13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImprumuturi la CAR pe baza de documente false

Imprumuturi la CAR pe baza de documente false

• Mai multe persoane au ajuns, fara stirea lor, girante ale unor imprumuturi luate de la CAR ARIAS CFR de Mariana Bratu din Segarcea • Autoarea falsurilor risca acum ani grei de puscarie, pentru fals si inselaciune


Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus, saptamina trecuta, trimiterea in judecata a Marianei Bratu, de 43 de ani, din orasul doljean Segarcea. Femeia este acuzata de falsuri si inselaciuni, prin intermediul carora a luat mai multe imprumuturi de la CAR-ul CFR.


La inceput a fost ideea


Mariana Bratu, care in perioada 2003 – 2004 venea destul de des in piata din zona garii Craiova pentru a scoate la vinzare diverse produse agricole, ajunsese sa cunoasca si sa fie cunoscuta de mai multi angajati ai Regionalei CFR. In iulie 2003, i-a venit ideea sa faca un imprumut la CAR ARIAS CFR Craiova. A fost dusa acolo de prietena ei Viorica Spiridon, angajata a Regionalei CFR, ocazie cu care a aflat de la Florin Luta, presedintele CAR, ca nu poate primi imprumut pe numele ei, pentru ca are buletinul expirat. Asa ca Mariana Bratu i-a cerut vecinei sale, Maria Nina, sa formuleze o cerere de imprumut la CAR ARIAS CFR Craiova. Vecina a fost de acord – pentru ca avea o datorie de recuperat de la Mariana Bratu – si a semnat, pe 11.07.2003, o astfel de cerere, pentru suma de 10.000.000 de lei. La cererea de imprumut, Mariana a atasat doua adeverinte de girant, pe numele Alexandru Nuta si Constantin Stoian. A primit imprumutul, din care a achitat 3.000.000 de lei taxa de inscriere la CAR si alte 3.000.000 datoria catre vecina sa, iar restul de bani i-a folosit in interes personal, fara sa achite ratele la CAR. Prin octombrie, Alexandru Nuta si Constantin Stoian s-au trezit ca li se retin din salarii ratele unui imprumut pe care ei, de fapt, nu il girasera.


Imprumuturi pe banda rulanta


Numai ca Mariana Bratu prinsese deja gustul imprumuturilor la CAR pe baza de acte false. Pe 1.10.2003 a intocmit o cerere de imprumut pe numele sotului ei, Ion Bratu, pentru alte 10.000.000 de lei. Giranti erau, cum altfel, aceiasi Alexandru Nuta si Constantin Stoian. A primit banii si a „uitat“ sa achite ratele. Pe 30.10.2003, Mariana a formulat o noua cerere de imprumut, de aceasta data pe numele fiului ei, Jan Iulian Bratu, pentru suma de 15.000.000 de lei, catre acelasi CAR ARIAS CFR Craiova. Cu aceeasi ocazie a depus si trei adeverinte de girant false. In postura de girant aparea si Constantin Boagiu, pe linga Alexandru Nuta si Constantin Stoian. Din nou a primit banii si iarasi nu a achitat ratele. Ca si cind nu ar fi fost suficient, pe 7.11.2003 a facut un nou imprumut, tot pe numele fiului Jan Iulian Bratu, solicitind suplimentarea cu 3.000.000 de lei a creditului anterior, ocazie cu care l-a mentionat ca girant – tot fara ca el sa stie – pe Constantin Stoian.


Ca-n proverbul cu urciorul…


Dar, cum urciorul nu merge de multe ori la apa, politia a intrat pe fir, alertata de cei care s-au trezit peste noapte giranti, cu poprire pe salariu, fara sa fi semnat nici o adeverinta de girant. Neavind cum s-o intoarca, Mariana Bratu a fost nevoita sa recunosca in fata politistilor si a procurorilor ca ea este autoarea falsurilor, completind cu date false si semnind in locul girantilor, pentru a obtine pe aceasta cale patru imprumuturi. Trimisa acum in judecata pentru aceste fapte, procurorii craioveni i-au retinut savirsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune. Femeia insa nu este chiar „usa de biserica“. Ea a mai fost condamnata de Judecatoria Segarcea, in toamna anului trecut, la un an si sase luni de inchisoare, pentru inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS