10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistati social cu mai multe surse de venit la Slatina

Asistati social cu mai multe surse de venit la Slatina

Persoanele cu gradul III de invaliditate vor munci in folosul comunitatii


Actiunile de verificare a celor care beneficiaza de venitul minim garantat efectuate de inspectorii Primariei Slatina s-au soldat cu scoaterea din plata a inca aproximativ 70 de dosare. Monica Biscoveanu, directoarea executiva a Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul primariei, a spus ca mai ales cetatenii de origine roma incearca sa insele statul si sa incaseze ajutorul financiar. „Noi facem anchete sociale, insa avem putini angajati si nu putem efectua controale de cite ori am dori. Sintem nevoiti sa ne limitam la doar doua astfel de actiuni pe saptamina si numai intr-un anumit interval orar. Pe cei mai multi nu-i gasim acasa, iar, cind ii gasim si sint nereguli, de cele mai multe ori izbucnesc scandaluri“, a declarat Monica Biscoveanu. Sefa serviciului amintit a precizat ca o parte dintre cei care sint scosi din plata reusesc sa se angajeze ori pleaca la munca in strainatate. Numarul acestora este insa mic in comparatie cu cel al persoanelor care cauta sa pacaleasca autoritatile.


Primaria, data in judecata de saracii „smecheri“


Dintre cele 720 de persoane care beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, majoritatea nu au nici o sursa suplimentara de cistig, dar asta numai pe hirtie. In realitate, nu putini au incercat sa pacaleasca sistemul si sa faca rost de bani pe cai mai mult sau mai putin legale. Cei gasiti in neregula nu pot sa justifice inspectorilor primariei de unde si-au procurat anumite bunuri sau animale. Inspectorii Serviciului de asistenta sociala din Slatina se pling ca au fost pusi in dificultate de romii surprinsi ca au complectat necorespunzator actele depuse la primarie pentru a primi venitul minim garantat. Unii dintre cei prinsi „in ofsaid“ si carora le-a fost sistata plata venitului minim garantat au actionat primaria in instanta, fara sa aiba insa cistig de cauza. „Dupa ce ca insala autoritatile, tot ei fac scandal. Vin apoi la noi, la sediu, si se pling ca sint victimele sistemului, ca avem ceva cu ei. Dar legea e clara“, a precizat Biscoveanu.


Potrivit prevederilor legale, beneficiarii venitului minim garantat sint obligati sa presteze in folosul comunitatii 72 de ore de munca pe luna. In curind, aria celor care vor munci pentru comunitate va cuprinde si persoanele cu gradul III de invaliditate, care vor presta numai 36 de ore pe parcursul unei luni.


Precizam ca venitul minim garantat este de 883.000 de lei – pentru o persoana, 1.584.000 de lei pentru familiile cu doua persoane fara nici o sursa de venit, 2.200.000 de lei pentru cele cu trei persoane, 2.725.000 de lei pentru patru persoane, 3.500.000 de lei pentru cele formate din cinci membri, iar pentru orice persoana in plus fata de acest prag se mai acorda cite 250.000 de lei. Orice alta sursa de venit obtinuta in cadrul familiei, indiferent ca este vorba despre pensie sau alocatia de elev, trebuie declarata, pentru a fi scazuta din subventia financiara acordata de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS