16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSinistratii din Craiova, uitati de autoritatile locale

Sinistratii din Craiova, uitati de autoritatile locale

Inundatiile din ultimele zile au afectat zeci de gospodarii apartinind craiovenilor care locuiesc pe strazile de la periferia orasului. Disperati, acestia s-au inghesuit sa ceara ajutorul autoritatilor locale, insa au plecat cu mina goala. Asezarea in panta a caselor sau lipsa canalizarii stau la baza problemelor cu care se confrunta acestia. Constantin Rada, unul dintre cei aflati in aceasta situatie, locuieste de 20 de ani pe Aleea II Balteni. Acesta sustine ca primaria a uitat de ei si numai cu ajutorul lui Dumnezeu situatia lor se va ameliora. „E prapad cind ploua. Nici nu putem ajunge la aleea principala, pentru ca este inundata si strada, nu numai curtile. Ne uitam la televizor si ne dam seama ca sintem intr-o situatie mai buna decit a altor sinistrati din tara. Noi insa stim ca la fiecare ploaie patim la fel. Cind e sa ploua, imi chem rudele din oras sa ma ajute sa scoatem apa din casa si din curte. Daca am avea o pompa, situatia s-ar schimba, insa nu avem bani decit pentru galeti. Pierdem nopti intregi stind de paza ca sa nu se ridice prea mult apa“, a povestit Constantin Rada.


Locuitorii de pe Aleea II Balteni au gasit solutii pentru ameliorarea situatiei, insa nu au beneficiat de ajutorul necesar. In urma cu citiva ani, strada era la acelasi nivel cu restul curtilor, insa treptat casele au ramas in panta. Utilaje speciale ar putea sa inlature surplusul de pamint, dupa cum sustin craiovenii din zona. „Nici cind a plouat cu galeata nu a venit nimeni sa vada ce se intimpla cu noi. Daca nu ne pot ajuta cu canalizarea, macar sa vina cu pompe sa traga apa, pentru a ne mai usura si noua din munca“, a incheiat Rada.


Reprezentantii primariei au precizat ca strada respectiva nu este inclusa in planul pentru introducerea canalizarii, oamenii fiind obligati sa se descurce cum pot.


Bani pentru investitii nu exista


Intr-o situatie asemanatoare este si Ionel Chitu, proprietarul casei de pe strada Brestei, nr. 287. Din cauza ca la fiecare ploaie mai serioasa curtea ii este acoperita de apa, acesta nu mai planteaza nimic de ani buni. Desi in aceasta zona exista canalizare, aceasta nu poate prelua o cantitate mare de apa, surplusul inundind gospodariile din apropiere. O parte dintre vecinii barbatului au adus pamint pentru a-si nivela terenul gospodariilor. „Acum citiva ani exista un canal colector, care avea putere mare si care trecea prin curtile mai multor locuitori. Acestia s-au decis insa sa il astupe, eliminind astfel una dintre putinele solutii pe care le aveam. Pentru a nu mai intra apa peste mine in casa, am sapat in curte un canal care mai amelioreaza situatia cind ploua. Data trecuta cind ne-am confruntat cu o situatie de acest gen, au venit cei de la regia de apa si au tras apa, iar pagubele nu au fost insemnate. Am fost la primarie si mi-au spus ca nu exista bani pentru refacerea canalizarii“, a spus Chitu.


In situatia celor doi craioveni sint si alte zeci de locuitori ai municipiului, insa din cauza lipsei banilor, ploile de durata transforma viata acestor oameni intr-un chin. Singura speranta a oamenilor este includerea in bugetul pe anul 2006 a unei sume pentru construirea sistemului de canalizare sau pentru refacerea acestuia, acolo unde are capacitate mica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS