11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele doljene au facut ravagii in rindul evazionistilor

Finantele doljene au facut ravagii in rindul evazionistilor

• DGFP a recuperat la buget peste 175 de miliarde de lei, bani care urma sa intre in buzunarele mai multor firme din Dolj • Inspectorii fiscali au descoperit un grup de firme-fantoma din mai multe judete, printre care si o firma din Craiova, care se ocupa cu vinzarea benzinei de extractie pe post de carburant • Grupul a incercat sa insele statul cu peste 50 de miliarde de lei


Evazionistii din judetul nostru au primit o grea lovitura din partea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care in luna aprilie a trimis in control pe teren o „armata“ de inspectori fiscali. Rezultatul verificarilor efectuate de angajatii Finantelor vine insa ca urmare a unei activitati laborioase care s-a desfasurat pe parcursul mai multor luni, acestia avind semnale clare ca anumite societati comerciale incearca sa pagubeasca bugetul de stat cu sume de ordinul a zeci de miliarde de lei. In urma cercetarilor, inspectorii fiscali au atras la bugetul consolidat al statului venituri suplimentare de peste 175 de miliarde de lei, din care s-au incasat efectiv 22,7 miliarde. Aceste venituri au fost stabilite ca urmare a verificarii modului de calculare si virare in termenele si in cuantumurile stabilite de lege a obligatiilor fata de bugetul statului si a respectarii normelor care reglementeaza disciplina financiara, precum si a debitelor repuse ca urmare a controalelor inopinate desfasurate de Serviciul Investigatii Fiscale din cadrul DGFP Dolj si a adreselor de la Inspectoratul Judetean de Politie. In speta este vorba despre mai multe societati comerciale care au cerut in mod ilegal rambursarea taxei pe valoarea adaugata, incasind in felul acesta de la bugetul statului bani necuveniti.


58 de firme au fost prinse cu mita in sac de inspectorii fiscali, acestia stabilindu-le obligatii suplimentare de plata de peste 105 miliarde de lei, din care 20 de miliarde reprezinta TVA solicitata la rambursare si respinsa ca urmare a inspectiilor fiscale efectuate. La acestea se adauga dobinzi si penalitati de intirziere de peste doua miliarde de lei, din care s-a incasat doar o mica parte. Un caz reprezentativ pentru modul in care s-a incercat fraudarea bugetului de stat il reprezinta activitatea a trei societati comerciale, Daitime Exim, Sistem Group si NCG Trans. In urma unor controale inopinate desfasurate de Serviciul de Investigatii Fiscale din cadrul DGFP, in perioada noiembrie 2004 – ianuarie 2005, si a sesizarilor IJP Dolj, organele de inspectie au constatat ca, pe baza unor documente care nu reflectau realitatea, cele trei firme au exercitat in mod ilegal dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in suma de 80,2 miliarde de lei, din care aproape 45 de miliarde au fost virate efectiv in conturile societatilor cu pricina. Pentru ca firmele au dedus ilegal TVA folosindu-se de documente in care erau trecute tranzactii economice fictive, controlul le-a obligat sa plateasca suplimentar suma de peste 80 de miliarde de lei, trimitind totodata actele de control catre politia judeteana pentru continuarea cercetarilor.


Benzina de extractie vinduta pe post de carburant


Un alt caz in care statul a fost inselat cu zeci de miliarde de lei este cel al unei societati din Craiova cu sediul in cartierul 1 Mai, al carei nume nu poate fi dat momentan publicitatii. Avind ca obiect de activitate vinzarea cu amanuntul a carburantilor pentru autovehicule, societatea craioveana „s-a inhaitat“ cu mai multe firme de tip „fantoma“, „sageata“ sau „din umbra“, asemanatoare cu cele folosite de arabii lui Genica Boerica, sustragindu-se de la declararea si plata catre bugetul de stat a contravalorii accizelor aferente uleiurilor minerale achizitionate in regim de scutire directa, prin schimbarea destinatiei utilizarii produselor petroliere neaccizate. Desfasurat in a doua jumatate a lunii martie, controlul inspectorilor fiscali a scos la iveala faptul ca, in anul 2003, societatea craioveana a comercializat uleiuri minerale neaccizate (benzina de extractie) in alte conditii decit cele legal scutite de la plata accizelor. Astfel, prin pompele de vinzare cu amanuntul, montate si contorizate pentru vinzarea produselor petroliere, s-a vindut benzina de extractie la pretul cu amanutul, vinzare similara cu a benzinei utilizate drept carburant. Conform notei de control, comercializarea nu putea fi acceptata ca justificare a utilizarii benzinei de extractie, ci ca revinzare, pentru utilizarea de catre cumparatori in amestec cu carburanti pentru mijloacele de transport. De asemenea, in 2004, societatea din Craiova a comercializat produse obtinute din amestecuri de uleiuri minerale neaccizate catre diverse societati-fantoma din Constanta, Prahova si Bucuresti, pe care inspectorii nu au putut sa le identifice ca persoane juridice impozabile. In felul acesta, firma craioveana nu le-a putut arata inspectorilor dovada utilizarii uleiurilor minerale. Pentru a stabili cuantumul pagubelor, inspectorii au calculat acciza aferenta cantitatii livrate in anul 2003, suma ridicindu-se la peste 700 de milioane de lei. Conform notei de control a DGFP, tunul cel mai mare a fost dat de grupul de firme, din care facea parte si societatea craioveana, in anul 2004, acciza de plata stabilindu-se la suma de 50,7 miliarde de lei, la aceasta adaugindu-se penalitati si dobinzi de intirziere de 7,5 miliarde. Totodata, inspectorii au obligat firma la plata TVA de 9,7 miliarde de lei, aferenta accizei pentru benzina de extractie.


Sistem Construct Group – afaceri fictive de peste o suta de miliarde de lei


Nereguli de zeci de miliarde de lei au descoperit inspectorii fiscali si la SC Sistem Construct Group SRL, administrata de Cornel Virlan, aflat de aproape o luna in arestul Politiei Bucuresti. Conform notei de control, in septembrie 2004, societatea a emis un aviz de insotire a marfii, in valoare de 50,9 miliarde de lei, catre CFR – SSUM SA Bucuresti, inregistrind in evidenta contabila doar veniturile rezultate in urma livrarii, TVA de 9,6 miliarde de lei fiind inregistrata ca taxa pe valoarea adaugata neexigibila. De asemenea, inspectorii fiscali au descoperit ca, in decembrie 2003, Sistem Group a cumparat de la SC Valexy Com SRL un teren a carui valoare a fost supraevaluata de la 825 de milioane de lei la 55,4 miliarde de lei, din care TVA reprezenta 8,8 miliarde, bani pe care SC Sistem Group i-a cerut inapoi de la Finante cu titlu de rambursare de TVA. Ilegalitatile nu s-au oprit insa aici. In iunie 2004, administratorul Cornel Virlan a inregistrat in contabilitate 14 facturi in valoare de 176 de miliarde de lei, reprezentind operatiuni fictive. Ulterior, acesta a determinat, inregistrat, declarat fiscal si inscris in decontul de TVA o rambursare de 8,9 miliarde. Din suma totala, SC Sistem Group nu a apucat sa primeasca decit 26,9 miliarde de lei, cererea pentru restul de 37 de miliarde fiind respinsa de Finante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS