14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrauda de 320 de milioane la Farmacia TREI F

Frauda de 320 de milioane la Farmacia TREI F

Gestionara punctului farmaceutic din comuna Carpen, trimisa in judecata pentru lipsa in gestiune


Asistenta farmacista Marinela Blidariu, de 28 de ani, din comuna doljeana Carpen, a fost trimisa in judecata, saptamina trecuta, de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova, sub acuzatia de gestiune frauduloasa. In calitate de gestionar al punctului farmaceutic deschis la Carpen de Farmacia TREI F din Craiova, tinara a fost gasita cu lipsuri in gestiune de peste 300 de milioane de lei, in conditiile in care n-a tinut niciodata evidenta medicamentelor pe care le primea de la depozite si le vindea cetatenilor sau Spitalului din Brabova.


Mari nereguli in evidenta medicamentelor avute in gestiune


In aprilie 2001 a fost inaugurat in comuna Carpen un punct farmaceutic al Farmaciei TREI F, ocazie cu care Marinela Blidariu a fost angajata ca asistenta. Potrivit fisei postului, ea avea obligatia sa administreze gestiunea punctului farmaceutic, sa comande medicamentele, sa le receptioneze si sa le depoziteze, sa pastreze curatenia etc.


Asistenta de farmacie Blidariu aproviziona punctul farmaceutic cu medicamente fie de la depozitul OLTDEP, fie din depozitul farmaciei TREI F din Craiova. Dupa cum a declarat in fata anchetatorilor, ea nu a verificat niciodata daca ceea ce primea de la depozit, in urma solicitarilor ei, corespundea cu ceea ce era trecut pe factura sau pe avize. Mai mult, aprovizionarea o facea si prin alte persoane, cum ar fi cumnatul ei, care, atunci cind mai venea pe la Craiova in interes personal, lua de aici si medicamente pentru punctul farmaceutic din Carpen.


Legat de modul in care Marinela Blidariu tinea evidenta vinzarilor de medicamente si a stocului, aceasta a declarat in fata oamenilor legii ca „desi cunosc ca ar fi trebuit sa tin si evidenta cu privire la vinzarea produselor, la stocul ramas si notele de receptie, nu am facut acest lucru, considerind ca acesta trebuia facut de catre contabilitatea sediului central din Craiova, deoarece asa mi s-a spus“.


Haosul in gestiune era asa de mare mai ales din cauza faptului ca Marinela nu avea nici un fel de evidente cu privire la retetele compensate sau gratuite, sustinind ca doar sumele de bani rezultate din vinzari le evidentia zilnic la intocmirea monetarelor, iar pe 15 si 30 ale fiecarei luni le preda la sediul central al firmei, pe baza unui registru de casa. Anchetatorii au retinut ca activitatea defectuoasa a Marinelei Blidariu a fost generata si de modalitatea in care se livrau medicamentele catre Spitalul din Brabova: doar pe baza unui registru, in care se mentionau medicamentele si valoarea lor, fara ca nimeni sa semneze de primire in acest registru.


Marinela sustine ca a fost „lucrata“ de contabilii Farmaciei TREI F


La sfirsitul anului 2002, conducerea Farmaciei TREI F a dispus efectuarea unui inventar la punctul farmaceutic din Carpen. Cu aceasta ocazie, asistenta Blidariu a fost gasita cu o lipsa in gestiune de 272.547.302 lei, pentru ca, la un alt inventar efectuat in februarie 2003, sa se constate ca prejudiciul se ridica, de fapt, la 320.000.000 lei. In aceste conditii, pe 20 martie 2003, conducerea SC FARMACIA TREI F SRL Craiova a depus plingere impotriva angajatei Marinela Blidariu, pentru savirsirea infractiunii de delapidare. Cauza a fost instrumentata de Biroul Cercetari Penale al Politiei municipiului Craiova, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova.


La dosar, conducerea Farmaciei TREI F a atasat la plingerea penala si notele de constatare cu privire la activitatea de la punctul farmaceutic din comuna Carpen pentru perioada aprilie 2001 – februarie 2003, precum si copii ale tuturor facturilor fiscale si avizelor de insotire a marfii. Pe baza acestor acte, politistii au dispus efectuarea unei expertize contabile, avind ca obiect lipsa din gestiunea punctului farmaceutic din Carpen. Conform concluziilor raportului de expertiza, minusul din gestiune se ridica la 310.485.056 lei. Expertii au constatat nerespectarea regulilor de evidenta contabila de catre Marinela Blidariu, consemnind ca „datorita neconducerii registrului-jurnal de gestiune si nici a altei forme de evidenta tehnico-operativa, gestionara Marinela Blidariu nu a cunoscut situatia valorii si starea integritatii stocurilor de marfuri, nu a facut confruntari ale gestiunii de care raspundea cu evidenta condusa de contabilitatea firmei, incalcind atit regulamentul privind aplicarea Legii contabilitatii, cit si HCM nr. 2230/1969“.


Pe tot parcursul urmaririi penale, Marinela Blidariu a sustinut ca nu stie de unde i-a aparut lipsa in gestiune. Mai mult, a mentionat in fata procurorilor ca e posibil sa fi fost „lucrata“ de contabilii Farmaciei TREI F, care ar fi pus-o sa semneze niste facturi pe care nu le-a citit, dar cu ajutorul carora „contabilitatea si-a acoperit anumite probleme financiare prin buna mea credinta“.


Apreciind ca fapta asistentei farmaciste Marinela Blidariu constituie infractiunea de gestiune frauduloasa, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au dispus, saptamina trecuta, trimiterea acesteia in judecata. Daca judecatorii o vor gasi vinovata, Marinela risca pina la cinci ani de puscarie. Farmacia TREI F, prin reprezentantul sau legal, Floarea Mondea, s-a constituit parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului de la punctul farmaceutic din Carpen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS