16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii doljeni nu dau doi bani pe legislatia de mediu

Patronii doljeni nu dau doi bani pe legislatia de mediu

• In primele trei luni din 2005, Garda de Mediu Dolj a dat amenzi de aproape un miliard de lei • Comisarul-sef Ion Petrisor avertizeaza ca multe firme vor da faliment daca nu respecta legislatia in domeniu • Crematoriile spitalelor din Filiasi, Segarcea, Calafat si Bailesti vor fi inchise anul acesta daca nu trec prin procesul de modernizare


Ignoranti, recalcitranti si rau-voitori atunci cind vine vorba despre plata taxelor de mediu. Asa ar putea fi caracterizati patronii societatilor comerciale din Dolj, care au dat mari batai de cap comisarilor Garzii de Mediu plecati pe teren in ultimele trei luni, pentru a vedea cum sint respectate directivele europene in domeniu, dat fiind termenul scurt de aplicare a acestora pina la preconizata aderare la Uniunea Europeana. 188 de societati comerciale au intrat in focurile controalelor, o parte dintre ele iesind „sifonate“ rau dupa intilnirea cu reprezentantii Garzii de Mediu, care au aplicat amenzi contraventionale de aproape un miliard de lei.


Conform spuselor comisarului-sef, Ion Petrisor, amenzile au fost acordate pentru nerespectarea legislatiei de protectie a mediului referitoare la masurile de prevenire si limitare a poluarii si retinere a poluantilor la sursa, depasirea nivelului maxim de zgomot, nerespectarea legilor de colectare, valorificare si eliminare a deseurilor, nesolicitarea si lipsa autorizatiilor de mediu, neachitarea obligatiilor de plata la fondul de mediu si nerespectarea regimului uleiurilor uzate. Din suma totala de 999 de milioane de lei amenzi aplicate, 500 de milioane s-au datorat neplatii obligatiilor catre fondul de mediu. Mare parte dintre neregulile descoperite de comisari s-au datorat faptului ca patronii societatilor amendate au considerat ca repectarea normelor de mediu este mai mult un moft decit o obligatie de care trebuie sa tina seama.


In felul acesta, o serie de programe aflate in derulare ar putea fi periclitate daca situatia din Dolj s-ar generaliza si in celelalte judete din tara. De exemplu, comisarii doljeni au gasit nereguli in ceea ce priveste plata la fondul de mediu, bani din care se subventioneaza cele 30 de milioane de lei acordate de stat pentru cumpararea unei masini noi in schimbul casarii celei vechi. Chiar daca sursele de finantare au fost deja alocate, pe termen mediu si lung atitudinea patronilor ar putea pune in pericol eventualele programe de reducere a poluarii convenite cu UE.


Crematoriile din Craiova – gura de oxigen pina in 2008


Pentru ca România nu sta pe roze la capitolul mediu, autoritatile au inceput in ianuarie o actiune de reglementare a situatiei crematoriilor aflate in functiune. Incepind cu 1 ianuarie 2005, s-a dispus sistarea activitatii si sigilarea crematoriului de la Centrul de Sanatate Dabuleni, in prezent deseurile anatomice fiind aduse la crematoriul de la Spitalul de Urgenta din Craiova, iar cele periculoase si infectioase, la unul de pe raza judetului.


Activitatea de la cele doua unitati este aprobata doar temporar, pina in 2008, dupa aceasta data trebuind sa-si inchida portile sau sa construiasca alte crematorii, care sa respecte normele europene.


Nu la fel de norocoase sint crematoriile de la spitalele Filiasi si Segarcea sau cele de la Calafat si Bailesti, care vor fi inchise in cursul acestui an in cazul in care nu vor fi modernizate, urmind ca si cele din Craiova sa fie inchise treptat. „Cei de la Uniunea Europeana au inteles ca e nevoie de timp pentru ca normele de mediu sa fie la nivelul celor din UE. Pina in 2012, legislatia trebuie implementata. Asta va insemna eforturi financiare din partea societatilor comerciale si nu este exclus ca unele dintre ele sa dea faliment, deoarece costurile nu sint mici“, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Ion Petrisor.


Substantele toxice din Dolj au luat calea Germaniei


Daca pina acum legislatia de mediu era aplicata mai mult dupa ureche, unele dintre prevederile sale fiind vechi de zeci de ani, in curind aceasta se va armoniza si va ajunge la parametrii europeni. De exemplu, conform unei hotariri de guvern, dezmembrarile de autoturisme se vor face pe grupe de materiale si componente, si nu la intimplare, ca pina acum. Mai nou, substantele toxice lichide si solide provenite din activitatea fostelor CAP-uri vor lua calea Germaniei, unde vor fi transportate, pentru a fi distruse. „In Dolj, de la fostele CAP-uri s-au strins 7.300 de kilograme de substante solide si 8.600 de kilograme de substante lichide care vor ajunge in Germania, pentru a fi distruse, cu ajutorul unor fonduri PHARE.


Substantele au fost strinse in ultimii patru ani, iar transportul, care va dura aproximativ doi ani, va incepe in 2005“, a precizat Ion Petrisor. In felul acesta, Doljul spera sa scape de o parte din deseurile toxice, care, depozitate in conditii improprii, ar putea prezenta pericol pentru sanatatea populatiei. Intr-o situatie deosebita se gasesc societatile industriale mari, gen Electroputere sau Termocentralele Isalnita, care va trebui sa investeasca sume considerabile pentru respectarea normelor de poluare. In prezent, acestea lucreaza dupa anumiti coeficienti stabiliti in urma cu zeci de ani, atunci cind au luat fiinta respectivele societati, care trebuie actualizati.


Problema cea mai mare sint banii, pentru ca, indiferent daca respecta normele de depozitare sau colectare a deseurilor, acestea trebuie distruse, iar acest lucru se poate face doar in strainatate, deci e nevoie de bani pentru transport. In ultimii ani, distrugerea deseurilor a devenit o activitate intensa si profitabila in UE, semn ca occidentalii stiu sa faca bani din orice. Actiunile demarate de Garda de Mediu ar trebui sa-i puna pe ginduri pe patronii doljeni, care, pe linga fondurile necesare dezvoltarii firmei, vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar si pentru respectarea legislatiei mediului, chiar daca momentan acest lucru li se pare doar un moft.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS