10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

9 mai – Ziua Europei

Tarile Uniunii Europene sarbatoresc astazi Ziua Europei, ajunsa la cea de-a 55-a aniversare. Considerata punctul de pornire a constructiei europene, ziua de 9 mai marcheaza zeci de ani de istorie in care s-au inscris pagini intregi despre valorile comune, de pace, progres si solidaritate. Startul l-a dat in 1950 ministrul de externe francez, Robert Schuman, care a propus un plan de stabilitate si pace in Europa prin punerea sub control comun a industriilor de razboi ale Frantei si Germaniei, astfel incit nici unul dintre aceste state sa nu se mai poata pregati de razboi, in secret. In 1985, cind proiectul constructiei europene era clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana au hotarit ca 9 mai sa devina Ziua Europei.


In prezent, Uniunea Europeana are 25 de state membre, iar imnul este celebra „Oda a Bucuriei“ care face parte din Simfonia a IX-a, de Ludwig van Beethoven. Drapelul UE contine 12 stele care simbolizeaza uniunea popoarelor Europei, si nu numarul statelor membre, asa cum s-ar putea crede la prima vedere.


Si România incearca sa faca parte din marea familie europeana, data intrarii fiind programata pe 1 ianuarie 2007, conform tratatului de aderare semnat in urma cu doua saptamini. O data cu aderarea, România va trebui sa respecte acquis-ul comunitar, care reprezinta legislatia Uniunii Europene si care cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza activitatea institutiilor UE, drepturile si obligatiile comune statelor membre, precum si actiunile si politicile comunitare. In momentul integrarii, România va beneficia de o serie de avantaje, printre care scaderea impozitelor, accesul neingradit pe piata muncii din statele UE, libertatea de a calatori si de a studia in orice stat membru, precum si recunoasterea unanima a pregatirii profesionale.


Gazeta de Sud marcheaza sarbatorirea Zilei Europei prin organizarea unui concurs cu intrebari, in urma caruia cinci cititori vor primi un abonament gratuit pe luna iunie la cel mai citit cotidian regional din tara. Chestionarul cu intrebari va fi publicat in numarul de miine, iar raspunsurile pot fi trimise prin posta sau depuse personal la sediul din strada Cimpia Islaz 97A.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS