11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul director al DGFP Bihor, trimis in judecata de PNA

Fostul director al DGFP Bihor, trimis in judecata de PNA

• Ioan Lascau si-a aprobat restituiri de TVA pentru Mercedesul personal si vila pe care si-o construia • Acuzatiile procurorilor includ savirsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani, bancruta frauduloasa, evaziune fiscala, fals si abuz in serviciu


Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Lascau, consilier de preaderare in cadrul Ministerului Finantelor Publice, fost director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, acuzat de luare de mita, spalare de bani, instigare la bancruta frauduloasa, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, abuz in serviciu contra intereselor publice si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite. Prin infractiunile de coruptie comise, astfel cum au fost retinute de PNA, Lascau a prejudiciat partile vatamate si statul român cu circa zece miliarde de lei, faptele fiind cu atit mai grave cu cit au fost savirsite in exercitarea atributiilor de serviciu, care presupuneau protejarea bugetului de stat si a banului public. Din probele adunate la dosar, anchetatorii au concluzionat ca Ioan Lascau a pretins si primit cu titlu de mita, in cursul anului 2003, diverse bunuri si servicii in valoare de peste 400 de milioane de lei de la un om de afaceri din Oradea, pentru a nu efectua controale la firmele acestuia si pentru avizarea favorabila a unor cereri privind reesalonarea unor datorii.


Afaceri cu spatii comerciale


In luna februarie 2001, Lascau a participat la o licitatie organizata de AVAB Bucuresti, in calitate de mandatar al unei societati comerciale (folosita drept paravan), achizitionind un spatiu in favoarea DGFP Bihor. In octombrie, acelasi an, societatea a revindut imobilul respectiv unui membru al familiei Lascau, fara ca operatiunea sa fie inregistrata in contabilitate. Spatiul comercial a fost revindut in luna august 2002, de data aceasta catre o banca din Oradea, intreaga valoare de zece miliarde de lei fiind transferata in contul lui Lascau. Un an mai tirziu, tot Lascau l-a determinat pe administratorul societatii de care fusese mandatat sa se sustraga de la plata obligatiilor fiscale, prin neinregistrarea in contabilitate a cumpararii si revinzarii spatiului comercial din Oradea. Prejudiciul rezultat din nedeclararea la organele fiscale a celor doua tranzactii este estimat la un miliard de lei, reprezentind impozit pe profit, majorari si penalitati.


Banii obtinuti din instrainarea repetata a imobilului au fost folositi pentru cumpararea unui apartament, a unui autoturism Mercedes, precum si pentru alte plati efectuate in interes personal, manoperele fiind destinate sa ascunda adevarata natura a sumelor rezultate din infractiuni de efectuare de operatiuni comerciale incompatibile cu functia.


Restituiri ilegale de TVA pentru propriul buzunar


In perioada aprilie – mai 2003, tot in calitate de director executiv al DGFP Bihor, Ioan Lascau a dispus efectuarea, in regim de urgenta, a unui control la o societate administrata de cumnatul sau, folosita, de asemenea, ca paravan, si a aprobat o rambursare de TVA catre aceasta firma, in suma de aproximativ 300 de milioane de lei, desi cunostea ca operatiunile din care rezulta acest drept (cumpararea autoturismului de lux si a imobilului din Oradea) au fost efectuate de el, si nu de societate. Prin aceasta infractiune, bugetul de stat a fost fraudat cu suma de 300 de milioane de lei, banii fiind ridicati chiar de directorul Lascau.


Pe baza actelor de urmarire penala, procurorii anticoruptie au stabilit si faptul ca, in perioada decembrie 2002 – martie 2003, Lascau si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, aprobind, cu stiinta, in mod nelegal, restituirea sumei de 318.740.000 de lei cu titlu de TVA, aferenta constructiei locuintei sale, in baza unor documente justificative false. La dosarul cererii de restituire au fost depuse cinci facturi false, privind aprovizionarea cu materiale de constructii si prestarea de servicii executate de doua societati comerciale, documentele fiind obtinute tot de directorul Lascau. Valoarea totala inscrisa in cele cinci facturi false era de aproape doua miliarde de lei, in conditiile in care lucrarile la imobil au fost executate de alti agenti economici, iar materialele au fost obtinute fara sa fie platite.


Frauda in dauna institutiei pe care o conducea


De asemenea, procurorii anticoruptie au retinut ca in perioada aprilie – mai 2003 Lascau a impiedicat urmarirea unei creante in valoare de un miliard de lei pe care o firma din Oradea – aflata in procedura de faliment si in lichidare judiciara la DGFP Bihor – o avea fata de alt agent economic. In plus, a solicitat administratorului firmei aflate in dificultate eliberarea unei chitante false care sa ateste incasarea sumei respective, in timp ce persoanei care asigura contabilitatea agentului economic i-a impus sa inregistreze efectuarea platii cu o data anterioara. Falsificarea chitantei fiscale a avut ca scop fraudarea creditorului firmei aflate in lichidare judiciara, in fapt, chiar Directia Generala a Finantelor Publice Bihor.


Din probele administrate in cauza, anchetatorii au stabilit ca Ioan Lascau are o avere mobila si imobila care depaseste contrastant veniturile sale de functionar public. In perioada in care a fost angajatul DGFP Bihor, directorul Lascau a achizitionat patru case, doua apartamente, doua automobile de lux, bijuterii etc. La perchezitia domiciliara efectuata de procurorii anticoruptie s-au gasit, de asemenea, 20.000 de dolari si 8.000 de euro, precum si depozite bancare de peste zece miliarde de lei. Pentru aceste motive, PNA urmeaza sa sesizeze Comisia pentru Controlul Averilor. Pe tot parcursul urmaririi penale, Lascau a fost dat in consemn la frontiera. Dosarul cauzei a fost trimis spre solutionare Tribunalului Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS