9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci investitori - interesati de Electroputere

Cinci investitori – interesati de Electroputere

In functie de continutul scrisorilor, guvernul va stabili daca vinde uzina pe bucati sau in intregime


Cinci investitori grupati in consortii sau participind in nume propriu au depus scrisori de intentie pentru cumpararea pachetului majoritar al SC Electroputere SA. Avind termen-limita de depunere 6 mai, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit insa scrisori pina pe 9 mai, dat fiind faptul ca autoritatile statului sint strinse cu usa sa gaseasca un investitor pentru fabrica din Craiova, cit mai repede cu putinta. Conform unui comunicat al AVAS, printre cei care si-au manifestat intentia de a participa la privatizarea lui Electroputere se numara Asociatia salariatilor Electroputere „Elpas“ in consortiu cu unul sau mai multi potentiali investitori cu care exista discutii, consortiul format din Dab Ltd si Electromec SA din Grecia, consortiul format din Serviciile Comerciale Române, Telemenia Ltd Israel si KONÈAR Electroindustr din Croatia, Horvath Holding Investment Co Inc din Ungaria, precum si Siemens SRL România.


Scrisorile de intentie au fost depuse in urma anuntului publicat de AVAS pe 25 aprilie 2005 in presa nationala si internationala prin care se facea publica intentia statului român de vinzare a pachetului de 62,8259% din actiunile societatii craiovene. Acest anunt a avut drept scop evaluarea numarului potentialilor ofertanti si determinarea interesului acestora in ceea ce priveste societatea comerciala, asa cum este organizata in acest moment sau numai asupra unor divizii din cadrul societatii.


Guvernul isi bate capul cu strategia de privatizare


Conform reprezentantilor Directiei de Informatii si Relatii Publice din cadrul AVAS, strategia de privatizare a societatii se va decide pe baza continutului scrisorilor de interes si in functie de modul in care se configureaza discutiile cu cei interesati de preluarea fabricii. Acestia au precizat pentru GdS ca expirarea termenului de 6 mai nu inseamna ca nu se mai pot depune scrisori de intentie si dupa aceasta data. „Nu e termen de decadere. Scrisori de intentie pot veni oricind, mai ales ca ele nu angajeaza in nici un fel firmele care le trimit“, au declarat reprezentantii AVAS. Semne de intrebare ridica insa strategia pe care o va adopta guvernul, privind modul de privatizare. Momentan, singura solutie o reprezinta vinzarea pe bucati a societatii, dat fiind faptul ca, pina acum, incercarea de a vinde Electroputere in intregime unui singur investitor a esuat lamentabil. Desi nu au precizat clar, reprezentantii AVAS au dat de inteles ca autoritatile sint presate de organismele internationale sa vinda societatea craioveana cu orice pret, in caz contrar aceasta urmind sa fie lichidata. Scrisorile de intentie depuse de cei cinci ofertanti nu au fost inca deschise, de aceea este posibil ca, pe linga datele tehnice, acestea sa contina si oferta de pret. „Ofertele nu au fost studiate si nici nu se vor purta discutii cu fiecare firma in parte pentru a stabili strategia ulterioara de vinzare. Ofertele puteau contine orice, chiar si pretul sau contractele aflate in derulare“, au declarat sursele mentionate. Din cele cinci scrisori depuse, una ii apartine societatii Serviciile Comerciale Române, patronata de Stefan Vuza, nimeni altul decit marele perdant din urma cu citeva luni, pe care AVAS l-a scos din cursa pentru privatizarea Electroputere, pe motiv ca nu a depus mai multe documente necesare. De data aceasta, Vuza s-a asociat cu o firma din Israel si cu una din Croatia in incercarea de a prelua fabrica din Craiova. Dupa ce va studia scrisorile de intentie, AVAS va publica anuntul de vinzare cit mai curind posibil pentru a respecta cerintele organismelor internationale, dupa cum au precizat reprezentantii Autoritatii de la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS