6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate190 de copii parasiti asteapta dragostea unui parinte

190 de copii parasiti asteapta dragostea unui parinte

Campania „Adopta! Un copil are nevoie de tine!“ a fost lansata ieri in zece judete din tara, printre care si Doljul. Actiunea face parte din proiectul „adopta.ro“, derulat in judetele Bacau, Calarasi, Cluj, Constanta, Iasi, Maramures, Prahova, Suceava, Timis si Dolj, in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, din Timisoara, si se va desfasura, in perioada 11 – 15 aprilie. Voluntarii vor imparti in aceste zile pliante publicitare privind procesul adoptiei, iar la actiunile intreprinse de asistentii sociali ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj vor participa si familii care au adoptat deja copii.


„Potrivit noutatilor legislative privind adoptia, intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2005, adoptiile internationale sint restrictive, avind posibilitatea infierii unui copil din România doar cetatenii stabiliti in strainatate, dar care, obligatoriu, trebuie sa fie ruda pina la gradul IV cu micutul. Tot ca o noutate este si faptul ca instanta judecatoreasca decide daca un copil este adoptabil sau nu si il poate incredinta unei familii. Inainte insa de a declara daca un copil este adoptabil, angajatii directiei trebuie sa-i contacteze inca o data pe parintii naturali, chiar daca acestia au fost decazuti din drepturi, pentru a incerca o reintegrare a copiilor in sinul familiilor. Tot din acest an, parintii care doresc sa adopte un copil trebuie sa urmeze cursuri de pregatire“, a spus Victoria Croitoru, directoare generala adjuncta a DGASPC Dolj. Conform declaratiilor reprezentantilor DGASPC Dolj, din cauza modificarilor legislative, parintii celor 190 de copii institutionalizati sau aflati in plasament la asistenti maternali profesionisti trebuie reevaluati pentru a vedea daca nu doresc sa isi ia copiii parasiti acasa.


Bebelusii sint preferati pentru adoptii


De la inceputul anului si pina in prezent au fost inregistrate 14 noi cereri de adoptii. „Exista alte 15 familii care deja au primit atestat pentru adoptarea unui copil in anul 2004, dar care asteapta decizia instantei. Din familiile atestate, cinci au luat deja copiii acasa“, a spus Marinela Zana, sef Serviciu Adoptii in cadrul DGASPC Dolj.


„Saptamina Adoptiei“ este o incercare de sensibilizare a cit mai multor cetateni de a infia un copil. In ultimii ani, asistentii sociali au avut surpriza sa primeasca si de la persoane singure cereri pentru adoptii, incepind din acest an chiar barbati. Din cei 190 de posibili copii adoptabili, reprezentantii DGASPC Dolj au precizat ca majoritatea au deja virste mari, iar altii sint copii cu handicap grav. „Familiile care doresc sa adopte un copil opteaza in special pentru bebelusi si mai putin pentru copiii mari sau cu handicap. Noi ii sfatuim in special pe parintii aflati deja la o virsta matura sa opteze pentru copiii mai mari, dar din pacate decizia in ultima instanta le apartine. Majoritatea copiilor ramin astfel institutionalizati sau dati in plasament maternal“, a mai spus Marinela Zana.


„Sa adopte copii cei care se simt in stare sa poata oferi dragoste parinteasca!“


Citeva dintre persoanele care au adoptat un copil au participat ieri la lansarea campaniei „Adopta! Un copil are nevoie de tine!“. Fericiti ca si-au indeplinit visul de a deveni parinti, Verginica Stefan si sotul ei au impartasit o parte din gindurile lor celor prezenti: „Sint farmacista, iar sotul meu inginer. Avem deja 40, respectiv 48 de ani. Sintem casatoriti de peste 18 ani. Ne-am dorit intotdeauna sa avem trei copii, ni se parea numarul ideal de a forma o adevarata familie. Din pacate, n-a fost sa fie. Am aflat ca nu vom putea avea niciodata copii, dar nu ne impacam cu ideea. M-am hotarit imediat sa adopt un copil, dar sotul meu avea rezerve. L-am luat intr-o zi cu mine intr-un centru de plasament, iar de atunci si-a schimbat parerea. Am luat o fetita. O cheama Ana, in aprilie face deja trei anisori. Am salvat un suflet, care la rindul ei ne-a salvat si ne-a adus fericire. Este copilul pe care l-am visat! Facem un apel din suflet pentru toate persoanele care inca mai stau pe ginduri in ceea ce priveste adoptia sa faca pasul acesta atita timp cit pot oferi dragoste!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS