10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii solicita retrocedarea monedelor de aur confiscate abuziv de comunisti

Oltenii solicita retrocedarea monedelor de aur confiscate abuziv de comunisti

Autoritatile au decis sa reglementeze situatia celor carora li s-au confiscat obiecte confectionate din metale pretioase. Peste 160 de persoane din judetul Olt s-au adresat pina acum Tribunalului Olt pentru a-si recupera de la Banca Nationala a României monedele de aur confiscate abuziv in timpul regimului comunist. Georgeta Istrate, purtatoarea de cuvint a Tribunalului Olt, a spus ca, pina in prezent, 161 de persoane s-au adresat instantelor judecatoresti din judet cu cereri de restituire a bunurilor confectionate din metale pretioase, care le-au fost confiscate de autoritatile comuniste in anii ’50-’60. Cele mai multe solicitari s-au inregistrat la Slatina.


„Dintre cele 161 de dosare depuse in acest sens au fost admise in parte doar sapte, 73 au fost respinse ca neintemeiate, iar restul sint inca pe rolul instantelor de judecata. Cantitatea de aur restituita celor care au dovedit ca au dreptate s-a ridicat la 7,5 kg“, a spus Georgeta Istrate, care a precizat ca, acolo unde nu s-a putut efectua restituirea in natura a bunurilor confiscate, in majoritate monede, statul a rasplatit cu bani persoanele in cauza. Valoarea aproximativa restituita pina in prezent in baza hotaririlor judecatoresti s-a ridicat la 603.114.776 lei.


In general, oltenii au solicitat sa li se restituie, in natura, monede, salbe si cocosei de aur, franci francezi, ducati Napoleon, ducati si galbeni austrieci, lire otomane, monede din timpul lui Franz Iosif (1915), monede unguresti etc. Au fost cazuri de restituire de monede jubiliare. Georgeta Istrate a precizat ca, deocamdata, nimeni nu a solicitat restituirea de obiecte cu valoare de patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS