17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAncheta falsilor nevazatori a ajuns si la Primaria Craiova

Ancheta falsilor nevazatori a ajuns si la Primaria Craiova

Scandalul iscat la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj legat de descoperirea a mii de dosare in neregula ale nevazatorilor tinde sa se accentueze. Suspiciuni legate de intocmirea de dosare false planeaza acum si asupra unor reprezentanti ai administratiei publice locale din Craiova, banuiti ca ar fi inlesnit obtinerea de certificate de nevazatori unor rude apropiate.


Trei angajate ale Primariei municipiului Craiova sint cercetate in dosarul penal al nevazatorilor fictivi din judetul Dolj, dupa ce s-a descoperit ca acestea, colege de birou in cadrul Autoritatii Tutelare, au rude apropiate care beneficiaza de indemnizatie pentru nevazatori.


Surse din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au confirmat existenta unei sesizari cu privire la angajatele Primariei Craiova, mentionind ca sesizarea a fost atasata la dosarul nr. 137/P/2005, in care sint cercetate citeva mii de persoane care ar fi obtinut indemnizatii de nevazatori ori au favorizat prin diverse mijloace obtinerea ilegala a unor asemenea drepturi.


Sesizarea, care a ajuns si la sediul GdS, se refera la Lucica Ciocan, Cristina Bogdan si Ioana Capete, angajate ale Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei Craiova, serviciu care se ocupa de intocmirea anchetelor sociale pentru persoanele cu handicap (si care isi are sediul in cladirea Oficiului de Stare Civila), care sint acuzate ca ar fi favorizat obtinerea de indemnizatii de nevazatori unor rude apropiate (mama sau soacra).


Lucica Ciocan si-ar fi ajutat mama, Pastita Stepan, domiciliata in comuna Sopot, sa obtina indemnizatie de nevazator de gradul I. Si Cristina Bogdan a intervenit pentru a o ajuta pe mama ei, Eugenia Dugaiasu, din comuna Risipiti, sa obtina un certificat de acelasi fel, in timp ce Ioana Capete i-ar fi dat o mina de ajutor soacrei ei, Victoria Capete, din comuna Bulzesti. In mod bizar, in timp ce functionarele impart acelasi birou, rudele lor au certificate de nevazator pentru aceeasi boala – glaucom cu unghi deschis cvasiabsolut in stadiu avansat. Culmea coincidentei, toate trei beneficiarele certificatelor, desi au domiciliul stabil la tara, locuiesc cu viza de flotant in Craiova, la domiciliul celor trei functionare. Si ghici cine le-a intocmit anchetele sociale pentru dosarele de nevazatori? Pai, tocmai serviciul in cadrul caruia sint angajate functionarele noastre. „Cele trei functionare au intocmit aceste dosare de nevazator de gradul I, facindu-le rudelor lor vize de flotant in Craiova, ca sa nu se afle in comunele respective, pentru ca la sate se stie cine are probleme de vedere, si ca sa poata face chiar ele anchetele sociale, putind astfel sa-si puna girul si sa beneficieze de niste drepturi care nu li se cuvin“, sustine Ion Constantinescu, autorul sesizarii.


Directia de Asistenta Sociala se ocupa doar cu evidenta dosarelor


Dosarele de nevazatori se afla in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Pastita Stepan si Victoria Capete beneficiaza si in prezent de indemnizatie de gradul I, fara insotitor, ceea ce inseamna ca primesc o alocatie sociala de 1.600.000 de lei la care se adauga alte drepturi: gratuitate la abonamentul de energie electrica, la telefon si la transportul in comun.


In ceea ce o priveste pe Eugenia Dugaiasu, aceasta nu s-a prezentat pina pe 1 aprilie 2005 pentru reevaluarea dosarului, motiv pentru care i-au fost sistate drepturile banesti.


Reprezentantii DGASPC Dolj sustin ca, daca s-au facut nereguli, acestea nu pot fi puse in seama Directiei de Asistenta Sociala, care avea doar responsabilitatea de a tine evidenta acestor dosare, inclusiv a documentelor continute. „Noi nu ne ocupam de cercetarea modului in care a fost eliberat certificatul de persoana cu handicap sau referatul medical pe baza caruia a fost eliberat acest certificat, ci doar verificam existenta la dosar a documentelor necesare. In cazurile semnalate, dosarele sint complete. Daca s-au facut ilegalitati, nu ne apartin noua“, a declarat Maria Manolache, director adjunct in cadrul DGASPC – Departamentul Adulti.


Functionarele nu se considera vinovate


Angajatele Autoritatii Tutelare resping acuzatiile, sustinind ca rudele lor chiar sint nevazatoare. „Exista functionari publici care au certificate de handicap. Asta nu inseamna ca aceste certificate nu au fost eliberate corect. Ce, daca noi lucram la primarie, rudele noastre nu pot sa fie nevazatoare? Noi nu am favorizat pe nimeni“, a declarat Ioana Capete.


Lucica Ciocan a sustinut ca i-a facut viza de flotant mamei ei ca sa poata locui impreuna, pentru ca la tara batrina nu avea cine sa o ingrijeasca. „Mama locuieste cu mine, dar se mai duce si pe la tara citeva zile pe saptamina“, a spus Lucica Ciocan.


Cu toate acestea, vecinii Lucicai Ciocan din blocul K14 de pe strada Paltinis nu-si amintesc de nici o batrina care sa fi locuit, chiar si temporar, in apartamentul functionarei. Acestia sustin ca Lucica locuieste doar cu sotul si unul dintre cei doi copii ai lor, fapt confirmat si de numarul persoanelor trecute la intretinere.


Daca sint sau nu adevarate acuzatiile aduse functionarelor de la Autoritatea Tutelara, ramine ca procurorii doljeni pe mina carora se afla acum dosarul sa se pronunte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS