10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestival folcloric international la Cosova - Bulgaria

Festival folcloric international la Cosova – Bulgaria

In localitatea Cosova din Bulgaria se va desfasura, in perioada 16-17 aprilie 2005, Festivalul Folcloric International „Ziua satului – Sarbatoarea infratirii“.


Concomitent cu aceasta sarbatoare a artei folclorice autentice românesti, va fi vernisata expozitia „Lada de zestre a comunitatilor dunarene“ si va avea loc masa rotunda cu tema „Spiritualitate româneasca. Obiceiuri si traditii populare dunarene“.


Manifestarile sint organizate de Asociatia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni“, in colaborare cu Federatia Patronatelor din Regiunea Oltenia si Uniunea Tinerilor Etnici Români din Bulgaria, in cadrul proiectului „Dunarea – punte a legaturilor culturale traditionale Calafat-Vidin“, finantat prin Programul PHARE CBC Ro-Bg. Festivalul va reuni peste 350 de solisti vocali si instrumentisti din localitatile riverane Dunarii, membri ai ansamblurilor folclorice Cosova, Cudelin, Deleina, Virf, Gimzovo, Bregovo, Balei, Novo Selo, Cernivit din Bulgaria si grupul folcloric Tarnaica din Serbia. România va fi reprezentata de Ansamblul „Oltenasii“ din Basarabi, formatia „Perla Dunarii“ din Calafat si grupul de calusari din Bailesti.


Toate aceste evenimente artistice sint menite, pe de o parte, sa reliefeze traditiile si obiceiurile populare ale românilor de pe cele doua maluri ale Dunarii, iar pe de alta parte, sa genereze posibilitatile de atragere a oamenilor de cultura, a specialistilor in etnografie si folclor si implicarea lor in tezaurizarea valorilor patrimoniale: dansul si cintecul popular autentic, piesele vestimentare traditionale, obiecte mestesugaresti, toate intregind imaginea de altadata a satului românesc si bulgaresc.


Premisa care sta la baza implementarii proiectului „Dunarea – punte a legaturilor culturale traditionale Calafat-Vidin“ o constituie cresterea nivelului de constientizare publica in domeniul cooperarii transfrontaliere, avind in vedere importanta consolidarii schimburilor culturale, existente intre comunitatile dunarene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS