24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmar Hayssam, cercetat pentru crima organizata si spalare de bani

Omar Hayssam, cercetat pentru crima organizata si spalare de bani

In acelasi dosar mai figureaza printre inculpati Omar Mohamad si Mihai Nasture, respectiv fratele si cumnatul lui Hayssam


In dosarul penal cu nr. 276/D/P/2005, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, au dispus ieri punerea in miscare a actiunii penale fata de Omar Hayssam, fratele sau – Omar Mohamad, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, pentru comiterea infractiunilor de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani.


Grup infractional organizat pentru prejudicierea statului


Pe baza probelor de la dosar, anchetatorii au concluzionat ca fratii Omar Hayssam si Omar Mohamad, in calitate de asociati si administratori la firmele din grupul MANHATTAN din Bucuresti, au initiat formarea unui grup infractional organizat, constituit in scopul savirsirii de infractiuni de natura economico-financiara pentru obtinerea de beneficii materiale. In acest sens, dupa ce Omar Hayssam a incheiat contractul de vinzare-cumparare a actiunilor avind ca obiect privatizarea SC FORESTA SA Nehoiu, judetul Buzau, in calitate de presedinte si impreuna cu Gheorghe Iosif – vicepresedinte al Consiliului de Administratie, in perioada octombrie 2001 – iulie 2004 a dispus vinzarea activelor societatii, indeosebi terenuri, pentru a obtine disponibilitati financiare in vederea achitarii unor obligatii catre bugetul de stat. In realitate insa, sumele obtinute din vinzari nu au fost folosite in scopul stabilit initial. In aceeasi perioada, au fost incheiate numeroase contracte de vinzare-cumparare de terenuri si alte active ale societatii privatizate intre SC FORESTA SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional, cum ar fi SC VALVERDE SRL, SC SSANYONG TRADING ROMANIA SRL, SC OPTIL EXIM SRL, SC BEST WOOD NEHOIU SRL, SC DUNAREA INTERNATIONAL SRL si SC MANHATTAN ENTERPRISES SRL.


Utilaj fictiv de 77 de miliarde de lei, plimbat prin mai multe firme


In paralel, in vara anului 2001, Omar Hayssam a avut initiativa infiintarii altei societati, respectiv SC BEST WOOD NEHOIU SRL, care, de fapt, a avut menirea de a prelua atit activele, cit si intreaga activitate si personalul SC FORESTA SA Nehoiu, in conditiile in care Omar, ca actionar majoritar, nu-si achita ratele aferente contractului de privatizare ale acestei societati. Pentru ca in urma instrainarii activelor SC FORESTA NEHOIU SA catre SC BEST WOOD NEHOIU SRL a aparut o creanta a primei societati catre cea de a doua, pentru stingerea acestei obligatii de plata a fost conceput un sistem comercial fictiv prin care SC BEST WOOD SRL a inregistrat in contabilitate achizitia unui utilaj de 77 de miliarde de lei, care, in realitate, nu a existat si care apoi a fost revindut fictiv societatii comerciale FORESTA SA Nehoiu. In luna noiembrie 2004, intre cele doua societati s-a realizat o compensare a datoriilor, cind s-a compensat de fapt creanta reala a SC FORESTA SA NEHOIU, rezultata din vinzarea activelor, si creanta fictiva a SC BEST WOOD SRL fata de prima societate, rezultata din vinzarea fictiva a utilajului.


In sarcina lui Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, procurorii au retinut ca si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele in cadrul carora a fost asociat/administrator pentru a fi spalate sumele de bani obtinute in mod ilicit prin activitatea grupului infractional. Totodata, el este acuzat ca a intocmit documente pentru a da o aparenta licita acestor sume.


Cu exceptia lui Omar Hayssam, care este arestat in alt dosar, si a fratelui sau, Omar Mohamad, cercetat in lipsa, procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore fata de Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture, urmind ca toti cei patru inculpati sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva (mandat de arestare in lipsa pentru Omar Mohamad).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS