22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredinciosii au intimpinat in strada Invierea Domnului

Credinciosii au intimpinat in strada Invierea Domnului

Mii de credinciosi au tinut sa fie prezenti in noaptea de simbata spre duminica in bisericile din Drobeta Turnu Severin, pentru a lua lumina si pentru a fi partasi la bucuria Invierii Domnului Iisus Hristos. Slujba de Inviere a fost oficiata pe platoul din fata Catedralei Episcopale de Prea Sfintia Sa Nicodim, Episcopul Severinului si al Strehaiei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Inainte de citirea Sfintei Evanghelii si a Binecuvintarilor de inceput, PS Nicodim le-a oferit celor citeva sute de credinciosi prezenti Lumina luata din Sfintul Altar, prin traditionala chemare: „Veniti de luati lumina!“. Severinenii au participat in numar foarte mare la slujbele oficiate in cele opt biserici din oras. Toate lacasele de cult au fost deschise. Imediat dupa terminarea slujbei religioase, mii de persoane au mers in cimitir, pentru a aprinde luminari la mormintele celor dragi. Pentru a preveni eventuale incidente, poarta de acces in cimitir, la fel ca si aleile, au fost patrulate in permanenta de politisti si gardieni. De Inviere s-au bucurat si detinutii aflati in Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. O parte dintre ei au participat la slujba oficiata in Capela institutiei, dupa care au ciocnit oua rosii. Toti cei aproape 1.000 de detinuti au primit, cu aceasta ocazie, o masa speciala, cu produse specifice Sarbatorii Pascale.


Mii de vilceni au luat lumina in Noaptea Invierii


Episcopia Rimnicului a fost arhiplina in Sfinta Noapte a Invierii, cind mii de vilceni au venit sa ia lumina. Credinciosii s-au rugat in timpul slujbei de Paste pentru realizari si sanatate, dar si pentru eliberarea jurnalistilor din Irak, care au petrecut Sarbatorile Pascale in captivitate. La portile bisericilor s-au adunat sute de cersetori, veniti din tot judetul.


Mii de vilceni au mers la biserici in Noaptea Invierii, pentu a se ruga si pentru a lua lumina. Pentru a evita eventualele incidente, politistii au dispus oprirea circulatiei in zona centrala. Cei mai multi crestini au ales sa asiste la slujba tinuta de soborul de preoti de la Episcopia Rimnicului. „In fiecare an, mergem la biserica de Paste. Se spune ca in Noaptea Invierii se deschid Cerurile si orice dorinta este indeplinita. Ne-am rugat pentru sanatatea copiilor nostri, pentru ca am avut probleme anul acesta“, a declarat Mariana S., de 38 de ani, din Rimnicu Vilcea.


Tinerii au venit la Inviere in numar mai mare decit in alti ani. Unii au venit din alte judete, pentru a participa la slujba din Vilcea. „Sint impresionata de ceremonia religioasa de la Vilcea. Am venit tocmai de la Bucuresti ca sa fiu alaturi de prietenii mei aici. Este o atmosfera extraordinara care ne emotioneaza pe toti“, a precizat Mihaela D., de 23 de ani, din Bucuresti. Dupa un moment de liniste apasatoare, credinciosii adunati la Episcopie au rostit o rugaciune pentru cei trei jurnalisti luati ostatici in Irak, dar si pentru sinistratii din Timis.


Copiii strazii au iesit din canale de Inviere


Sute de cersetori s-au asezat la portile sfintelor locase, pentru a cere pomana. Veniti din toate colturile judetului, cersetorii s-au multumit cu pachetele oferite de credinciosi. Alaturi de ei au stat si copiii strazii, iesiti din canale pentru a face rost de mincare. „Am venit tocmai de la Ciineni. Am sase copii acasa, dar nu i-am putut lua cu mine. Ma asteapta de doua zile cu mincare, pentru ca am dormit aici, la portile bisericii. Am aprins si noi o luminare si ne rugam pentru vremuri mai bune“, a spus o cersetoare. Dupa ce toti credinciosii au luat Paste, strazile au devenit adevarate riuri de lumina.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS