27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli la Primaria Stoenesti - Olt

Nereguli la Primaria Stoenesti – Olt

Sapte autovehicule primite gratuit de la o unitate militara din Caracal au fost vindute ilegal, desi primaria trebuia sa le instraineze gratis


Conducerea Primariei Stoenesti din judetul Olt a intrat in vizorul prefecturii. Sesizati in urma mai multor plingeri adresate prefecturii judetului, reprezentantii guvernului in teritoriu au alcatuit o comisie care a analizat toate aspectele reclamate. Subprefectul George Stirbu a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, concluziile controlului efectuat la primarie. Acesta a spus ca majoritatea aspectelor sesizate s-au dovedit a fi intemeiate: „Printre multe altele, am descoperit ca primaria a vindut ilegal sapte autovehicule militare primite cu titlu gratuit de la UM 01814 din Caracal. De fapt, primaria trebuia sa le instraineze pe aceeasi cale pe care le-a primit, adica gratuit. Or, ce s-a intimplat acolo s-a facut cu incalcarea prevederilor legale“. Membrii comisiei Prefecturii Olt au constatat ca nu s-a tinut cont de citeva hotariri ale guvernului, printre care HG nr. 841/1995, care prevede ca, in astfel de cazuri, inainte de licitatie, Consiliul Local Stoenesti avea mai intii obligatia sa acorde gratuit automobilele militare catre diversele servicii descentralizate ale primariei, si nu catre beneficiari din exterior, firme etc. In plus, numerosi locuitori ai comunei isi exprimasera intentia de a participa la licitatie sa cumpere acele autovehicule. Potrivit raportului incheiat de membrii comisiei prefecturii la administratia mentionata, se pare ca primaria a mai valorificat, prin organizarea de licitatie directa, mai multe bunuri ale fostului CAP, precum si o suprafata de teren de 2.267 mp apartinind aceleiasi unitati agricole de stat, pentru care nu s-au deschis partide de rol in ultimii ani. De asemenea, verificarile prefecturii oltene au mai scos la iveala ca la sediile unde se afla scoala generala, gradinita, fostul CAP si primaria au fost efectuate ilegal lucrari de reparatii, in sensul ca firmele care au avut aceste sarcini au fost alese pe alte criterii decit cele legale.


Lucrari dubioase in localitate


„Am descoperit ca in dosarele de selectie a firmelor care urma sa se ocupe de lucrarile respective nu existau adrese sau informari catre alte firme, pentru a participa si altcineva la lucrari. Ofertele de pret nu erau inregistrate in Registrul de evidenta al primariei, si, de asemenea, aceleasi oferte nu au fost sigilate, asa cum spune legea. Tot in acest Registru am gasit lucruri inadmisibile intr-un astfel de document oficial: stersaturi, spatii libere intre rinduri si cuvinte etc.“, a afirmat George Stirbu. Membrii comisiei de control au mai descoperit, tot la Stoenesti, nereguli privind achizitionarea si acordarea de material lemnos catre beneficiarii Legii nr. 416, privind venitul minim garantat.


Subprefectul judetului a precizat ca, procedind in acest mod, primarul localitatii, viceprimarul, secretarul si referentul au incalcat o serie de acte normative. „Primarii, dar nu numai ei, ar trebui sa inteleaga ca lucrurile nu mai merg ca inainte. Criteriile politice nu mai conteaza ca pina acum. Indiferent de culoarea politica a celor pe care ii vom controla, toti vor suporta consecintele daca se va descoperi ca au incalcat legea“, a mentionat Stirbu. Comisia de control a prefecturii a propus ca taxele si impozitele neachitate la bugetul local in urma neregulilor depistate sa fie recuperate de la titulari. Pentru faptele de natura penala, prefectura a sesizat organele abilitate de lege pentru continuarea cercetarilor, respectiv Curtea de Conturi si Inspectoratul Judetean de Politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS