10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Inundatii in Oltenia

Precipitatiile cazute in ultima perioada in judetul Mehedinti au provocat pagube importante, iar apele Dunarii au inundat terenurile agricole din zonele riverane. Peste 40 de hectare de pasune se afla sub ape in localitatea Pristol, 100 de hectare la Girla Mare, iar in comuna Salcia 200 de hectare de izlaz si 30 de hectare teren arabil au fost inundate. Precipitatiile cazute in ultima perioada au afectat si arterele rutiere din judet. Sapte drumuri judetene au fost inchise circulatiei. Este vorba despre DJ 607B, pe sectorul Bunoaica-Ciresu, DJ 671A Craguiesti-Ilovat, DJ 671E Valea Copcii, DJ 607 Strehaia-Circeni, DJ 670 Balta-Isverna, dar si pe sectorul cuprins intre localitatile Almajel si Vladaia. Pe alte trei drumuri se circula doar pe un singur fir, iar mai multe poduri si podete au fost afectate de viituri. Pe piriul Ghelmegioaia, afluent al riului Husnita, s-a constatat o crestere brusca a nivelului, din cauza precipitatiilor abundente. In satul Ghelmegioaia au fost inundate 29 de anexe gospodaresti, patru hectare de tern arabil, dintre care doua hectare de gradini. Ieri, in jurul orei 12.00, la Corcova, pe riul Cosustea, a fost depasita cu 38 cm cota de atentie.


Zeci de hectare de finete si pasune sint sub ape


Precipitatiile cazute in ultimele zile au facut ca si debitul Dunarii sa creasca, iar unele zone sa fie inundate. In zona garii din Calafat au fost inundate curtile a doua locuinte si depozitul DCA, pagubele fiind minime.


Doua linii dezafectate de cale ferata din depoul Calafat au fost acoperite de apa, dar circulatia feroviara nu a fost afectata. Soseaua Calafat – Ciupercenii Vechi a fost inundata pe doua portiuni, in lungime de 150 de metri. In aceasta zona, circulatia se desfasoara cu dificultate si numai cu masini de tonaj greu. Pentru a se evita blocajele, conducatorii auto pot folosi o ruta ocolitoare. In Lunca Dunarii au fost acoperite de ape peste 60 de hectare de finete si 20 de hectare de pasune.


La Bechet, apa a ajuns in port si pe calea de acces din vama catre bac, circulatia desfasurindu-se normal, pe un singur fir.


La digurile de la Dunare nu sint probleme. Pe riul Jiu, nivelurile au fost in crestere cu sase pina la 59 cm, iar la Racari a fost depasita cota de atentie cu 42 cm. Echipe cu personal de specialitate de la Directia Apelor Jiu Craiova s-au deplasat la fata locului pentru a monitoriza permanent fenomenele din zona. Pe celelalte riuri din Dolj, nivelul a crescut cu 1 pina la 86 cm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS