3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos in documentele Primariei Bolbosi

Haos in documentele Primariei Bolbosi

Raportul de control a fost inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj


Un control efectuat de o comisie a Prefecturii Gorj la Primaria Bolbosi a scos la iveala o adevarata debandada produsa in bugetul local. Modul in care conducerea Primariei Bolbosi isi desfasoara activitatea a dat nastere unui haos in actele primariei. Mai multe documente de achizitii publice sint inregistrate in mod fictiv in registrele primariei. Conducerea primariei a incheiat un contract cu clauze financiare dezavantajoase, prin care institutia era obligata, in caz de intirziere, sa plateasca penalitati mai mari decit cele prevazute de lege. Pentru ca gravitatea neregulilor constatate este insemnata, raportul de control a fost inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Curtii de Conturi si Directiei Finantelor Publice.


Comisia de control a prefecturii a stabilit ca lucrarile de reparatii a trei scoli din comuna au fost atribuite si efectuate cu incalcarea legii. Suma alocata printr-o hotarire a consiliului local, de la sfirsitul lunii iulie, a fost de 220 de milioane de lei. In hotarire se vorbeste, ca argument pentru alocarea banilor, de un referat de necesitate intocmit de directorul coordonator, Policsenie Cretan. Reprezentantii prefecturii au stabilit insa ca referatul este intocmit ulterior datei intocmirii referatului, in registrul de intrari – iesiri, acesta fiind inregistrat in luna august 2004. Lucrarile de reparatii au fost atribuite firmei NOCOLA COM SRL din Rovinari. In contractul incheiat se stipuleaza ca primaria va plati penalitati de 1% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intirziere, cu mult peste valoarea din legislatie, care este de 0,6% pe zi.


Conform raportului de control, firma NOCOLA COM SRL a executat o mica parte din lucrarile din caietul de sarcini, efectuind lucrari doar la scoala si gradinita din Bolbosi. Valoarea contractului a fost diminuata astfel la 143 de milioane de lei, dar fara sa existe nici o baza legala.


Comisia de control a descoperit ca Primaria Bolbosi a mai incheiat in trecut si alte contracte cu aceeasi firma si nu si-a respectat obligatiile contractuale. In 2003, reprezentantii societatii au solicitat spre decontare 145 de milioane de lei, reprezentind lucrarea de executare a acoperisului la scena destinata Festivalului „Lautarii Gorjului“ si imprejmuirea unei fintini. Suma a fost respinsa de la plata de contabila primariei, care a solicitat documente justificative, iar reprezentantii firmei au refuzat sa le prezinte. Reprezentantii prefecturii considera ca societatea nu era eligibila si trebuia exclusa de la procedura de atribuie a contractului.


Reprezentantii Prefecturii Gorj au gasit nereguli chiar si in privinta achizitionarii de lemne pentru incalzirea unitatilor scolare. Comisia de selectie este constituita din trei membri, nu din cinci, asa cum prevede legea, iar procesul-verbal de selectare a ofertelor a fost inregistrat fictiv la un numar la care figureaza un alt document. De la dosarul de achizitie lipsesc cererile de oferta elaborate de primarie, cu toate ca in ofertele firmelor se face referire la acestea. Contractul de achizitionare a lemnelor a fost incheiat cu firma BIOTA SRL, pentru suma de 118 milioane de lei, cu TVA inclusa. Fara nici un document justificativ, suma achitata in final a fost de 150 de milioane de lei.


Nici achizitionarea unui calculator pentru primarie nu s-a facut cu respectarea legii. Invitatia de participare la selectia de oferta lipseste de la dosar, iar ofertele celor trei firme participante sint inregistrate fictiv in registrul primariei. De asemenea, procesul-verbal de selectie este inregistrat in mod fictiv in registru si nu este semnat de doi dintre membrii comisiei, iar calculatorul si imprimanta nu au fost inregistrate in inventar.


Primarul – obligat sa plateasca daune cominatorii de aproape 115 milioane de lei


Conform raportului de control, primarul Viorel Croitoru a fost obligat de Judecatoria Motru, prin sentinta judecatoreasca, sa ii plateasca unui localnic daune cominatorii de aproape 115 milioane de lei, pentru ca a intirziat, in mod nejustificat, sa ii reconstituie dreptul de proprietate. Reprezentantii prefecturii au constatat o lipsa de preocupare a primarului in ceea ce priveste aplicarea Legilor fondului funciar. In anul 2004, membrii Comisiei pentru stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor din cadrul primariei au fost convocati la o singura sedinta. 15 locuitori ai comunei au sesizat ca reprezentantii comisiei de fond funciar refuza sistematic punerea in posesie cu suprafetele de teren cu vegetatie forestiera revendicate.


Primarul Croitoru – cercetat penal intr-un dosar cu Nicolae Mischie si Relu Stefanoiu


Primarul comunei Bolbosi, Viorel Croitoru, este cercetat penal pentru abuz in serviciu intr-un dosar in care mai sint cercetati fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, si omul de afaceri de la Novaci, Relu Stefanoiu. Firma acestuia a executat lucrari de pietruire a unui drum pe raza comunei Bolbosi. Anchetatorii sustin ca lucrarile au fost facute numai pe hirtie, in realitate acestea nefiind executate. Primarul Croitoru mai este cercetat si de PNA, tot intr-un dosar cu Relu Stefanoiu si Nicolae Mischie, in care este acuzat, alaturi de alti functionari publici, ca ar fi primit mita de la omul de afaceri din Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS