10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele sint somate sa-si plateasca datoriile

Spitalele sint somate sa-si plateasca datoriile

Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a anuntat printr-un comunicat de presa ca pina la sfirsitul acestei luni vor fi platite toate datoriile acumulate de spitale in cursul anilor 2003 – 2004 catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. Toate datoriile, se arata in comunicat, vor fi suportate de unitatile sanitare din veniturile realizate in cadrul contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate in anul 2005. Unele dintre datorii provin din anul 2003, altele reprezinta angajamente ale anului 2004 care trebuia platite in termen de 180 de zile, respectiv 60 de zile in 2004 , iar alte datorii sint in termenul legal de plata, adica platibile in anul 2005.


La nivelul judetului Dolj, datoriile spitalelor se apropie de 96 de miliarde de lei, dintre care 83,5 miliarde de lei sint acumulate in 2004. Cele mai mari debite le are Spitalul de Urgenta Craiova, care are de platit furnizorilor de medicamente si materiale sanitare 82,2 miliarde de lei, numai in 2004.


Pentru achitarea datoriilor, si nu numai, unitatile sanitare au solicitat inca de la incheierea contractelor pe 2005 o suplimentare a fondurilor la urmatoarea rectificare bugetara, insa pina acum nu au primit nici un raspuns. „Suplimentarea bugetului a fost solicitata tinindu-se cont si de alte aspecte, cum ar fi cheltuielile efectuate de unitatile sanitare in primul trimestru al acestui an, indexarea salariilor prevazuta a se aplica din luna octombrie, insuficienta fondurilor alocate pentru tichetele de masa. Noi am primit aceste solicitari si le-am inaintat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, insa nu am primit pina acum nici un raspuns“, a precizat Cristina Moraru, director general al CAS Dolj.


Cum isi vor plati spitalele datoriile catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare ramine in aceste conditii un mare mister, mai ales ca ministrul sanatatii a amenintat ca nu se va mai face nici o concesie rau-platnicilor, care vor fi sanctionati daca nu isi vor plati datoriile la termen, si a desemnat directiile de sanatate publica sa se ocupe cu supravegherea platii datoriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS