13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste alterat si vopsea de oua interzisa pentru alimente

Peste alterat si vopsea de oua interzisa pentru alimente

La sfirsitul saptaminii trecute, cind toti credinciosii ortodocsi se pregateau sa sarbatoreasca Floriile si se ingramadeau, fiind dezlegare, sa cumpere peste, in magazinele de profil din Craiova marfa era veche si vinduta in conditii improprii. Pestele proaspat si congelat, alterat de saptamini bune, era vindut direct pe tarabe, iar vopseaua de oua era improprie comercializarii.


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat simbata controale la pescariile si magazinele generale din zona tirgului Romanesti. La pescaria ZENOVIA IMPEX SRL, situata chiar in incinta tirgului de saptamina, pina nu de mult patiserie, era utilizat un cintar de bucatarie, fara certificat metrologic. Marfa era expusa afara pe tavi din metal, fara nici un fel de protectie impotriva prafului. In incinta unitatii, conditiile erau necorespunzatoare. Tavanul era plin de igrasie, cutiile de carton si lazile frigorifice erau murdare. Desi pestele proaspat trebuie comercializat in maximum 72 de ore, marfa nu avea inscriptionat termenul de valabilitate. Dupa facturile fiscale existente totusi in unitate, pestele era expirat de aproximativ trei saptamini. „Normele de igiena nu sint respectate. Pescaria nu detine nici macar certificatele si autorizatiile sanitare de functionare. Din patiserie a fost transformata peste noapte in pescarie, fara a avea conditiile necesare unui astfel de comert. In lazile frigorifice am descoperit peste congelat, ambalat in plase de plastic, care presupunem ca era expirat deoarece vinzatoarea nu ne-a putut oferi nici un fel de indicii despre valabilitate. Dupa facturi, singurele documente pe care comercianta ni le-a oferit, pestele era expirat. Oamenii insa nu cunosteau acest lucru, toti doreau sa cumpere peste pentru a imparti. Astfel multi ajung sa se imbolnaveasca sau sa descopere acasa ca pestele este putred“, a precizat Maria Draghici, inspector OJPC Dolj.


„Probabil oul nu este considerat aliment“


A doua unitate verificata de inspectorii OJPC a fost SC Maier SRL. Pe pachetelele de vopsea de oua Gallus nu era mentionat avizul sanitar de comercializare sau adresa producatorului. „Pe plicurile cu vopsea scrie clar ca este interzisa colorarea alimentelor. Probabil oul nu este considerat aliment, se vopseste si se pastreaza! Data fabricatiei nu era mentionata, iar pretul nu era trecut. Aceleasi probleme le-am descoperit si la alt sortiment de vopsea de oua, dar si la sarea de lamiie. Pe unele plicuri unde ar fi trebuit sa fie trecuta data de valabilitate, pachetul era rupt. Conditiile sanitare lasa de dorit si in acest magazin“, a mai spus inspectorul OJPC Dolj. Ambele unitati comerciale au primit invitatie de prezentare la sediul OJPC Dolj, iar amenzile aplicate vor fi drastice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS