24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotelul lui Gica Popescu este aproape in aer!

Hotelul lui Gica Popescu este aproape in aer!

Fosta glorie a fotbalului, Gica Popescu, a hotarit in urma cu 13 ani sa dea orasului sau natal, Calafat, un hotel cum nu s-a mai pomenit. Unul dintre putinii fotbalisti care si-au investit bine banii, Gica a apelat la conducerea de atunci a orasului, care se mindrea cu el, si a obtinut concesionarea unui teren intravilan de aproximativ 4.300 mp, cumparind totodata de la aceeasi primarie cladirile care se aflau pe teren. Dupa perfectarea actelor, fostul fotbalist a darimat constructiile si a ridicat un hotel construit dupa ultimul racnet in arhitectura. Numai ca, peste ani, fostul proprietar al terenului concesionat l-a revendicat si l-a cistigat, iar acum lucrurile s-au incurcat rau, pentru ca nici Popescu nu vrea sa plateasca chirie pentru pamint, nici proprietarul nu mai vrea sa-i lase hotelul pe pamintul sau.


Familia Naiculescu Constantin si Maria din Calafat detinea inainte de nationalizare citeva sute de hectare de teren in comuna Ghidici, peste 150 ha de padure si mai multe case in Calafat. Decretul nr. 111/1951 a lasat familia fara nimic, pentru ca o data cu paminturile li s-au confiscat si casele din oras. Dupa nationalizare, in casele Naiculestilor a functionat o unitate de graniceri, o unitate de pompieri si cooperativa mestesugareasca. Cu putin timp inainte de evenimentele din 1989, Ministerul de Interne a trecut imobilul din strada fosta Dobrogeanu Gherea nr. 11, care fusese domiciliul familiei Naiculescu, fara plata, in proprietatea orasului Calafat si in administrarea Biroului executiv al consiliului popular al orasului. Fotbalistul Gica Popescu, la mijlocul anului 1992, a cerut consiliului local sa-i vinda proprietatea Naiculestilor si sa-i concesioneze terenul de sub cladiri. La sfirsitul lunii iunie, s-a tinut o licitatie la care au participat doi ofertanti, dintre care doar Gica Popescu a indeplinit cerintele cerute de organizator. Cladirile au fost cumparate pentru aproximativ noua milioane de lei, iar terenul a fost concesionat pentru o suma de citeva sute de mii pe an. Dupa cumpararea cladirilor, Gica Popescu le-a darimat, iar pe locul lor a inceput sa construiasca hotelul modern care urma sa serveasca puzderiei de delegatii si oameni de afaceri care se intrezareau la orizont dupa construirea podului de peste Dunare, care face legatura cu Bulgaria.


Ce a recunoscut primarul n-a recunoscut si sportivul


Nepoata Naiculestilor, Florica Sanda Danciulescu, a incercat in mai multe rinduri sa intre in posesia averii bunicilor sai din Calafat. Pe baza Legii nr. 10/2001, i s-a retrocedat terenul de 4.300 mp din strada Dobrogeanu Gherea din Calafat, teren pe care este construit hotelul lui Gica Popescu. La inceputul anului 2004, primarul orasului Calafat a emis Decizia nr. 324 din care citam: „Se restituie in natura imobilul teren in suprafata de 4.362 mp situat in Calafat doamnei Danciulescu Sanda Florica… Se subroga in drepturile pe care le are Consiliul Local al municipiului Calafat in contractul de concesiune nr. 3.425/31.07.1992“. Pentru ca decizia amintita continea citeva inexactitati, la citeva zile a fost emisa alta decizie, nr. 605, prin care s-au facut corecturile cuvenite. De la data emiterii deciziei prin care terenul de sub hotelul lui Popescu a fost restituit vechiului proprietar, redeventa pentru concesiune trebuia platita proprietarului, adica doamnei Danciulescu. In loc ca lucrurile sa se aseze in matca lor legala si normala, ele s-au complicat si mai rau, pentru ca Gica Popescu, dupa cum spune imputernicitul proprietarei, Virgil Sfredel, a refuzat sa plateasca redeventa. Abia la inceputul acestui an, Gica Popescu a virat intr-un cont al Primariei Calafat suma de 90 de milioane de lei, care ar putea fi redeventa pe lunile ianuarie – decembrie 2004. In conditiile in care contractul de concesiune cu consiliul local fusese desfiintat inca de la inceputul anului 2004, se pune intrebarea de ce Gica Popescu a vrut sa dea Primariei Calafat o suma de bani care nu i se mai cuvenea?


Fostul fotbalist calafetean nu sta bine cu notiunea de proprietar atunci cind nu se refera la el


In prezent, proprietara terenului pe care si-a construit Gica Popescu hotelul detine terenul doar pe hirtie, pentru ca, din cauza constructiei, nu se poate folosi de proprietate si nici nu-si poate primi redeventa din concesiune, asa cum a dispus primarul Calafatului atunci cind i-a recunoscut Sandei Danciulescu dreptul de proprietate. Ca atare, terenul este al Danciulestilor, iar hotelul al Popestilor si nici una dintre parti nu vrea sa faca o concesie, pentru a pune lucrurile in ordine. Pentru ca Gica Popescu nu a inteles schimbarea de proprietar ca pe ceva firesc, se cramponeaza sa nu recunoasca faptul ca trebuie sa plateasca redeventa proprietarului terenului, si nu consiliului local, care, prin emiterea deciziei primarului, si-a declinat competenta. Proprietara pamintului ar fi dispusa sa-i vinda lui Popescu terenul in conditiile stabilite de ea, si nu neaparat la pretul pietei. Pentru ca nimeni nu vrea sa cedeze, s-au iscat si niste procese care-i poarta pe combatanti prin salile instantelor de judecata. V. Sfredel, imputernicitul proprietarei de drept a pamintului, a cerut instantei sa desfiinteze actul de vinzare-cumparare a cladirilor demolate de Popescu in anul 1992. Instantele au dat dreptate cind unuia, cind altuia, in asa fel incit V. Sfredel a mutat procesul la Strasbourg, dupa ce in România a epuizat toate caile de atac. De acolo asteapta in fiecare zi izbavirea si dreptatea prin care nepoata Naiculestilor din Calafat sa fie repusa in drepturi.


Gica Popescu a platit cui nu trebuia


Viceprimarul Calafatului, Adelica Vasile, confirma ca Gica Popescu a platit redeventa cui nu trebuie. „M-am interesat la contabilitate si, intr-adevar, Gica Popescu ne-a virat intr-un cont suma de 90 de milioane de lei pe care noi nu o putem socoti redeventa, pentru ca nu mai avem contract de concesiune cu el. De ce nu se intelege cu proprietara de drept a pamintului, nu stiu si este o chestiune care-i priveste“, a declarat viceprimarul. De altfel, vechiul contract de concesiune incheiat in 1992 pe o perioada de 25 de ani, intre Gica Popescu si Consiliul Local Calafat, avea stipulata o clauza conform careia, daca redeventa nu este platita trimestrial, atunci contractul poate fi considerat nul de drept. Pentru ca actuala proprietara s-a subrogat in drepturile cuvenite consiliului inca din anul 2004, ar trebui sa-si primeasca redeventa si sa uzeze de clauzele contractuale ramase in vigoare. De la intrarea in proprietatea terenului a Sandei Danciulescu a trecut mai bine de un an si proprietarul hotelului, care-i foloseste pamintul, nu plateste nimic. Intrebarea este pina cind? Am dorit sa prezentam si pozitia fostei glorii a fotbalului românesc, Gica Popescu, fata de acuzele care i se aduc, dar, pentru ca nu a raspuns la desele apeluri telefonice, ne-am bazat documentarea pe acte prezentate de alte parti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS