilor medicale materiale sanitare de o calitate necorespunzatoare, suspendarea va ramine definitiva. Insa daca ancheta va stabili ca vina a fost a unitatilor medicale, suspendarea va fi anulata“, se arata in comunicatul MS remis in urma cu doua zile. In replica, Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM, a declarat ca „dreptul firmelor de a participa la licitatii poate fi suspendat numai prin hotarire judecatoreasca, precizare care nu apare in comunicatul MS“.


Pe de alta parte, Dana Arnautu, purtatoarea de cuvint a MS, a spus, initial, ca „ministerul poate sa suspende dreptul respectivelor firme de a mai participa la licitatii fie pe perioada in care acestea sint in litigiu cu spitalele, fie definitiv daca se va dovedi ca firmele au livrat materiale sanitare de calitate necorespunzatoare“. Ulterior, ea a afirmat ca numai pe baza unei hotariri judecatoresti se poate suspenda dreptul firmelor de a participa la licitatii: „Nu am scris in comunicat asa ceva din cauza ca nu ne-am gindit la asemenea situatii. Daca, insa, vom fi pusi in aceasta situatie, MS va da in judecata firma respectiva pentru a obtine hotarire judecatoreasca“.


Desi sfatuieste adesea Biroul de presa al ministerului cum si ce informatii sa transmita catre jurnalisti, Florin Hozoc, consilier in MS, nu a vrut sa faca, direct, nici o declaratie despre furnizorii de produse medicale si materialele de proasta calitate: „Nu lucrez la biroul de presa! Toate informatiile le luati de acolo“.


In acelasi comunicat al MS sint prezentate si „principalele deficiente de calitate semnalate pentru marfa receptionata in 2003 – 9 mai 2005“. Aici figureaza numele a opt spitale si a patru directii de sanatate publica – DSP Mures, Centrul de Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu“, Bucuresti, Spitalul Clinic Dr. „Cantacuzino“ Bucuresti, Spitalul Judetean Ploiesti, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ Bucuresti, DSP Cluj, Spitalul „Caritas“, Spitalul Municipal Tirnaveni, Spitalul Municipal Dej, Spitalul Orasenesc Huedin, DSP Bucuresti si DSP Hunedoara – si citeva exemple de materiale sanitare „necorespunzatoare“. De fapt, la MS exista un „raport privind constatarile comisiei care a verificat sub aspect tehnic-calitativ unele materiale sanitare“.


Comisia de verificare s-a deplasat in perioada 28 februarie-2 martie la 20 de spitale din Bucuresti si din tara, care au sesizat livrarea unor materiale sanitare de proasta calitate. Din comisie au facut parte reprezentanti ai MS, AFPM si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Conform raportului, s-a constatat ca, spre exemplu, „la manusile chirurgicale produse de Cephas Medical PVT. LTD, India si comercializate de SC Pansiprod Impex SRL, numarul inscris pe ambalaj nu corespunde cu cel al manusii, pudrajul interior cu talc este insuficient si urit mirositor; trusele de transfuzie comercializate de SC Farmacom Italia SRL si furnizate catre Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu“ nu prezinta sistemul de blocare Luer Lock, desi in anexa contractului de furnizare este specificata aceasta caracteristica“. Si exemplele pot continua.


In acelasi timp, insa, culmea, din raport reiese pe de o parte si faptul ca este vina spitalelor ca au primit asemenea materiale si, pe de alta parte, ca majoritatea furnizorilor au adus materiale corespunzatoare in locul celor de proasta calitate: „La solicitarea prezentarii proceselor-verbale de receptie calitativa si a componentei comisiei de receptie pentru materialele tehnico-sanitare s-a constatat ca majoritatea unitatilor sanitare nu au efectuat receptia calitativa, ci numai pe cea cantitativa, receptie efectuata de personal nespecializat. La nivel de unitate sanitara nu sint constituite comisii de receptie calitativa din care sa faca parte si personal specializat (utilizator)“. Tot la MS se afla o „lista preliminara a firmelor care au livrat materiale sanitare de calitate proasta“, pe care figureaza 12 firme. „Din cele 12 firme doar doua sint membre ale AFPM“, a tinut sa precizeze directorul executiv al asociatiei.


Printre cele 12 firme se numara si SC Farmacom Italia SRL. Surse autorizate din cadrul acestei firme au declarat ca „discutiile in ceea ce priveste prezenta Farmacom pe aceasta lista sint purtate cu MS. Nu este o situatie total lamurita. Toate informatiile vor fi date dupa finalizarea discutiilor“.


Distribuitorii de medicamente, la un pas de a sista livrarile


Distribuitorii de medicamente se vor afla in situatia de a actiona in judecata debitorii in vederea recuperarii creantelor si de a sista livrarile de medicamente catre spitale si farmacii pina la recuperarea restantelor.


In urma cu doua zile a avut loc o intilnire intre reprezentantii MS, distribuitorii de medicamente si farmacisti, in cadrul careia s-au purtat negocieri privind adaosul comercial pentru medicamentele din import. Distribuitorii si farmacistii i-au cerut ministrului Cinteza un grafic clar de plati a acestor datorii. „In lipsa unui sistem de plati clar si predictibil, similar sistemelor europene, nu se poate discuta despre adaosuri comerciale europene. Preturile medicamentelor importate in dolari vor fi deja mai mici cu 18 la suta, incepind cu 16 mai, prin reglementari adoptate in martie si care au fost agreate de importatorii si distribuitorii de medicamente. Posibilele reduceri de preturi la medicamente comunicate de MS nu sint fundamentate economic si financiar. Datoriile pe care sistemul sanitar românesc le inregistreaza fata de farmacii si de distribuitorii de medicamente care furnizeaza medicamente spitalelor se ridica la peste 7.300 de miliarde de lei – peste de 200 de milioane de euro“, spun distribuitorii de medicamente.


Pe de alta parte, farmacistii atrag atentia ministrului Cinteza ca, prin scaderea adaosurilor distribuitorilor, acestia nu vor mai putea oferi reduceri de pret farmaciilor si, ca urmare, 60 la suta dintre farmaciile din România vor fi in pericol de faliment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS