21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdunare generala sub scara blocului

Adunare generala sub scara blocului

Disputa dintre locatari si administratorii asociatiilor de proprietari din Craiova nu este nici pe departe finalizata. Aproape in fiecare cartier si, implicit, asociatie de locatari exista discutii si nemultumiri legate de sumele incasate lunar pentru plata intretinerii, de „neregulile“ pe care oamenii le sesizeaza in legatura cu „banii sustrasi“ din casierie etc. „Adunarile generale“ ale membrilor asociatiilor de proprietari si locatari au devenit adevarate sedinte de o importanta maxima pentru ambele tabere.


Pe adresa redactiei Gazeta de Sud a ajuns, in urma cu citeva zile, o sesizare din partea locatarilor care apartin de Asociatia nr. 15, din cartierul Brazda lui Novac. Oamenii reclama o serie de fapte, considerate de ei ilegale: „Pe14 aprilie a fost stabilita sedinta adunarii generale a Asociatiei de Proprietari nr. 15, din cartierul Brazda lui Novac. Noi, locatarii, ne-am prezentat in curtea dintre blocuri, dar mai putin de un sfert din numarul de participanti necesar. Au fost convocate si doua persoane din partea primariei. Asa le-a prezentat pe doamne presedintele asociatiei, si Paul Dumitrache din partea Uniunii Nationale a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UNALP). In timpul darii de seama, a inceput ploaia si domnul presedinte, la initiativa unui colaborator de-ai sai, a decis sa continue sedinta in scara unui bloc sau, mai bine zis, sub scara blocului, in fata liftului de la blocul F7, scara 2, unde era curent. Participantii, citi mai ramasesera, devenisera irascibili, vociferau, erau nemultumiti din cauza conditiilor in care se tinea adunarea generala. A continuat asa-zisa dare de seama, in care s-au aratat toate realizarile, mai putin nerealizarile, timp in care doamnele din primarie si reprezentantul UNALP s-au facut nevazuti“.


Locatarii – intrigati de „politica“ asociatiei


Nemultumirile locatarilor continua, ei aducind grave acuzatii presedintelui asociatiei, Mihai Ceapa, dar si „acolitilor“ sai. Oamenii se pling ca din banii asociatiei si, implicit, din buzunarele lor au fost sustrase sume importante de bani: „Cum se explica faptul ca din rotunjirile sumelor de la plata intretinerii s-a ajuns la aproximativ 60 de milioane de lei, intr-un timp extrem de scurt. Acestia invoca anumite motive, cheltuieli, de care locatarii ramin uimiti cind afla cit au de plata. In schimb, nici un locatar nu stie citi bani ia presedintele asociatiei de la magazinele care sint arondate la utilitatile apartinind asociatiei“.


Oamenii sesizeaza insa si „teroarea“ la care spun ei ca sint supusi de administratoarea asociatiei, care, conform spuselor acestora, „crede ca se afla pe mosia dinsei, se poarta urit cu noi, ne adreseaza cuvinte triviale, iar, daca ii cerem o lamurire, incepe sa tipe si sa spuna ca toti ne-am facut contabili, economisti sau cenzori“.


Din sesizarea locatarilor reiese ca probleme legate de reamenajarea rondurilor din fata blocurilor, demolarea cotetelor de gaini si ciini maidanezi din centrul cartierului sint considerate de reprezentantii asociatiei ca neintrind in atributiile lor.


Administratoarea asociatiei respinge acuzatiile aduse


La gravele acuzatii care sint adresate reprezentantilor asociatiei de proprietari, administratoarea este de parere ca locatarii blocului F7 sint singurii vinovati de neintelegerile iscate. Femeia a declarat chiar ca a avut in nenumarate rinduri discutii cu multi dintre membrii asociatiei. „Tot ceea ce reclama acesti oameni este aberant. La Asociatia nr. 15 sint arondate 14 blocuri, dar eu si reprezentantii asociatiei avem discutii doar cu locatarii blocului F7. In acest bloc domneste «un stat in stat». Acum doi ani, au fost montate in majoritatea apartamentelor gigacalorimetre. Un singur locatar din acest imobil nu a avut posibilitatea sa-si monteze ceasul. Toti plateau cit consumau, iar el platea diferenta. Ajunsese sa dea lunar peste trei milioane. La sfirsitul lui 2004, legea s-a schimbat. Cel care nu are montat apometru in casa trebuie sa plateasca obligatoriu cinci metri cubi de apa rece si 3,4 metri cubi de apa calda. Restul de apa consumata la nivelul blocului trebuie sa se imparta la toti locatarii. De aici a pornit scandalul. Nu le-a convenit sa plateasca apa pierduta pe retea“, a precizat Maria Chesnoiu, administratoarea Asociatiei nr. 15.


In ceea ce priveste locul in care a fost tinuta sedinta, administratoarea a declarat ca le-a propus initial locatarilor sa inchirieze o sala in scoala din vecinatate, unde sa se intruneasca adunarea, insa acestia nu au fost de acord. „Daca nu au fost de acord, nu am avut de ales. Era a doua intilnire programata sa aiba loc, care este obligatoriu sa se tina indiferent de numarul membrilor prezenti. In ceea ce priveste facturile la intretinere, de care spun ei ca sint umflate, nu este adevarat. Notele de consum si tabelele sint detaliat realizate si semnate de cenzorul Stefan Tecuci, dar si de administrator si presedintele asociatiei. Pentru munca pe care o fac, de administrator si casier, sint platita cu un salariu modic de 1.800.000 de lei!“, a mai spus Maria Chesnoiu.


Femeia a precizat ca magazinele din zona nu sint arondate la utilitatile blocului. In ceea ce priveste cotetele de gaini, administratoarea a mentionat ca sint ale oamenilor si ca nu are ce sa le faca: „Pacat ca nu ati asistat la una dintre sedintele cu locatarii! Este circ, nu altceva. Fiecare spune ceva, tipa, nu se intelege nimic. Intr-adevar, unii locatari si-au construit cotete in fata geamurilor, in care au gaini, porumbei, ciini. Nu am ce sa le fac!“.


Un lucru este insa cert, administratoarea respinge acuzatiile aduse, iar locatarii, pentru a nu se pune rau cu reprezentantii asociatiei, prefera sa-si pastreze anonimatul, semnindu-se „in numele locatarilor Asociatiei nr. 15!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS