11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul justitiei considera ca senatorii au votat impotriva interesului României

Ministrul justitiei considera ca senatorii au votat impotriva interesului României

Monica Macovei, ministrul justitiei, a criticat aspru votul de miercuri al Senatului pentru modificarea Legii privind controlul averii demnitarilor. Ministrul a declarat ieri ca senatorii au votat impotriva intereselor tarii. „Senatorii au votat practic impotriva interesului acestei tari, care are nevoie de mecanisme eficiente in lupta impotriva coruptiei. Senatul a votat astfel impotriva integrarii României in Uniunea Europeana, impotriva opiniei publice din România“, a spus ministrul justitiei.


Amendarea legilor privind averile si interesele demnitarilor a fost unul dintre obiectivele anuntate de Macovei la preluarea mandatului de ministru, obiectiv necesar in indeplinirea conditiilor cerute de oficialii europeni pentru inchiderea Capitolului 24 Justitie si Afaceri Interne. Monica Macovei a mai spus ca Legea privind averile si interesele demnitarilor a fost apreciata la Bruxelles in forma promovata de Ministerul Justitiei.


Monica Macovei spera ca legea sa revina la forma initiala, dupa ce va trece de Camera Deputatilor. „Ministerul Justitiei va sustine in continuare legea asa cum a fost adoptata de guvern. Singura concesie pe care o vom face va fi in sensul inaspririi prevederilor legale“, a mai spus ministrul.


Legea privind controlul averii demnitarilor nu este un moft al Ministerului Justitiei sau al guvernului, ci reprezinta un instrument necesar de control si de lupta impotriva coruptiei. Prin modificarile pe care senatorii le-au adus acestei legi nu au facut decit sa o transforme intr-o „gluma, intr-o lege a secretizarii averilor“.


Senatul a votat ca declaratiile de avere sa nu includa valoarea bunurilor mobile si veniturile copiilor si sa nu fie considerate acte publice supuse legii penale in caz de inexactitati. Senatorii au mai scos din formularul de avere si precizarea valorii de impozitare a terenurilor si cladirilor detinute.


Ministrul justitiei a mai spus ca Senatul a votat impotriva mentionarii valorii estimate a bunurilor mobile (colectii de arta, bijuterii), astfel ca, la finalizarea mandatului unui demnitar, magistrat sau functionar nu se va sti daca acesta a obtinut sau nu ilicit bunuri. „La inceput de mandat pot declara ca detin o casa, o bojdeuca, iar la sfirsit de mandat pot avea o vila. Daca nu vom avea trecuta rubrica privind valoarea constructiei, nu vom sti, la sfirsitul mandatului, valoarea casei“, a spus Monica Macovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS