21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 suflete traiesc la lumina luminarilor

11 suflete traiesc la lumina luminarilor

Intr-o camera construita din birne din lemn si pamint locuiesc o vaduva impreuna cu cei opt copii pe care ii are si cu doi batrini. Cele 11 suflete traiesc la lumina luminarilor si nu au vazut niciodata cum arata un radio sau un televizor. Acestia fac foamea pentru ca singura sursa de venit pe care o au este ajutorul social pe care il primeste mama copiilor.


In comuna Perisani, intr-o camaruta neincapatoare, locuiesc 11 oameni. Daniela Racoltea a ramas fara sot, cu opt copii, in urma cu doi ani. Femeia are 36 de ani si locuieste in aceeasi incapere cu socrii, care sint bolnavi de TBC. Cel mai mare copil are 18 ani, iar cel mic doar trei ani. De cind femeia a ramas singura, este si mai greu. „In fiecare an cind inflorea teiul, sotul pleca de acasa, culegea flori pe unde gasea, le vindea si mai cistiga un ban. In 2003, la Bujoreni s-au rupt ramurile la tei cu el si a cazut in cap“, a spus femeia. Pentru ca barbatul si-a rupt gitul a fost transportat la Spitalul „Bagdasar“ din Bucuresti, unde a decedat in scurt timp. „Noi nu am stiut nimic de accident si l-am dat disparut la politie. Pentru ca nu a avut actele la el, nici doctorii nu au putut sa ii afle identitatea. A stat la morga, la Bucuresti, mai bine de o luna, pina cind noi am reusit sa il gasim“, a povestit Daniela.


Copiii merg la scoala pentru corn si lapte


Singura sursa de existenta a familiei este ajutorul social al Danielei, in valoare de 2,2 milioane de lei, si alocatia copiilor. „Nu avem nici pamint, doar cit este in curte“, a spus femeia. Copiii merg la scoala, mai mult pentru cornul si laptele pe care il primesc, pentru ca acasa fac foamea. „Atunci cind nu avem ce minca ne uitam pe pereti sau ne ducem la joaca. Au fost cazuri in care am rabdat de foame chiar si doua zile. Aici, in zona, toata lumea este saraca si nici vecinii nu pot sa ne dea malai pentru mamaliga tot timpul“, a precizat Nicoleta, de 12 ani. Pentru ca nu au cu ce sa se imbrace, copiii poarta haine ponosite si mai mici. Ei nu au vazut in viata lor cum arata un radio sau un televizor color. Camaruta nu este electrificata, desi reteaua de curent electric este la doi metri distanta. „Mai mult stam pe intuneric ca nu avem bani nici pentru luminari. Noi nu avem bani nici pentru mincare, dar milioane ca sa bagam curentul nici atit“, a declarat Daniela. Pentru ca locuinta se surpa pe cele 11 persoane, in urma cu citeva luni, familia Racoltea a primit un ajutor de urgenta, in valoare de sase milioane de lei, bani cu care a schimbat acoperisul camarutei din chirpici si a facut citeva reparatii. In prezent, singura avere a familiei Racoltea este un catel si doua gaini, dar din cauza saraciei si acestea mor de foame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS