15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul ONU roaga teroristii sa elibereze toti jurnalistii rapiti

Secretarul ONU roaga teroristii sa elibereze toti jurnalistii rapiti

Dupa 40 de zile de la rapirea celor trei jurnalisti si a insotitorului lor la Bagdad, situatia ramine critica. Nici un semnal de la gruparea care ii detine pe cetatenii români privind eliberarea neconditionata a lui Marie-Jeanne, cu toate ca celula de criza continua negocierile, iar presedintele Traian Basescu este optimist.


Secretarul general al ONU, Kofee Anan, a adresat ieri un apel pentru eliberarea tuturor jurnalistilor captivi in Irak, condamnind, din nou, uciderea oamenilor nevinovati. Un studiu britanic releva faptul ca unul din 380 de civili care alege sa plece in Irak trebuie sa stie ca poate avea ghinionul sa fie capturat de insurgenti.


Mai multe ziare importante din Europa, adica aproape 200 de institutii media, au semnat, zilele trecute, „Declaratia de la Bruxelles“, in care se solicita eliberarea ziaristilor luati ostatici in Irak. Initial, documentul facea referire la ziarista franceza Florence Aubenas si la insotitorul ei, Hussein Hanoun, aflati in captivitate de patru luni. Din 28 martie, declaratia ii mentioneaza si pe cei trei jurnalisti români luati ostatici in Irak. Marie-Jeanne Ion, ziarista la postul de televiziune Prima TV, cameramanul sau, Sorin Miscoci, si Eduard Ovidiu Ohanesian, corespondent al cotidianului România libera au fost rapiti, intr-o suburbie din Bagdad, impreuna cu ghidul lor, Mohamed Munaf, om de afaceri irakiano-american. Gruparea care ii detine a luat legatura cu autoritatile române pentru a cere retragerea trupelor din Irak, insa de mai bine de o saptamina acestia nu au mai dat nici un semn. In ultima inregistrare prezentata de Al-Jazeera, „Brigazile Mu’ adh bin Jabal“ au amenintat cu uciderea a doi dintre ostatici daca revendicarile lor vor ramine fara raspuns.


47 de straini, executati de insurgenti


Intr-un studiu realizat de o companie britanica de securitate se arata ca unul din 380 de civili straini care se deplaseaza in Irak poate avea ghinionul sa fie rapit. In acest caz exista o posibilitate de 20% de a fi impuscat sau decapitat. Studiul companiei britanice constata ca, in perioada 1 aprilie 2004 – 31 ianuarie 2005, au fost rapiti 264 de civili straini. 47 dintre acestia au fost executati, iar 56 sint in continuare dati disparuti. Peste jumatate dintre persoanele capturate de insurgenti, adica 150, au fost eliberate, in timp ce cinci persoane au reusit sa evadeze. Studiul mai noteaza si faptul ca in aceasta situatie autorii mizeaza pe incapacitatea coalitiei sau a fortelor de securitate locale de a asigura legea si ordinea. Retelele criminale regionale sint baza industriei rapirilor din Irak, acestea lucrind in tandem cu grupari cu motivatie politica. Potrivit autorilor studiului, cele mai dure grupari sint aripa Al-Qaida din Irak sau Al-Qaida a Jihadului din Tara celor doua fluvii, Ansar Al-Sunna sau Armata aparatorilor traditiilor profetului Mohamed si Armata islamica din Irak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS