10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDialog deschis intre presedintii României si Ucrainei

Dialog deschis intre presedintii României si Ucrainei

Presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko s-au intilnit ieri la Palatul Cotroceni, unde au purtat discutii privind relansarea relatiilor bilaterale, in plan politic si economic, fara sa evite insa subiectele tensionate precum canalul Bistroe sau Insula Serpilor. Cei doi au discutat si despre conflictul transnistrean, avind o pozitie comuna in privinta solutionarii acestuia, punct de vedere pe care il vor sustine astazi la Chisinau, la reuniunea GUUAM, unde România are rol de observator.


Presedintele ucrainean a declarat ca GUUAM este o structura importanta, care poate deveni un model in privinta securitatii regionale si a stabilitatii. Conflictul transnistrean va fi una dintre temele principale ale reuniunii de astazi.


„Sint convins ca aceasta pozitie va fi ascultata. România si Ucraina pot sa aiba un rol esential in reglementarea problemei transnistrene“, a spus presedintele ucrainean.


Presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko au stabilit formarea unei „comisii Iuscenko-Basescu“, in cadrul careia vor functiona trei comitete: unul pentru conflictul transnistrean, pentru minoritatea româna din Ucraina si cea ucraineana din România si pentru canalul Bistroe. In acelasi timp, vor fi redeschise discutiile in legatura cu delimitarea platoului continental.


Cei doi presedinti isi propun sa rezolve toate aceste probleme pe cale bilaterala, pina la sfirsitul acestui an, iar solutiile propuse vor avea la baza inclusiv principiile europene, tinind cont ca România va semna luni Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, iar Ucraina doreste sa devina membra a UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS