10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimatumul a expirat, România nu se retrage

Ultimatumul a expirat, România nu se retrage

Zvonuri terifiante circulau ieri prin redactiile bucurestene


Ultimatumul dat de teroristii care i-au rapit pe cei trei ziaristi români si pe insotitorul lor a stirnit reactii puternice in intreaga lume. In Piata Universitatii din Capitala se adunasera ieri sute de români care manifestau in tacere, in spirit de solidaritate cu jurnalistii sechestrati in Irak.


In ceea ce priveste decizia României de a-si retrage trupele din Irak, asa cum au cerut teroristii in schimbul eliberarii ostaticilor, Departamentul de Stat american s-a aratat retinut, avansind ideea ca aceasta hotarire apartine României, dar si-a exprimat speranta ca tara noastra va continua sa se coordoneze cu aliatii sai. Cu numai o ora inainte de expirarea ultimatumului, reprezentanti ai postului de televiziune Prima TV au declarat ca au primit un nou mesaj de la rapitori, potrivit caruia nu ar fi teroristi, ci un grup de patrioti. Ei au amenintat ca, in cazul in care mesajul lor nu va fi difuzat in România, ii vor ucide pe ostatici.


Purtatorul de cuvint al diplomatiei americane, Adam Ereli, a declarat ieri ca România va decide singura in privinta prezentei sale militare in Irak, precizind ca Statele Unite se asteapta ca România sa se coordoneze cu aliatii ei. „România, ca toate tarile implicate in aceasta nobila misiune, va trebui sa decida ceea ce urmeaza sa faca, in conformitate cu interesele sale nationale. In acelasi timp, avem toate sperantele si toate motivele sa credem ca România va continua sa se coordoneze indeaproape cu noi si cu Forta Multinationala, in timp ce urmeaza sa decida cum va continua sa contribuie“, a declarat purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat.


Oficialul de la Washington a precizat ca România a fost si continua sa fie un aliat curajos, fidel si de valoare in razboiul impotriva terorismului si in cadrul eforturilor internationale pentru instaurarea pacii, stabilitatii si prosperitatii in Irak si Afganistan, fiind apreciata in mod deosebit si salutata pentru contributia si sacrificiile sale. Adam Ereli a afirmat ca, ori de cite ori au loc rapiri, fortele Statelor Unite coopereaza cu autoritatile irakiene si cu altii, pentru a contribui sau furniza orice fel de asistenta, si ca acest lucru se intimpla si in cazul ostaticilor români.


Nu ne retragem


Aflat ieri in judetul Timis, unde a vizitat zonele afectate de inundatii, presedintele Traian Basescu a declarat ca se va intoarce imediat la Bucuresti, pentru a coordona personal eforturile celulei de criza de la Cotroceni. Pina la ora 16.00, administratia prezidentiala nu anuntase retragerea fortelor sale din Irak si nici luarea altei masuri.


Cu numai o zi in urma, in timp ce se afla la Luxembourg, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca românii nu trebuie sa-si schimbe „atitudinea, comportamentul sau deciziile din cauza crizei ostaticilor“, pentru ca ar insemna sa faca ceea ce doresc teroristii. El a adaugat ca acesta este genul de presiuni pe care il exercita intotdeauna teroristii, pentru a crea emotie la nivelul populatiei si pentru a determina autoritatile sa-si schimbe atitudinea. „Eu cred ca, in aceste momente, in România, intre clasa politica si populatie este nevoie de o mare solidaritate, de mare coeziune, pentru a arata ca sintem un popor puternic“, a mai spus premierul.


Demonstratii de solidaritate


Ieri, in jurul prinzului, sute de oameni venisera in Piata Universitatii din Capitala, pentru a-si manifesta, in tacere, solidaritatea cu jurnalistii rapiti in Irak. Printre ei se aflau membri ai familiilor jurnalistilor, colegi din presa, trecatori, dar si politicieni. Puteau fi vazuti, alaturi de Vasile Ion, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, parlamentarii Ilie Sirbu, Ion Solcanu, Petre Daia, Doina Silistru, Adriana Ticau, Mihai Lupoi, printul Paul si multi altii. Ieri dupa-amiaza, rudele jurnalistilor au fost primite la Palatul Cotroceni de Claudiu Saftoiu. Incepind de vineri seara, dupa difuzarea pe postul de televiziune panarab Al-Jazeera a noilor imagini cu cei trei jurnalisti români luati ostatici la Bagdad – Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, precum si cu insotitorul acestora, Mohamad Munaf, au fost organizate zilnic manifestari de solidaritate la Palatul Cotroceni si in Piata Universitatii, precum si un mars pina la sediul guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU