10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarturisiri de dincolo de gratiile Sectiei de psihiatrie

Marturisiri de dincolo de gratiile Sectiei de psihiatrie

Departe de rude si prieteni, persoanele labile psihic privesc lumea din spatele zabrelelor ruginite. Privati de orice bucurie, multi se chinuiesc sa reziste inchisi intre patru pereti, legati cu curele sau in camasi de forta. Unii incearca sa-si puna capat vietii, iar altii tinjesc dupa o mingiiere sau dupa o tigara. Cu minte de nebun si cu suflet de copil, bolnavii internati la psihiatrie au invatat dincolo de gratii ca viata este o lupta permanenta. Din dorinta de a se vindeca, pacientii se roaga in fiecare zi la icoanele din saloane, sperind ca intr-o zi vor putea gusta din nou libertatea.


Pe holurile Sectiei I de psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean nr. 2 din Rimnicu Vilcea este o liniste apasatoare, chiar si in mijlocul zilei. Singurii care se plimba pe coridoare sint medicii si ingrijitorii. Saloanele sectiei gazduiesc peste 120 de oameni care sufera de diferite afectiuni psihice. Cind se deschid usile saloanelor, bolnavii se uita atent la cel care intra si se feresc sa vorbeasca, de teama sa nu le faca cineva rau. Pacientii internati in sectie pot sa isi pastreze citeva „amintiri de afara“. In schimb, nu au voie sa tina in preajma lor obiecte ascutite, cu care si-ar putea face rau. Intre patru pereti, bolnavii nu impart decit citeva paturi, niste noptiere din metal si icoanele la care se roaga. Intr-o suferinta care doare, pacientii striga adesea dupa ajutor si se agata de halatele medicilor, in speranta ca vor obtine putina afectiune si atentia de care au nevoie. Multi dintre ei nu stiu cine sint si de unde au venit. Unii bolnavi aflati in stare de delir, care dureaza citeva saptamini, se cred mintuitorul Iisus sau Napoleon. Cel mai bun medicament pentru ei este optimismul. Desi sint marginalizati, bolnavii fac eforturi considerabile sa-si recapete pofta de viata. Pentru asta, femeile culeg flori pe care apoi le asaza linga pat. Majoritatea pacientilor s-au infratit si, desi nu vorbesc despre lucrurile care le-au marcat viata, isi ocupa timpul cu diferite activitati. Vara, bolnavii ies afara pe banci si fredoneaza cintece populare, in timp ce altii danseaza. Pacientii sint vizitati frecvent de rudele lor si primesc cadouri. Cei mai multi dintre ei petrec ani buni in spital. De sarbatori, femeile au parte de un tratament special, pentru ca in sectie vin coafeze care sa le infrumuseteze.


Profesori, ingineri si cadre medicale – pacientii Sectiei de psihiatrie


In sectie sint internate persoane care provin din toate categoriile sociale. In prezent, in spital sint tratati fosti medici sau asistente, ingineri si profesori. La Spitalul nr. 2 sint internati atit tineri, cit si virstnici, ramasi singuri pe lume. Doctorii le vorbesc pacientilor pe un ton cald, pentru a le da senzatia ca sint permanent ocrotiti. „Este foarte important ca tratamentul psihiatric sa fie impletit cu atentia medicala. Asta ii face pe pacienti ca la externare sa fie integrati social, familial si profesional“, a precizat Lucia Preda, medicul-sef al Sectiei I de psihiatrie. Fiecare pacient are povestea vietii lui. Intr-un salon este internat un tinar psiholog, care a avut grave probleme psihice. Atunci cind este intrebat ceva, pacientul zimbeste, priveste atent si raspunde: „Mi-am luat pastilele si le voi lua si deseara. Am fost cuminte, iar acum mi-e mai bine“. Cazuistica sectiei evidentiaza faptul ca afectiunile capata de multe ori forme severe, insa predominante sint cazurile de schizofrenie. La internare, multi dintre bolnavi incearca sa se sinucida, motivind ca nu au pentru ce sa mai traiasca. Starea afectiva a pacientilor este zdruncinata de cele mai multe ori de evenimente din viata de familie si profesionala, lucru care conduce treptat la scaderea energiei vitale. Totusi, pacientii de la neuropsihiatrie ar avea nevoie de conditii speciale de recuperare. „Ne-ar trebui o sala in care sa se faca meloterapie sau artterapie. Asta i-ar ajuta pe bolnavi sa infrunte mai usor afectiunile de care sufera“, a afirmat medicul-sef Lucia Preda.


Camera agitatilor, o adevarata inchisoare


Medicii spun ca uneori au fost atacati de bolnavi. Initial, acestia refuza orice colaborare si au impresia ca toata lumea vrea sa le faca rau. Medicii povestesc ca un pacient i-a amenintat o data cu o sticla sparta, chiar in timpul sedintei de consiliere. Alt caz a fost acela in care un bolnav a trebuit imobilizat de opt persoane, din cauza agresivitatii. Pentru pacientii periculosi, adusi in special de politie, exista un tratament aparte. Ei sint inchisi pentru o perioada intr-o incapere denumita „camera agitatilor“. In spatele usilor masive de fier cu zabrele si lacate sint inchisi bolnavii care sufera de dementa. Unii sint legati cu curele suedeze de paturi, iar altii stau in camasi de forta. In prezent, in camera agitatilor pentru barbati sint doi pacienti. Unul dintre ei a incercat sa-si omoare mama. Cei doi bolnavi te fixeaza cu privirea, dupa care tipa foarte tare. Desi ai impresia ca vor sa sara la gitul tau, acestia se retrag in fata unui strain, insa sint gata gata sa riposteze. Cea mai mare bucurie este o tigara fumata in fuga, asa ca bolnavii nu ezita sa te traga de mineca si sa-ti ceara tigari. In camera pentru femei sint citeva paciente in virsta. De indata ce se deschide usa de fier, bolnavele se inchina si pling ca niste copii. Si ele traiesc cu gindul ca vor fi eliberate. Altele fac fata cu greu tratamentului si, de multe ori, isi provoaca voma, pentru a nu inghiti pilulele. Curioase din fire, ele iti ating hainele si iti spun cit de bine arati. Altele mai indraznete te iau de mina, te mingiie pe fata si iti promit ca se vor linisti de indata ce vor „pleca“ vocile rele. Cind se vad singuri din nou, pacientii se prind cu miinile de zabrele si te mai invita pe la ei. In saloanele de la etaj se afla citeva femei care fie au fost maltratate de soti, fie au pierdut pe cineva drag.


Ultima pacienta, o tinara prostituata


Linistea apasatoare este intrerupta de fiecare data cind este adus un nou pacient. Ultima venita la psihiatrie este o tinara din Timisoara, gasita de citiva agenti de paza de pe platforma Oltchim. Fata, care nu-si aminteste nici de rudele sale, nici adresa, le-a dat de inteles medicilor ca este bolnava si ca se fereste de cineva. Agitata, in timp ce vorbea cu medicul, tinara isi freca ochii si tremura de emotie. Pacienta nu isi mai amintea cum o cheama si a recunoscut ca a fost o vreme in care s-a prostituat pentru bani. „Am facut si asta, dar nu mereu. Nu am venit decit cu hainele de pe mine, iar la Vilcea m-a adus un baiat pe care nu il cunosc prea bine“, a marturisit tinara. In cazul ei, medicii au decis internarea intr-o rezerva. Exista insa si cazuri fericite, cum ar fi cel al unei tinere, care a fost externata dupa doi ani de tratament. Ea a reusit sa urmeze cursurile unei facultati si acum lucreaza la o importanta firma. Chiar daca nu arata, pacientii de la psihiatrie traiesc cu speranta ca intr-o zi vor fi priviti ca niste oameni normali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS