21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul prefect Pantelimon Manta l-a imprumutat cu bani pe Mischie

Fostul prefect Pantelimon Manta l-a imprumutat cu bani pe Mischie

• Nicolae Mischie a declarat ca nu mai vorbeste cu presa decit pe bani • Alaturi de deputatul Manta a mai fost audiat si Petre Bumbaru, fratele lui Eugen Bumbaru • In anul in care a fost cumparata arma, Eugen Bumbaru a mers la cumparaturi la Laussane impreuna cu Mischie, Manta si Petre Nanu, pe atunci primar in Tirgu Jiu • Petre Bumbaru le-a spus judecatorilor ca s-a creat o confuzie intre el si fratele sau si ca, in februarie 2003, l-a vazut pe Mischie la Vama Tirgu Jiu cu un toc de arma • Un nou termen in proces a fost programat pentru 24 mai


Fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta, actual deputat al Partidului Conservator, a fost audiat ieri de judecatorii gorjeni in procesul „Arma lui Mischie“. Unul dintre cei mai importanti martori in procesul in care ex-presedintele Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Nicolae Mischie, este judecat pentru contrabanda cu arme si nerespectarea regimului armelor si munitiilor a declarat ca l-a imprumutat cu bani pe fostul baron de Gorj, in momentul in care acesta s-a decis sa isi achizitioneze o arma de vinatoare de la un magazin din Laussane, Elvetia. Deputatul Pantelimon Manta a declarat ca nu stie cu certitudine daca Mischie a introdus arma de vinatoare in tara, insa a precizat ca ex-presedintele CJ Gorj i-a rugat pe el si pe primarul Petre Nanu sa ii transporte in geamantane parti din arma, insa a fost refuzat. Actualul deputat a precizat ca si-a creat din presa convingerea ca Mischie a introdus arma in tara, in urma dezvaluirilor aparute in ziare. Scandalul a pornit insa chiar de la Pantelimon Manta, care a dezvaluit toata „afacerea“ in cadrul unei conferinte de presa.


Mischie a dorit sa ii fie citita declaratia lui Manta


Mereu vociferind in timpul procesului, Mischie a avut tot timpul cite ceva de adaugat si a discutat in permanenta cu avocatul sau. Fostul baron a ascultat cu atentie declaratia lui Manta, cind a fost citita de grefiera. „In toamna anului 1997, cind eram prefect, am mers cu Nicolae Mischie, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Gorj, si cu primarul Petre Nanu, in Elvetia, unde am fost invitati de primarul Genevei, care ne vizitase anterior. Cred ca am stat 10 – 12 zile. Nu imi amintesc. Cu circa doua -trei zile inainte de a ne intoarce in tara, prietenul nostru comun Bumbaru Eugen, cetatean român stabilit in Elvetia, ne-a luat la Laussane sa facem cumparaturi. Ne-am invirtit prin magazine. Mischie a intrat intr-un magazin de arme si am intrat si eu cu Nanu. N-am avut anterior discutii cu Mischie, cum ca ar fi dorit sa isi cumpere o arma. Cert este ca a stat destul de mult timp in magazin. Noi am mai plecat, ne-am mai intors. El incerca mai multe arme. L-am si imprumutat cu o suma modica de bani – zece dolari, echivalentul in franci elvetieni. Nu avea bani destui. Ne-am tot imprumutat unii de la altii. A luat arma, a achitat-o si ne-am intors la hotel. Cred ca am mai stat doua zile. Dormeam in camere separate. Cu o seara inainte de a pleca, el a avut o tentativa de a ne determina sa ne dea o parte din componentele pustii, sub motivatia ca nu mai incapea in bagaje. Nu s-a realizat acest lucru – chiar am glumit. Eram dispus sa iau alte produse, dar nu m-am gindit ca ar putea trece cu arme. Nici nu am incercat sa stau la discutii. La modul strict fizic, nu stiu daca arma a pus-o in bagaje. La vama nu am fost controlati, intrucit aveam pasaport diplomatic si am trecut lejer, fiecare pe cite un culoar. Cind am ajuns in România, eu am ramas la un prieten aviator. Nu imi amintesc daca inainte de a pleca din Elvetia ne-a vizitat Bumbaru… Mischie n-a dat de inteles ca ar intentiona sa lase arma lui Bumbaru Eugen s-o repare. Stiu ca Mischie avea pasiunea armelor, dar nu stiu daca avea si documente. Convingerea ca el a adus arma in tara mi-am creat-o din presa cind el a afirmat: «ca doar nu trebuia sa ma vamuiesc singur!»“, a declarat Pantelimon Manta, in fata completului de judecata.


Contradictii…


Din declaratiile de la dosar reiese ca arma ar fi fost lasata de Mischie in Elvetia pentru a fi reparata de Eugen Bumbaru, insa cei prezenti in sala s-au intrebat cum poate fi defecta o arma noua. Mai mult decit atit, Mischie a precizat ca a fost sicanat de presa in momentul in care a declarat ca nu era sa se vamuiasca singur. Cu toate ca la data la care a izbucnit scandalul Nicolae Mischie a facut public un act prin care Eugen Bumbaru ii dona arma, ieri, in instanta, Mischie a spus: „A vrut sa faca donatia, apoi am refuzat si am cumparat-o“. De mentionat ca actul de donatie l-ar fi putut ajuta pe Mischie la iesirea din Elvetia pentru a nu mai plati vama pentru arma de vinatoare. Dupa cum a declarat Pantelimon Manta, atit el, cit si Mischie si Nanu nu au mai fost vamuiti, intrucit detineau pasapoarte diplomatice.


Petre Bumbaru sustine ca Mischie si-a declarat arma in 2003


O alta persoana audiata a fost Petre Bumbaru, fratele lui Eugen Bumbaru. Petre Bumbaru le-a spus judecatorilor ca a fost adus pe nedrept in proces. La un moment dat, Bumbaru i s-a adresat lui Mischie cu „domnul presedinte“. „Nu sint in relatii de dusmanie cu Nicolae Mischie, ba chiar de prietenie. Eugen Bumbaru este fratele meu vitreg. Stiu ca in 1997 cei trei au fost intr-o vizita in Elvetia si au trecut pe la fratele meu. Am si vorbit cu el telefonic. Cunosc faptul ca acesta i-a donat o arma de vinatoare. Nu stiu cum a intrat arma in tara. Din cite cunosc, forma legala in Elvetia este ca acela care cumpara o arma trebuie sa fie elvetian. In februarie 2003, m-am intilnit cu Mischie pe scarile Vamii Tirgu Jiu si avea asupra lui un toc de arma. L-am intrebat de ce nu s-a mai terminat cu povestea asta?! S-a facut o confuzie intre mine si Eugen Bumbaru. In 2003 se afla la vama si sigur isi vamuia arma. S-ar putea ca arma sa fi fost la reparat in Elvetia. Eu nu am adus nici o arma in tara. Am fost facut si traficant de arme, prin ziare!“, a afirmat Petre Bumbaru, care a locuit la un moment dat si intr-un stat din America de Sud. In prezent, Bumbaru detine un conac la Dobrita, comuna Runcu, unde Mischie mai poposea uneori pe la cite un chef. Urmatorul termen in procesul „Arma lui Mischie“ a fost programat pentru 24 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS