5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupa inundatii, locuitorii din Podari se tem de epidemii

Dupa inundatii, locuitorii din Podari se tem de epidemii

In comunele situate la doar citiva kilometri de Craiova, ploile dezlantuite in urma cu trei zile au facut prapad, lasind in urma zeci de gospodarii si terenuri agricole inundate. Casele stau sa cada, anexele si pivnitele sint inundate, iar animalele au fugit care pe unde au apucat. Apa potabila a devenit un lux si rar poti intilni o gospodarie in a carei fintina apa sa fie buna de baut. Satenii se pling de dezinteresul autoritatilor locale fata de situatia lor, in timp ce reprezentantii primariilor spun ca sint permanent in mijlocul oamenilor…


Comuna Podari, situata chiar la marginea Craiovei, este una dintre localitatile in care digurile improvizate au fost rupte de furia apelor. Oameni batrini, bolnavi, cu copii sau nepoti in brate si-au vazut pret de citeva ore sfirsitul. Nu s-au gindit sa mai salveze ceva din gospodarii, ci doar sa reuseasca sa supravietuiasca. Erau disperati. Batrinii povestesc ca au crezut ca a venit sfirsitul lumii. „Vineri noapte a plouat neincetat! La inceput, ploaie mocaneasca. Dupa un timp, a venit un nor negru dinspre Criva si cerul parca se sparsese. Din toate partile auzeam doar tipete. N-am mai vazut asa ceva in cei 71 de ani de cind sint pe pamint. Canalul, care se afla la doar citiva metri de casa, s-a umplut intr-o clipa de apa, digul a cazut… Piriul Prodila a navalit peste gospodariile noastre. In citeva clipe, apa era de un metru in casa! Mi-am luat baba si am incercat sa iesim, dar apa ne impingea inapoi! Ne-am luptat citeva minute cu apa, care venea siroaie peste noi. Salvarea a fost fiica noastra. A venit cu sotul ei si au reusit sa ne scoata din apa care deja ne trecuse de mijloc“, a povestit indurerat Ilie Paun, de 65 de ani. Nea Ilie priveste acum resemnat la ce s-a ales de munca lui. Se gindeste insa ca totul este o incercare data de Dumnezeu, satul de rautatea oamenilor. Asteapta ca apa sa se retraga, sa poata sa se intoarca acasa. Se considera un om puternic, insa este ingrijorat de sanatatea sotiei sale. Cele citeva gaini care i-au scapat de la inec stau cocotate pe acoperisul casei.


Satenii sustin ca au avertizat autoritatile sa intareasca digul


Vecinul lui nea Ilie, Stefan Ungureanu, de 71 de ani, a fost mai norocos. Apa i-a distrus doar culturile agricole: porumb, griu, vita-de-vie. „Tot ce am pus in pamint a fost distrus. Multumesc insa lui Dumnezeu ca am ramas cu acoperisul deasupra capului… A plouat atit de mult incit pot lua apa din fintina cu cana. Ne e frica sa nu ne imbolnavim. Apa a scos chiar si mizeria de prin WC-urile oamenilor“. Satenii spun ca de nenumarate ori au facut apel la autoritatile locale sa mareasca digul, dar nimeni nu i-a luat in seama. „Daca ne ascultau si pe noi la inundatiile de acum sapte ani, patru ani sau chiar la cele de anul trecut, nu se ajungea la o asa nenorocire. Asa prosti cum sintem, fara carte, stiam ce trebuie facut, dar nu am avut sprijinul nimanui. Dupa prapadul de vineri noapte au venit de la primarie si au pus citiva saci cu pamint, cica sa tina digul! Primarului nici nu i-a pasat de noi, nu este in localitate, iar viceprimarul s-a facut nevazut“, a spus Stefan Ungureanu.


In spatele caselor din satul Podari, de-abia ieri-dimineata, citiva muncitori incercau sa curete canalul infundat de aluviunile aduse de ape. Mirosul in zona este insuportabil si exista pericolul izbucnirii unei epidemii.


Secretarul primariei afirma ca pagubele nu sint importante


Inca de la intrare in satul Livezi, locuitorii te indruma spre familiile napastuite. Toti povestesc pe la porti de familia Grigorie sau de baba Florica. Pe linga pagubele produse de inundatii, in familia Grigorie durerea este pricinuita si de Dumitru, care zace neputincios la pat. Barbatul a fost lovit de o masina, are tot corpul in ghips si zace acoperit cu citeva toale uscate in una din camere. Apa le-a patruns in locuinta, iar pamintul din incapere s-a transformat in namol. Igrasia a acoperit peretii, iar frigul din camere este insuportabil. „Zace in pat, nu se mai face om! Cind ne-a intrat apa in casa ne-am speriat, nu aveam putere sa il salvam, fiind complet in ghips. Am trecut prin ore de cosmar. Totul era plin cu apa, casa, pivnita, curtea. Nici o cana cu apa nu am de unde sa ii dau. Apa din fintina noastra e maro, nu se poate bea“.


In timp ce zeci de familii sint disperate de dezastrul produs peste noapte, autoritatile comunei Podari sustin ca situatia este sub control si ca nu exista motive de panica. Pe linga aceste cuvinte incurajatoare, au efectuat chiar si o statistica. „Sint 27 de gospodarii afectate. Casele de linga dig, ale batrinului Ilie si ale vecinilor, sint intr-adevar afectate, dar cine i-a pus sa-si construiasca locuinte linga dig? Dupa inundatiile de acum vreo patru ani am mai intarit digul din zona. Oamenii sint vinovati ca arunca gunoaie in canal, de au reusit sa infunde gura de scurgere. Chiar joia trecuta am terminat lucrarile de desfundare a canalului, dar aluviunile s-au strins… Simbata ne-am dus chiar si am asezat saci de sustinere si inaltare a digului. Nu e mare lucru dezastrul asta, cam 33 de fintini sint complet afectate. Azi (luni – n.r.), inspectori de la Sanepid au venit si au controlat apa din fintini. Le-au dat oamenilor chiar si pastile pentru dezinfectarea fintinilor. Nu au mare lucru de facut, trebuie sa traga apa din fintina, sa puna cele 10 pastile pentru curatarea apei, dupa care trebuie sa ne anunte pe noi, cei din primarie, ca sa chemam iar Sanepidul sa faca verificarea apei. In acest timp sa mearga si ei la vecini sa ia apa… Au ramas destule fintini in comuna cu apa buna de baut“, a spus Dumitru Stuparu, secretarul primariei Podari.


In timp ce oficialitatile au de intocmit statistici, oamenii asteapta ca apele sa se retraga pentru a-si reconstrui gospodariile distruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS