21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonica Macovei i s-a lipit de suflet presedintelui Basescu

Monica Macovei i s-a lipit de suflet presedintelui Basescu

In disputa surda dintre ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, presedintele o prefera deocamdata pe Monica Macovei. Presedintele Traian Basescu i-a anuntat ieri pe membrii CSM ca Monica Macovei are toata sustinerea sa si a Aliantei PNL-PD si ca in nici un caz nu va fi inlocuita in functie. De aceea, seful statului le-a cerut „sa renunte la orgolii“ si sa colaboreze cu ministrul justitiei, de asemenea prezent la sedinta.


„Gasiti o formula de colaborare“, aceasta a fost „rugamintea amicala“ pe care Traian Basescu le-a adresat-o magistratilor din CSM. In acel moment, unul dintre membrii Consiliului a intervenit, spunind ca si CSM ar dori sa se bucure de sustinerea presedintelui tarii. Basescu a raspuns ca CSM are sustinere „apriori“, dar ca „ti se lipesc de suflet“ institutiile eficiente. „Deocamdata, eficienta am remarcat la ministrul justitiei“, a adaugat Traian Basescu, precizind ca a primit semnale in acest sens atit in tara, cit si la Bruxelles. El a mai spus ca in privinta altor compartimente ale justitiei nu are acelasi feed-back.


Presedintele a precizat ca el considera justitia independenta si o trateaza ca atare, astfel ca, de la preluarea mandatului de sef al statului, nu si-a permis sa dea nici un telefon vreunui magistrat. „Nu vreau sa domin justitia, nu vreau sa o influentez, vreau sa functioneze“, a adaugat Traian Basescu.


„Viata ne obliga, cel putin in acest stadiu, sa gasim formula de cooperare intre puterea executiva – Ministerul Justitiei, si puterea judecatoreasca – CSM. Formula de colaborare, nu de subordonare. Dupa ce rezolvam problemele din justitie, va asigur ca nu va mai cer sa colaborati“, a declarat presedintele Basescu. El a spus ca trebuie gasita o formula de colaborare care presupune inclusiv renuntarea la orgolii. „Stiu ca la dumneavoastra e ca la medici – fiecare spune: «Eu sint cel mai destept jurist»“, a mai afirmat presedintele. Traian Basescu a precizat ca a avut de-a face in viata sa cu multi juristi si ca toti iti spun ce nu se poate face. „Haideti sa gasim o formula pentru a vedea ce se poate face pentru rezolvarea problemelor“, a adaugat seful statului.


Membrii CSM vor raspunde cu functiile


In cadrul aceleiasi sedinte, presedintele Traian Basescu le-a cerut membrilor CSM sa isi asume responsabilitatea pentru ducerea la indeplinire a sarcinilor ce le revin in privinta planului de actiune privind reforma sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007. Seful statului a propus ca nerealizarea obiectivelor de care raspunde fiecare membru sa duca la revocarea din cadrul Consiliului. „Asumarea raspunderii este cheia succesului. Si mie, si populatiei ne-ar da confort sa stim ca in CSM sint oameni care-si asuma raspunderea. Raspunderea colectiva nu mai functioneaza. Trebuie ca fiecare in parte sa fie responsabil de ceea ce face“, a subliniat Traian Basescu.


Presedintele a propus in acest fel scoaterea responsabilitatii „din sistemul birocratic tipic românesc“ si delimitarea responsabilitatilor fiecarui membru in parte. Traian Basescu nu considera ca in cadrul sedintei CSM magistratii s-au impotrivit propunerii sale. „Nu mi se pare ca exista rezistenta, ci cred ca exista un mod de lucru cu care s-au obisnuit. Li se cere pragmatism si sint convins ca vor avea solutii mult mai pragmatice. Nici nu le pot impune, pentru ca justitia este o putere independenta, dar sint convins ca vom gasi o solutie de responsabilizare. Oricine trebuie sa plateasca cu functia neatingerea performantelor“, a declarat, la finalul sedintei, Traian Basescu.


Intrebat daca aceasta regula trebuie aplicata si sefului PNA, Ioan Amarie, presedintele Basescu a precizat ca „trebuie schimbata legea de functionare a PNA“ si i-a rugat pe ziaristi sa nu-l puna sa declare lucruri pe care oricum nu le va spune. „Sase luni las lucrurile sa mearga“, a subliniat seful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS