17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Tufon SA si-a cerut singura lichidarea administrativa

SC Tufon SA si-a cerut singura lichidarea administrativa

• Prin acest subterfugiu legal, firma lui Dilgoci a scapat de executarea silita • Judecatorul a numit ca lichidator SC Insolvensia Consult SRL, infiintata in urma cu doar cinci luni si patronata de doua femei care nu au implinit inca 30 de ani • Finantele doljene au de recuperat de la SC Tufon SA aproape 170 de miliarde de lei, bani pe care, cel mai probabil, nu ii vor mai vedea niciodata


SC Tufon SA, societate patronata de controversatul om de afaceri Constantin Dilgoci, pare sa fi gasit calea de a scapa de urmarirea Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Dupa ce finantele reusisera sa-i convinga pe judecatorii de la Tribunalul Dolj sa repuna pe rol cererea de declansare a procedurii de reorganizare si faliment a SC Tufon prevazuta de Legea 64/1995, in urma cu doua luni, reprezentantii societatii lui Dilgoci au cerut imediat judecatorului sindic sa le aprobe lichidarea administrativa conform Legii 31/1990, lucru pe care l-au si obtinut in luna aprilie a acestui an. Prin aceasta gaselnita, SC Tufon scapa practic de controlul pe care l-ar fi putut exercita creditorii carora trebuie sa le returneze aproape 200 de miliarde de lei, judecatorul sindic numind ca lichidator administrativ SC Insolvensia Consult SRL, cu sediul in Craiova. Reprezentantii lui Dilgoci s-au miscat mai repede decit cei ai finantelor, prevalindu-se, totodata, si de termenele lungi pe care le stabileste instanta in astfel de procese. In cazul in care judecatorul sindic ar fi aprobat declansarea procedurii de faliment si ar fi numit un administrator judiciar, acesta ar fi trebuit sa lucreze mina in mina cu creditorii, care ar fi putut controla documentele contabile si modul in care s-ar fi vindut la licitatie bunurile SC Tufon.


Lichidarea SC Tufon – incredintata unei firme infiintate in decembrie 2004


Surse din cadrul finantelor doljene au precizat ca actiunea SC Tufon reprezinta un subterfugiu legal de a scapa de faliment. De asemenea, cerindu-si singura lichidarea, societatea patronata de Dilgoci scapa si de executarea silita a DGFP, care, in felul acesta, nu mai poate sa scoata la licitatie nici un bun din patrimoniul firmei. Finantele nu sufera insa prea mult din aceasta cauza, deoarece de-a lungul timpului nu au reusit sa gaseasca nici un investitor pentru halele si terenurile din Prelungirea Caracal 115, locul unde isi are sediul SC Tufon. Conform Legii 31/1990, o societate comerciala poate cere sa fie lichidata, firma care se ocupa de acest lucru urmind sa fie numita in cadrul adunarii generale a actionarilor. In cazul in care nu se obtine o majoritate de voturi pentru acest lucru, firma licihidatoare este numita de judecator, ceea ce s-a si intimplat la SC Tufon SA. Daca pina aici lucrurile sint clare, nimeni nu stie insa ce se va intimpla in cazul in care judecatorul sindic va aproba cererea de declansare a falimentului introdusa de DGFP alaturi de ceilalti creditori. Finantistii doljeni spun ca institutia pe care o reprezinta s-a inscris la SC Insolvensia SRL pe 26 aprilie pe lista creditorilor cu suma de 170 de miliarde de lei, urmind sa-si primeasca banii dupa ce aceasta va vinde la licitatie bunurile fabricii. Mai mult ca sigur insa, Insolvensia va recupera, in cel mai bun caz, doar o mica parte din aceasta suma, mai ales tinind cont si de faptul ca este infiintata in urma cu abia cinci luni, in decembrie 2004. Actionarii firmei sint Cristina Adriana Floricel, de 30 de ani, neimpliniti inca, totodata actionar majoritar cu 55% din actiuni, si Iuliana Iudith Fuchs, de 29 de ani. Ramine un lucru greu de explicat cum a incredintat judecatorul lichidarea unei societati mastodont asa cum este SC Tufon unei firme infiintate de cinci luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS