21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNA descopera secretul inundatiilor

PNA descopera secretul inundatiilor

Sirul audierilor in cazul lucrarilor de indiguire in zonele afectate de inundatii a continuat ieri cu interpelarea sefului firmei Repcon Oradea, Mircea Nistreanu, au declarat surse judiciare. Potrivit acestora, directorul societatii este cercetat de procurori in legatura cu atribuirea prin incredintare directa a 33 de contracte de proiectare si executie de lucrari hidrologice, precum si cu modul in care au fost efectuate acestea.


Procurorii Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie au continuat ieri verificarile in cazul lucrarilor de indiguire cu audierea directorului general al firmei oradene, Mircea Nistreanu, cercetat in legatura cu atribuirea prin incredintare directa societatii comerciale Repcon SA a 33 de contracte de proiectare si executie a lucrarilor hidrologice. Ancheta in acest caz a demarat in urma solicitarii Ministerului Mediului de a verifica activitatea a patru firme, una de proiectare si trei de executie, specializate in lucrari de gospodarire a apei, carora le-au fost atribuite lucrari de indiguire in zonele afectate de inundatii. In sesizare se face referire la societatile Aquaproiect, Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si Socot SA Tirgu Mures. Pentru ca in primele trei zile ale acestei saptamini au fost audiate Liliana Dragan, directoarea Aquaproiect, si Leontina Ilie, actionar al aceleiasi firme, precum si directorul general al Repcon Oradea, Mircea Nistreanu, logic ar fi ca la sediul PNA sa fie invitat si patronul SC Socot SA Tirgu Mures, Eugen Popa. SC Socot SA, al carei actionariat principal este format din Popa, cu 21 la suta din actiuni, SIF Transilvania, cu 21,2 la suta, si PAS Socot, cu 20 de procente, este suspectata de obtinerea ilicita a unor licitatii si de executarea defectuoasa a lucrarilor, in conditiile in care doar in judetul Timis apa a trecut peste mai multe diguri de pe riurile Bega, Birzava si Timis si de pe piraiele Timisina si Discsani, iar digul de pe malul drept al riului Timis a fost rupt de viituri.


„Careul de asi“


Grupul bosilor in afacerile cu lucrari hidrologice este format din Mircea Nistreanu, sotii Leontina si Aurel Constantin Ilie si directoarea Aquaproiect, Liliana Dragan, fosti colegi de facultate si prieteni „la bine si la rau“, asa cum o dovedeste si ancheta procurorilor anticoruptie o data ce sint cercetati in acelasi dosar. Aceasta relatie „speciala“, precum si modul in care se faceau afacerile in clan, sint descrise, pe o pagina de internet, chiar de Ioan Lascau, arestat anul trecut pentru trafic de influenta. Astfel, potrivit unei scrisori deschise semnate de Lascau, Mircea Nistreanu „este prieten la catarama cu fostul ministru al apelor si mediului Aurel Constantin Ilie“.


„Cit timp Ilie a fost ministru al mediului, firma controlata de Nistreanu a beneficiat de fonduri uriase pentru lucrarile de gospodarire a apelor din zona Ardealului. Conform informatiilor furnizate de angajati ai Ministerului Mediului, numai in decursul anului 2001, cind Ilie a revenit in fruntea ministerului, firmei lui Nistreanu i-a fost incredintata direct o lucrare de aproximativ 2.000 miliarde de lei (!), cu toate ca nu avea in dotare utilajele necesare desfasurarii unor asemenea activitati“, mai nota Ioan Lascau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS