Relu Stefanoiu a obtinut de la BCR credite de zeci de miliarde pentru afaceristul vilcean Ion Marin

Autori


• Parchetul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, pentru obtinerea ilegala a unor credite de aproximativ 80 de miliarde de lei de la Sucursala BCR Novaci • Procurorii au asezat pe doua pagini faptele penale de care se face vinovat Relu Stefanoiu • In acelasi dosar mai sint urmariti penal fostul director al BCR Novaci, Sorin Popescu, si alti zece functionari ai bancii, ai Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, precum si din cadrul firmelor SC SENACO si SC GILORT, care apartin lui Stefanoiu

Parchetul National Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale impotriva omului de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, pentru asociere in vederea savirsirii de infractiuni, fals, uz de fals, abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care fusesera luate, favorizarea infractorului si altele.

Procurorii anticoruptie au stabilit ca omul de afaceri din Novaci a obtinut ilegal de la sucursala BCR din localitate aproximativ 80 de miliarde de lei. Banii au fost acordati fara respectarea legislatiei bancare si a normelor de creditare. Cu toate ca, in conformitate cu legile in vigoare, Relu Stefanoiu ar fi putut sa ridice din banca intre 30 si 50 de milioane de lei zilnic, afaceristul din Novaci pleca acasa cu sute de milioane de lei in numerar.

In 2001, Stefanoiu a obtinut un credit de sapte miliarde de lei, iar restul banilor au fost luati in 2002 si 2003. De fiecare data, Relu Stefanoiu garanta cu aceleasi bunuri care erau trecute pe cele doua firme ale sale, respectiv SC SENACO Novaci si SC Gilort Tirgu Carbunesti. Cind achita un credit luat pe o firma, afaceristul incasa alt credit pe cea de-a doua firma. In total, au fost obtinute 26 de credite, iar banii au fost cheltuiti pentru diverse servicii, bunuri sau au ajuns chiar la echipa de fotbal patronata de Relu Stefanoiu, dupa cum au precizat surse autorizate din cadrul Biroului PNA Gorj.

Aproape toti banii au fost virati grupului de firme Marin


Aceleasi surse judiciare au afirmat ca Relu Stefanoiu a cheltuit aproximativ doua miliarde de lei in interes personal, restul banilor ajungind, prin intermediul unor circuite complexe, la grupul de firme in fruntea carora se afla Luminita Marin, sotia omului de afaceri vilcean Ion Marin. In circuitele prin care au fost plimbati banii au fost incluse aproximativ 30 de societati comerciale, unele dintre acestea servind doar ca paravan, pentru a ascunde operatiunile derulate. Anumite credite erau luate pe numele SC SENACO sau SC GILORT si virate in aceeasi zi societatilor in spatele carora se afla Ion Marin. Relu Stefanoiu beneficia de sute de milioane de lei, iar la BCR declara ca urma sa foloseasca sumele respective pentru plata salariatilor sai, cu toate ca avea numai sapte angajati. Acesta este doar un exemplu care reflecta modul in care lui Stefanoiu i se permitea sa obtina credite, fara sa se verifice ce se intimpla cu acestea. El era, de fapt, o punte de legatura intre directorul BCR Novaci, Sorin Popescu, si Ion Marin.

Finantisti urmariti penal

Procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale si in cazul lui Sorin Popescu, dar si impotriva altor zece functionari publici din cadrul BCR Novaci, Directiei Finantelor Publice Gorj si din cadrul celor doua firme ale lui Stefanoiu. Functionarii DGFP acuzati aveau atributii de control, insa inspectorii nu au gasit neregului la firmele lui Stefanoiu. De mentionat ca o parte din controale au fost efectuate in perioada in care au fost comise faptele. Anchetatorii verifica, de asemenea, daca firma SENACO Novaci a beneficiat de vreo rambursare de TVA. Procurorii au aflat ca Stefanoiu renuntase la calitatea de administrator al SC GILORT in anul 2000, iar din 2002 nu a mai administrat nici SC SENACO Novaci. Stefanoiu este cercetat de PNA si pentru dare de mita, intr-un dosar in care mai apare numele lui Nicolae Mischie si ale unor functionari publici din Gorj si sefi de institutii publice. De asemenea, omul de afaceri din Novaci a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala si mai este anchetat intr-un dosar care vizeaza obtinerea de lucrari de asfaltare si pietruire de la Consiliul Judetean Gorj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 aprilie 2005

Actualitate

» Ucisa cu 15 lovituri de cutit pentru o bucata de pamint
» Proprietarii rablelor s-au calcat in picioare pentru 30 de milioane de lei
» Preturile mieilor au bagat groaza in cumparatori
» DGASPC Dolj va infiinta noi centre de plasament
» Gorjenii au donat doua miliarde de lei pentru victimele inundatiilor din Timis
» Prefectura Mehedinti vine in sprijinul sinistratilor din Banat
» Dosarul de spionaj de la Antibiotice Iasi s-a fisiit
» Elevii Colegiului National „Carol I“, primii din tara la matematica si teatru
» Patriarhia Româna si Guvernul SUA deruleaza un proiect pentru prevenirea SIDA si a violentei in familie
» Trei ani de inchisoare pentru Peter Fallenius
» Banca de Dezvoltare, constituita din banii FNI
» Conditii speciale de intrare in Spania si Germania
» Ancheta falsilor nevazatori a ajuns si la Primaria Craiova
» Judecatorii au respins exceptiile de neconstitutionalitate formulate de avocatii lui Ciobotea
» Afaceristul rom Constantin Potirca – acuzat de evaziune fiscala de 38 de miliarde de lei
» Impreuna in NATO, impreuna spre UE

Local

» Viata contra cronometru
» Salvarea captivilor nu e conexata cu retragerea trupelor

Sport

» Ilie Balaci nu lasa Craiova fara echipa in prima liga
» Sa ne numarati golurile!
» Dinel vinde Stiinta pe eBay
» Ajutor pentru Divizia
» Oltenii vor un „miel“ de trei puncte
» Prima faza se desfasoara pe 5 mai Finala se va disputa pe 15 iunie
» Noroc dracesc
» Italienii ramin precauti
» „Diferenta dintre PSV si Milan a fost doar la finalizare“
» Van Bommel a ales Barca
» „Sageata“ este la un pas de finala
» BAR-Honda risca sa fie exclusa din „Marele Circ“
» Pavel a trecut de primul tur
» Sabau si Ungur, invinsi la Roma
» Scurte stiri
» Sa-i tepuim pe „bancari“!
» „Totul pentru depasirea Nationalului!“
» „Venim sa ingropam Stiinta!“
» „Fac alta echipa!“
» Sandoi trebuie sa treaca Oltul
» O problema de onoare pentru „cormorani“
» Benitez are probleme de lot
» Chelsea l-a recuperat pe Robben
» Njock a ramas fara antrenor
» Dinamo Kiev s-a apropiat de Sahtior
» „Prima victorie este aproape“
» Ionita a iesit din primul tur
» Ploaia a aminat debutul competitiei
» Craiovenii au obtinut cinci medalii
» Trei oltence pe podium

Opinii

» S-AR CUVENI
» Netoi, italieni, bucuresteni…

Top