5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContribuabilii au luat cu asalt ghiseele fiscului

Contribuabilii au luat cu asalt ghiseele fiscului

• Multi contribuabili care nu stiu sa completeze declaratiile de venit se bulucesc la Finante • Angajatii institutiei si-au prelungit programul de lucru chiar si in week-end


Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt fac cu greu fata valului de contribuabili din judet care se inghesuie zilele acestea la ghisee pentru a cere lamuririri referitor la modul de completare a declaratiilor de venit global. De la inceputul acestei saptamini, citeva mii de olteni au luat cu asalt birourile administratiilor financiare de care apartin pentru a fi indrumati, deoarece nu au inteles instructiunile de completare a declaratiilor trimise acasa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Ca si in anii anteriori, contribuabilii au primit acasa prin posta declaratiile fiscale gata completate cu datele de identitate, raminind de completat doar rubricile cu veniturile. O data cu acestea s-au primit si instructiunile de completare, dar care, se pare, nu au fost suficient de explicite nici macar pentru persoanele mai tinere si destul de instruite, fapt care ar explica oarecum aglomeratia de la ghiseele fiscului. Potrivit graficului intocmit de Ministerul de Finante, ultima zi prevazuta pentru trimiterea sau depunerea declaratiilor este luni, 16 mai. Estimarile facute de fisc arata ca anul acesta, in judetul Olt, au obligatia sa depuna declaratii de venit global circa 49.000 de persoane. Pina ieri au fost depuse la ghiseele administratiilor fiscale din judet aproape 25.000 de declaratii. Cel mai bine se prezentau contribuabilii din Slatina, unde, potrivit declaratiilor directorului Administratiei Finantelor Publice, isi depusesera declaratiile de venit 11.500 de persoane din 22.100.


Fiscul si-a facut publicitate cu afise lipite pe stilpi


Angajatii fiscului oltean cred ca numarul mic de declaratii depuse se explica atit prin faptul ca multi contribuabili inca nu au primit prin intermediul postei formularele de completat, dar si prin aceea ca multi dintre cei care au primit deja aceste documente fie au neglijat sa le depuna, fie nu stiu sa le completeze. Pentru a-i stimula pe uituci sau pentru a-i ajuta pe cei care au dificultati de completare, DGFP Olt a inceput o ampla campanie de informare prin lipirea de afise pe stilpii si pe panourile din orase, precum si prin trimiterea, la oficiile postale din tot judetul, a unor afise de popularizare. Prin intermediul acestora li se reaminteste contribuabililor ca au obligatia sa depuna declaratii de venit pina pe 15 mai, li se prezinta instructiunile de completare, dar se precizeaza si sanctiunile care li se aplica daca formularele nu sint depuse sau ajung cu intirziere. Amenzile sint de 100.000 de lei pentru cei care intirzie intre una si 30 de zile, iar cei care depasesc acest termen vor fi sanctionati cu 1.000.000 de lei.


Oamenii cred ca indicatiile din plicurile primite acasa de ANAF sint prezentate intr-o forma extrem de complicata, cu multi termeni de specialitate. Cele mai multe neclaritati le au persoanele in virsta si cele provenite din mediul rural, pentru care nu este destul de clar unde trebuie sa inscrie veniturile suplimentare obtinute. Din aceasta cauza, in ultimele zile, cel mai aglomerat ghiseu de la Finante era cel care oferea informatii publicului. „Majoritatea persoanelor care ne-au cerut lamuriri fie au preferat sa vina aici pentru a fi siguri ca nu gresesc, fie nu au inteles instructiunile transmise de ANAF acasa, prin posta. E posibil ca exprimarea din ghidul ANAF sa nu fi fost destul de clara pentru unele persoane, de aceea oamenii vin intr-un numar atit de mare sa ceara lamuriri. De asemenea, multi s-au deplasat la sediul nostru pentru a depune personal declaratiile de venit global deoarece nu au incredere in serviciile postale. Altii au fost nevoiti sa vina la noi deoarece au facut pe parcursul anului fiscal precedent mai multe investitii care le dadeau dreptul la obtinerea unor deduceri, dar pentru aceasta trebuia sa depuna documente justificative. Pentru a putea primi toate declaratiile in timp util si pentru a oferi toate lamuririle necesare, s-a decis prelungirea programului de lucru chiar si pe perioada week-end-ului. Astfel, in toate aceste zile se va lucra pina la ora 19.00. Simbata si duminica, desi programul de lucru se stabilise initial ca va fi pina la ora 14.00, acum s-a prelungit pina la ora 19.00“, a declarat purtatorul de cuvint al DGFP Olt, Cristian Pichermayer.


Facilitati de maximum 15 milioane


Contribuabilii care doresc sa beneficieze de facilitati fiscale, daca au incheiat asigurari pentru locuinte sau la fondurile private de pensii si de sanatate, precum si cei care au facut lucrari de imbunatatire a confortului termic al locuintei, trebuie sa depuna documente justificative la fisc pentru a putea obtine deduceri din impozit in limita a 15 milioane de lei. Amanuntul este cu atit mai important cu cit 2005 este ultimul an cind mai trebuie depuse astfel de declaratii de venit de catre persoanele care nu au obtinut efectiv venituri suplimentare in afara salariului de baza. Pina acum, a trebuit sa declare veniturile si persoanele care, pe parcursul anului fiscal precedent, s-au transferat de la o firma la alta, cei care au ramas fara slujba ca urmare a restructurarilor de activitate, precum si cei care s-au pensionat sau si-au schimbat domiciliul. De anul viitor, o data cu intrarea in vigoare a noilor prevederi ale Codului Fiscal, isi vor declara veniturile doar cei care obtin venituri suplimentare, care au o a doua slujba, incaseaza dividende, obtin bani din drepturi de autor etc. In schimb, au fost eliminate toate facilitatile fiscale care puteau fi deduse din impozitul pe venitul global, cu exceptia asigurarilor facultative de pensii in limita a 200 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS