8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetre Ciobotea nu vrea sa plece din puscarie

Petre Ciobotea nu vrea sa plece din puscarie

La termenul de ieri, in loc sa-i lase pe judecatori sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei sale, fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova si-a concediat avocatii si a cerut un nou termen


Petre Ciobotea face tot posibilul sa… ramina in puscarie. La termenul de judecata de ieri al dosarului in care a fost trimis in judecata de Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru trafic de influenta, fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova si-a concediat avocatii si a cerut un nou termen, ca sa-si angajeze altii mai buni.


La vremuri noi, avocati noi


Judecatorii Tribunalului Dolj se pregatisera sa judece dosarul lui Petre Ciobotea, la termenul de ieri. N-au avut insa acest noroc, pentru ca cei doi aparatori ai lui Ciobotea – avocatii Alexandru Balanescu, din cadrul Baroului Mehedinti, si Vlad Eugen Usatii, din cadrul Baroului Bucuresti – s-au gindit sa ceara recuzarea completului de judecata. Figura n-a tinut insa, cererea lor fiind respinsa, astfel incit cei doi avocati au incercat un nou tertip: au cerut restituirea dosarului la PNA pentru completarea cercetarilor. Altfel spus, aparatorii lui Ciobotea solicitau ca inculpatul sa fie audiat din nou de procurorii pe care tocmai ii acuzasera de grave incalcari ale Constitutiei si legislatiei in vigoare. Bineinteles ca si aceasta solicitare a fost respinsa.


Atunci cind a auzit ce le trece prin cap avocatilor sai, Ciobotea a cerut instantei permisiunea sa ia cuvintul. Din boxa acuzatilor, fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova a anuntat ca isi concediaza avocatii, solicitind un nou termen pentru a-si angaja altii. Constrinsa de situatie, instanta a dat un nou termen, pentru lunea viitoare. Nu este exclus insa ca nici atunci sa nu se poata judeca dosarul, pentru ca noii avocati ai lui Ciobotea ar putea cere, la rindul lor, un nou termen, ca sa studieze actele de la dosar.


Procesul tinde sa se prelungeasca


Procesul lui Petre Ciobotea treneaza de un an si jumatate, iar instanta nu poate sa pronunte nici o hotarire din cauza aminarilor – pe motive care mai de care mai bizare – cerute de inculpat si avocatii sai. Reamintim ca Petre Ciobotea a fost trimis in judecata pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, Ciobotea a uzat de prerogativele functiei sale, pretinzind si primind de la denuntatorul sau, Teodor Moga, bani si bunuri in cuantum de peste un miliard de lei. In justificarea acestor pretentii, directorul de la Drumuri si Poduri a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor persoane cu functii de conducere si decizie din cadrul unor societati comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe acestia sa incheie si sa deruleze contracte de furnizare de materiale de constructii cu una dintre firmele la care Moga era administrator. Ciobotea i-ar fi pretins acestuia, ca pret al coruptiei, un apartament in Bucuresti sau contravaloarea, in valuta. Prin acte repetate de remitere a diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova ar fi primit de la Moga 430 de milioane lei, 3.075 euro si 8.400 USD, dupa cum se mentioneaza in actul de punere sub acuzare. Pe 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea in flagrant a lui Ciobotea, imediat dupa ce acesta primise valuta de la denuntatorul Moga. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani in lei si valuta – 126 milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro – care nu au putut fi justificate, mai cu seama ca Ciobotea nu-si ridicase de doi ani salariul de pe card.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS