17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFeroviarii se pregatesc de greva generala

Feroviarii se pregatesc de greva generala

• Sindicatele feroviare: „Sint sanse mari ca saptamina viitoare sa declansam conflictul“ • Ministrul transporturilor: „Ceferistii nu vor primi majorari salariale“


Sindicatele din transporturile feroviare prefigureaza pentru jumatatea saptaminii viitoare declansarea grevei generale, dupa ce, in urma cu zece zile, ceferistii au oprit in gari peste patru sute de trenuri. Feroviarii cer o crestere salariala de zece la suta, acordarea tichetelor de masa in raport cu numarul zilelor lucrate si conditii de munca decente. In prezent, salariul minim brut la CFR este de 5.250.000 de lei, iar ultima marire a avut loc in martie 2004.


Potrivit presedintelui celui mai mare sindicat din CFR, Federatia Miscare Comercial, Gheorghe Popa, astazi se vor purta discutii cu adiministratia cailor ferate, urmind ca miine sa fie convocate consiliile nationale care vor decide calendarul actiunilor de protest. „In ultimele zile, am adunat semnaturi pentru declansarea grevei generale, pentru ca, se pare, cei care hotarasc soarta salariatilor CFR stau cu miinile incrucisate. Sint sanse foarte mari ca incepind de la jumatatea saptaminii viitoare sa intram in greva generala“, a declarat Popa.


De partea cealalta, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, ramine ferm pe pozitie: ceferistii care in urma cu zece zile au declansat greva de avertisment nu vor primi majorari salariale.


„Noi vom relua discutiile cu sindicatele, sintem dispusi la dialog, dar trebuie sa intelegem foarte clar ca CFR se afla intr-o situatie financiara grava“, a declarat ministrul Gheorghe Dobre. El a reamintit ca infrastructura CFR are datorii de 20.000 de miliarde de lei la bugetul de stat si la fondul de asigurari de sanatate al angajatilor si spune ca vinovati pentru aceasta situatie sint cei care au gestionat CFR in perioada 2001-2004, prin achizitii inoportune si printr-un management defectuos. Potrivit ministrului Dobre, angajatii CFR nu pot primi nici tichete de masa, deoarece legea nu permite unei companii datornice sa acorde astfel de facilitati. Ministrul a precizat ca trenurile oprite timp de doua ore pe perioada grevei au reinceput sa circule normal. Greva ceferistilor este sprijinita de confederatia sindicala CNSLR Fratia, acestia avertizind ca lipsa dialogului social nu face decit sa tensioneze situatiile de conflict. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca din partea Ministerului Transporturilor nu exista nici un fel de disponibilitate. „In aceste conditii, ne putem astepta la o greva de proportii din partea feroviarilor“, a afirmat in incheiere liderul CNSLR Fratia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS