22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmar Hayssam afla astazi daca va fi liber

Omar Hayssam afla astazi daca va fi liber

Tensiune maxima in cazul cetateanului strain arestat pentru infractiuni economice, dar care, se pare, are legatura si cu rapirea jurnalistilor la Bagdad. Controversatul afacerist Omar Hayssam nu stie inca daca va fi cercetat in stare de libertate, asa cum au solicitat aparatorii sai. Curtea de Apel Bucuresti a aminat cu 24 de ore pronuntarea sentintei, dupa ce ieri s-a judecat recursul formulat impotriva mandatului de arestare preventiva, emis la inceputul saptaminii trecute. Judecatorii incearca sa afle daca sirianul este, intr-adevar, actionar majoritar la grupul de firme Manhattan.


Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie ieri cererea avocatului lui Omar Hayssam privind punerea in libertate a omului de afaceri româno-sirian arestat pentru infractiuni economice, o decizie in acest sens urmind sa fie luata astazi. In noaptea de 5 spre 6 aprilie, Hayssam a fost retinut pe baza de ordonanta de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa ce a fost audiat intr-o unitate a Serviciului Român de Informatii. El face obiectul dosarului 275/P/2003 si este acuzat, alaturi de mai multe persoane, de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, fapte soldate cu un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari.


Afaceristul sirian a declarat ca nu este implicat in rapirea ziaristilor si ca nu stie unde sint tinuti ostatici. Hayssam neaga si ca ar fi vinovat de infractiunile economice de care a fost acuzat si spune ca nu are nici o legatura cu afacerea pe care procurorii o cerceteaza. Din acest motiv, Hayssam a spus ieri judecatorilor ca este de acord sa fie confruntat cu cei care au facut denunturi impotriva lui, pentru a-si putea demonstra nevinovatia. Si avocatii sirianului spun acelasi lucru. Hayssam nu poate fi acuzat de nici una dintre faptele puse in discutie de procurori atita timp cit el nu a semnat nici un act si nici nu avea functia de presedinte al grupului de firme Manhattan, asa cum spun anchetatorii. In plus, avocatii au depus la dosar o serie de documente care atesta faptul ca Omar Hayssam este bolnav psihic si ca nu poate sta in arest din cauza bolii.


Rapirea din Irak, subiect tabu


Arestarea lui Omar Hayssam are, se pare, legatura directa cu scenariul rapirii din Irak, desi autoritatile nu confirma acest aspect. Infractiunile economice de care este acuzat sint un pretext pentru a fi trimis dupa gratii, pina la o eventuala clarificare a situatiei ziaristilor rapiti. Desi inselaciunea a fost comisa in 2001, anchetatorii s-au gindit sa-l puna sub urmarire penala pe 29 martie 2005, adica la o zi dupa disparitia jurnalistilor.


Procurorii spun ca prin lasarea sa in libertate exista riscul zadarnicii aflarii adevarului si, implicit, influentarea mai multor persoane. Monitorizarea intensa a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Hayssam a dat la iveala indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate de a fi implicate in rapirea celor trei jurnalisti in Irak. In dosarul cu nr. 540/P/2005 constituit in acest caz se efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni privind prevenirea si combaterea terorismului. „Investigatiile care se deruleaza in acest caz se efectueaza in strinsa conlucrare cu Grupul Operativ, dar din cauza complexitatii si problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare“, a precizat, intr-un comunicat, Ministerul Public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS