16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii fac orice ca sa scape de armata

Tinerii fac orice ca sa scape de armata

Centrul Militar Judetean (CMJ) Olt a demarat actiunea de recrutare si incorporare a tinerilor nascuti intre anii 1971 si 1985. Potrivit capitanului Nicolae Calin, purtatorul de cuvint al institutiei, la sediul CMJ trebuie sa se prezinte aproximativ 2.000 de tineri in vederea clarificarii situatiei medico-militare. Ulterior, ei vor fi repartizati la unitatile militare din tara. Calin a declarat ca tinerii chemati la incorporare trebuie sa se prezinte la CMJ in termen de trei zile de la data inscrisa pe ordinul de incorporare, in caz contrar ei urmind sa fie adusi cu ajutorul organelor de politie.


„Sint scutiti de serviciul militar tinerii care au in intretinere frati, parinti sau sotii, ori cei care au probleme medicale. In acest caz, tinerii trebuie sa prezinte comisiilor locale de recrutare adeverinte de la spitalul militar unde au efectuat controlul medical, pentru ca membrii comisiei sa ia decizia potrivita. Daca de la recrutare si pina la incorporare apar probleme medicale, tinerii in cauza va trebui sa prezinte documentele medicale necesare, pentru ca fiecare caz sa fie analizat in vederea clasarii. Am observat ca unii tineri aduc personal sau trimit prin diversi intermediari anchete sociale cu care spera sa fie scutiti de efectuarea serviciului militar. Acestia ar trebui sa stie ca noi solicitam ancheta sociala numai in cazuri deosebite, prilej cu care cerem date suplimentare. Mai sint si cazuri in care tinerii sint plecati din tara. In aceste situatii, rudele lor trebuie sa ne prezinte documente legale – act de rezidenta, contract de munca, bursa de studii etc. Oricum, noi verificam, impreuna cu politia, documentele primite la sediu. Persoanele care vor fi depistate ca au depus acte false vor fi actionate in instanta“, a declarat capitan Nicolae Calin.


La ciclul de incorporare de la inceputul anului, peste o suta de tineri s-au ales cu mandate de aducere si au fost sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse intre 500.000 si trei milioane de lei. Reprezentantii CMJ au precizat ca tinerii care nu se prezinta la comisiile locale de recrutare-incorporare risca sa fie cercetati penal si sa fie condamnati la inchisoare intre unu si cinci ani. Actiunea de incorporare se va incheia la jumatatea lunii iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS